Mikael Granlundin hyvin tunteva unilääkäri Henri Tuomilehto korostaa yhtä asiaa rasittuneena pelaamisessa – näin hän vastaa arvostelijoille

Mikael Granlund liittyi Leijonien MM-joukkueeseen suoraan NHL:n pudotuspeleistä. Granlundia tuskin olisi peluutettu jo lauantaina Latviaa vastaan, jos hän olisi tuntenut itsensä täysin palautumattomaksi.

Mikael Granlund pelasi Latviaa vastaan MM-turnauksessa vain reilu vuorokausi Suomeen saapumisen jälkeen ja ratkaisi ottelun.

16.5. 11:00

Nashville Predatorsin jääkiekkokausi päättyi tiistai-aamuna Suomen aikaa. Mikael Granlund seisoi Tampereella media edessä ensimmäisen kerran Norja-ottelun ensimmäisellä erätauolla perjantai-iltana.

Granlund näytti pirteältä, mutta ennen kaikkea hänestä huokui halu pelata.

Takana oli 80 ottelua NHL:n runkosarjassa, neljä pudotuspeliä Coloradoa vastaan ja pitkä aikaerolento Atlantin yli Suomeen.

25 tuntia sen jälkeen, kun Granlund jakoi ensimmäisen kommenttinsa medialle, hän ratkaisi Leijonille 2–1-voiton Latviasta.

Granlund keräsi Leijonille vaikeassa ottelussa tehot 1+1.

Lue lisää: Mikael Granlund häkeltyi tamperelaisyleisön reaktiosta – tämä hetki ei unohdu

Jääkiekkovalmentaja Raimo Summanen kuvaili Ilta-Sanomissa ennen Latvia-ottelua Granlundin peluuttamista ”täysin edesvastuuttomaksi”.

Summanen tarkoitti, ettei siinä aikaeron tuomassa vireystilassa pystyisi pelaamaan turvallisesti jääkiekon kaltaista kontaktilajia. Lisäksi Summanen puhui aikaerosta, joka vaatii tasaantuakseen tietyn ajan.

Unilääkäri Henri Tuomilehto vastaa puhelimeen Málagassa. Kolea Suomen kevät vaihtui golfin täyttämään lomapätkään Espanjassa.

Tuomilehto tuntee Granlundin tilanteen hyvin isossa kuvassa. He ovat tavanneet usein toisensa, tehneet yhteistyötä unen, palautumisen, levon, syömisen ja muiden huippu-urheilijoihin vaikuttavien asioiden ympärillä.

Korona-aika on rajoittanut tapaamisia, mutta viestittely on jatkunut säännöllisen epäsäännöllisesti.

”Hänen kanssaan ollaan sen verran pitkään tehty hommia, ettei siellä [uniasioissa] isompia juttuja taida olla”, Tuomilehto viittaa Helsingin Sanomille Granlundin palautumisesta.

Lue lisää: Jukka Jalonen vastasi Raimo Summasen kommentteihin Mikael Granlundista: ”Siinä mielessä en hänen terveydestään huolissani olisi”

Tuomilehto korostaa Granlundin peluuttamisessa urheilijan ammattitaustaa ja oppia sovittaa yhteen matkustamista ja pelaamista.

”Eihän se [aikaerorasituksessa pelaaminen] ole kenellekään optimaalinen tilanne, mutta ammattimiehen kohdalla eniten kyse on siitä, miten peruspaketti on kasassa.”

”Yksittäiset yöt eivät merkkaa yhtikäs mitään. Se on kiinni siitä, miten kokonaispakettina huollat itseäsi. Tässä taitaa Mikenkin kohdalla olla, että peruspaketti on aika lailla kasassa, kun matkustaminen ei isommin suoritusta hetkauttanut.”

Tuomilehto tarkoittaa peruspaketilla unen, valvomisen, rasituksen, levon, ruokailujen, harjoittelun ja muiden fysiologisten asioiden yhteyttä.

Unilääkäri Henri Tuomilehto on tehnyt paljon yhteistyötä urheilijoiden kanssa ja myös muun muassa NHL-seura Columbuksen kanssa.

Aikaerorasituksissa perussääntönä on, että täydellinen palautuminen tapahtuu noin tunti ja vuorokausi -rytmillä, jolloin seitsemän tunnin aikaerosta kestää päästä takaisin uuden aikavyöhykkeen rytmiin noin viikko.

”Urheilijathan ovat ihmisiä kuten me muutkin ja tässä mennään fysiologiaan ja fysiologiaahan et huijaa. Väistämättä aikaeron kautta tulee ylimääräistä kuormitusta.”

”Yksittäiset matkustukset eivät tunnu missään, jos peruspaketti on kunnossa eikä alla ole esimerkiksi karmeaa univajetta.”

Sitä Tuomilehto korostaa, että jos on valmiiksi unen kanssa ongelmia ja palautuminen on heikkoa, voi yksittäinenkin huono yö kasata ison kuorman.

NHL-pelaajat matkustavat mielettömiä määriä kaudessa ja Pohjois-Amerikan jääkiekkokaupunkien kartalla on neljä aikavyöhykettä.

Pelaajien on opittava lepäämään ja palautumaan lentokoneessa, jolloin myös täytyy olla tarkkana, ettei nuku vääriin aikoihin.

Monet jääkiekkoilijat ja urheilijat osaavat hyvin harjoitteluun liittyvät kuviot, mutta siviilielämän merkitystä ja palautumista ei aina hallita, eikä Tuomilehto viittaa tässä yhteydessä Granlundiin.

”Se unohtuu välillä urheilijoilta itseltäänkin, että siviiliasiat voivat olla kuormittavampia kuin itse urheilu. Se on minun iso viestini urheilijoille, että pitää ymmärtää siviilielämän kuormitukset ja niiden sääntely.”

”Mikenkin kohdalla ammattimainen tekeminen on petraantunut. Kaikki lähtee tiedon lisääntymisestä.”

Granlund, 30, on pelannut NHL:ssä yksitoista kautta ja hänen tämän runkosarjakauden pisteensä (11+53) ovat uran kolmanneksi parhaat eikä eroa uran parhaaseen ole kuin viisi pinnaa.

”Aika paljonkin tehdään asioita oikein, kun taso ei vaihtele. Hänkään ei ole mikään nuorukainen, ei tosin ikäloppukaan. Kokenut kaveri.”

Mikael Granlundilla on takanaan hyvä kausi NHL:ssä Nashville Predatorsin paidassa.

Minkä Tuomilehto näkee suurimpana riskinä urheilemisessa aikaerorasituksen kanssa ja voiko sitä hallita?

Tuomilehto korostaa yhtä asiaa enemmän kuin mitään muuta.

”Itsetuntemus”, hän sanoo.

”Pitää kuulostella itseään ja osata toimia niiden tuntemusten mukaan mukaan. Jos on tosi huonosti palautunut, pitää miettiä, mitä tehdään.”

Granlundin rooli Leijonien MM-joukkueessa on valtava, mutta tuskin häntä olisi peluutettu, jos hän olisi tuntenut itsensä täysin palautumattomaksi.

Päävalmentaja Jukka Jalonen kuuntelee varmasti Granlundin tuntemuksia läpi turnauksen, jos siihen ilmenee tarvetta.

”Jos palautuminen on sujunut hyvin matkustelusta riippumatta, niin mikäs siinä. On niin kokenut kaveri kyseessä.”

Tuomilehto sanoo, että pitkän uran tehneet urheilijat erottaa muista se, että itsetuntemus on kovalla tasolla. Silloin uskaltaa tehdä ratkaisuja tuntemusten mukaan.

”Se on tärkeä piirre urheilijalle.”

”Paremmin hän [Granlund] itse tietää ja tuntee oman kroppansa kuin Raimo Summanen. Kaveriin pitää luottaa ja varmasti tässäkin tilanteessa valmennusjohto on luottanut Miken omaan arvioon.”

”Eihän tuo ihan huonosti mennyt.”

”Hattua täytyy nostaa, että kaveri on hyvin rakentanut kokonaisvaltaisen palautumisen elämälleen.”

Suomi kohtaa MM-turnauksen kolmannessa ottelussaan Yhdysvallat maanantaina kello 20.20.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut