Aamulehti esittelee Leijonien vastustajat – USA:n tähtenä loistaa NHL-kaukaloissa eniten urakoinut puolustaja

Yhdysvaltojen tavallista valjumpi kokoonpano vahvistuu kolmella kovalla Minnesotan miehellä.

USA:n tähtipuolustaja Seth Jones (edessä) todisti vaarallisuutensa avauskamppailussa Latviaa vastaan. Tässä Jones juhlii maalia John Haydenin (vas.) ja Adam Gaudetten kanssa.

16.5. 7:30

Suomen kolmas MM-vastustaja USA kasvoi 2010-luvun aikana varteenotettavaksi mitaliehdokkaaksi ennen kaikkea ajatusmaailman muutoksen ansiosta.

Taannoin keväiset MM-keikat olivat pelaajille lähinnä mukavia rentoutumisreissuja, mutta urheilullisuus on noussut keskiöön enemmän ja enemmän. Kansainväliset ympyrät ovat innostaneet jopa Patrick Kanen kaltaisia supertähtiä.

Terästäytyminen on heijastunut suoraan tuloksiin. USA on napannut kahdeksasta viime MM-turnauksesta neljä pronssimitalia (2013, 2015, 2018 ja 2021).

Tätä menoa kolmas maailmanmestaruus on vain ajan kysymys. Tuoreimmasta on kulunut jo 62 vuotta.

Latvia kaatui avauskamppailussa vakuuttavasti 4–1, mutta sunnuntainen 3–2-voitto Itävallasta ratkesi vasta jatkoajalla.

Suomen maajoukkueen Mikko Lehtonen kommentoi USA:n kohtaamista:

Yksinäinen tähti

Tällä kertaa USA:n nimilista on valjumpi kuin useissa edellisissä turnauksissa, mutta kärkinimi on sitä kovempi.

Viime vuonna Chicagoon siirtynyt puolustaja Seth Jones oli päättyneellä kaudella koko NHL:n kovin urakkamies. Peliaikaa kertyi peräti 26.12 minuuttia ottelua kohden. Jones tehtaili komeat pisteet 5+46=51, mutta plus/miinus-lukema –37 ei mairittele. Se oli NHL-pakkien toiseksi heikoin.

Kun USA aloitti turnauksen, Detroitin Alex Galchenyuk oli tehopisteillä mitattuna joukkueen ykköshyökkääjä. Taannoin jopa yli 50 pinnan kausia vetänyt Galchenyuk jäi Arizonassa lukemiin 6+15=21. Muut eivät yltäneet edes tähän.

Poikkeuksellisen moni hyökkääjä tuli MM-ryhmään farmi- tai yliopistokaukaloista.

Maalivahtitilanne on mielenkiintoinen. Ruotsalaisessa Skellefteåssa torjunut Strauss Mann liukui tolppien väliin sekä Latvia- että Itävalta-pelissä, vaikka Alex Nedeljkovic pelasi 59 ottelua Detroitissa.

Minnesotan kolmikko

USA täyttää kolme vielä vapaana olevaa MM-paikkaa Minnesotan NHL-triolla.

Hyökkääjät Ryan Hartman ja Matt Boldy sekä puolustaja Jon Merrill ovat lupautuneet turnaukseen, mutta suurella todennäköisyydellä heitä ei nähdä vielä maanantai-iltana Suomea vastaan.

Lähes 500 NHL-ottelua tahkonnut Hartman tehtaili päättyneellä kaudella uransa kovimman saldon NHL:n runkosarjassa (34+31=65). Hän nousi joukkueen sisäisessä pörssissä neljänneksi heti Kirill Kaprizovin, Kevin Fialan ja Mats Zuccarellon jälkeen.

Vasta 21-vuotias Boldy takoi debyyttikaudellansa hienot lukemat 15+24=39 ja tekee nyt ensiesiintymisensä miesten arvoturnauksessa. Kansainväliset kaukalot ovat tuttuja nuorten puolelta – kruununa kimmeltää 20-vuotiaiden MM-kulta 2021.

Merrill on urakoinut NHL:ssä jo yhdeksän kautta ja yli 500 ottelua. Päättynyt kausi toi kolmekymppiselle konkarille ennätyspisteet 4+16=20.

Taustalta päävastuuseen

David Quinn nousi USA:n päävalmentajaksi vuodenvaihteessa, kun NHL perui osanottonsa Pekingin olympiakisoihin koronan takia. Samalla tehtävään valittu Pittsburgh-luotsi Mike Sullivan joutui luopumaan pestistä.

Quinn sai myöhemmin jatkoaikaa MM-kisoihin asti, vaikka olympiaturnaus päättyi shokeeraavasti. USA putosi mitalipeleistä hävittyään puolivälierän sensaatiomaisesti Slovakialle. Ratkaisu syntyi rankkareilla – vain Slovakian Petr Cehlarik onnistui.

Osat vaihtuivat

USA piinasi Leijonia toden teolla vielä 2010-luvun alkupuoliskolla ottamalla keskinäisistä MM-kamppailuista peräti viisi voittoa putkeen.

Lehti kääntyi vuosikymmenen puolivälissä. Suomi on voittanut viidestä tuoreimmasta MM-kohtaamisesta neljä – ja se ainoa tappiokin tuli vasta jatkoajalla keväällä 2019. Dylan Larkin upotti Leijonat Kosicessa ajassa 63.47.

Maat kohtasivat viimeksi vuosi sitten Riiassa. Silloin Suomi pehmitti USA:n alkulohkon kamppailussa 2–1 Atte Ohtamaan ja Iiro Pakarisen osumilla.

Suomi–USA Nokia-areenassa maanantaina 16.5. kello 20.20.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut