Aamulehti esittelee Leijonien vastustajat – Norja MM-kisoihin ilman NHL-tähteänsä ja hyökkääjälegendaansa

Suomi ei ole hävinnyt perjantaiselle avausvastustajalleen Norjalle koskaan arvoturnauksessa.

Päävalmentaja Petter Thoresen jättää paikkansa MM-turnauksen jälkeen. Thoresen kuvattiin Latvian MM-turnauksessa vuonna 2021.

13.5. 7:30

Aamulehti

Suomen avausvastustaja Norja on pelannut MM-kisojen A-sarjassa yhtäjaksoisesti keväästä 2006 lähtien. Huippuhetket osuivat 2010-luvun taitteeseen, kun joukkue eteni puolivälieriin kolme kertaa.

Norja otti parhaan sijoituksensa (kuudes) keväällä 2011 Slovakian turnauksessa. Puolivälierävastustajaksi osui silloinen maailmanmestari Suomi. Leijonat latoi toisessa erässä neljä osumaa, joista Jarkko Immosen ylivoimamaalit olivat identtiset. Kiekot tarjoili Tampereellakin nähtävä Mikael Granlund.

Lue lisää: Vahvistus tuli: Mikael Granlund tulee Leijoniin – Henri Jokiharju joutuu jättämään kisat väliin

Sen jälkeen Norjan loppusijoitus on vakiintunut haarukkaan 10–13. Yksittäisiä väläyksiä on nähty, mutta materiaali ei ole riittänyt kärkimaiden horjuttamiseen.

Olympiapettymys

Norja selviytyi kolmeen peräkkäiseen olympiaturnaukseen vuosina 2010–18, mutta Pekingin-matka jäi pelkäksi haaveeksi. Odotukset olivat kovat, kun ratkaiseva karsinta viime elokuussa vielä pelattiin kotiyleisön edessä.

Etelä-Korea (4–1) ja Slovenia (7–4) kaatuivat Oslossa, mutta viimeisessä kamppailussa tuli karvas pettymys. Tanska pehmitti Norjan 2–0 nollapelin torjuneen Sebastian Dahmin johdolla.

Norjaa ei pelastanut edes se, että NHL-tähti Mats Zuccarello ja kaiken nähnyt konkari Patrick Thoresen olivat apuna.

Viimeinen rypistys

Kuudetta kautta maajoukkuetta luotsaava Petter Thoresen jättää paikkansa MM-turnauksen jälkeen.

Päävalmentajan pitää tulla nyt toimeen ilman Zuccarelloa ja 38-vuotiasta poikaansa Patrick Thoresenia. Norjan tämän hetken ainoa NHL-pelaaja Zuccarello takoi Minnesotassa uransa kovimmat pisteet 24+55=79. Pitkään KHL:ssä loistanut Thoresen tekee nyt kovaa jälkeä kotimaan sarjassa.

Uusiutuneesta ryhmästä löytyy toki kokemustakin. Olimbin hyökkääjäveljekset Mathis ja Ken Andre jaksavat edelleen.

Yksi Suomesta

Norjan MM-joukkue on koottu oman maan ohella Ruotsin, Saksan, Slovakian, Ranskan, Pohjois-Amerikan ja Suomen sarjoista.

SM-liigassa nähtiin päättyneellä kaudella Michael Haga. Lukon kolmossentteri kokosi runkosarjassa pisteet 5+13=18. Pudotuspelisaldo näytti nollaa.

Saksalaisseura EHC Münchenin maalivahti Henrik Haukeland sai vahvan nosteen uralleen torjuessaan Tepsissä (2018–19) ja KooKoossa (2019–20).

Laituri Martin Röymark uurasti Tapparan työmiesketjuissa kauden 2016–17 ja palasi kotiinsa kultamitalin kanssa.

Pelkkiä tappioita

Norja on kaatanut Suomen vuosien saatossa kaikkiaan kahdeksan kertaa, mutta suurin osa Leijonien tappioista on ammoisilta ajoilta.

Tuorein häviö tuli huhtikuussa 2013 Lillehammerin harjoitusmaaottelussa. Sitä edellinen tappio on niinkin kaukaa kuin vuodelta 1964.

Ja mikä merkille pantavinta – Suomi ei ole hävinnyt Norjalle koskaan arvoturnauksessa.

Tiukin taisto nähtiin Pariisin MM-kaukalossa keväällä 2017. Silloin Suomi käänsi alkulohkokamppailun edukseen 3–2 vasta jatkoajalla. Markus Hännikäinen päästi Leijonat piinasta ajassa 61.55.

Tuoreimmat kohtaamiset ovat vajaan kuukauden takaa. Suomi voitti Joensuussa 6–2 ja Kuopiossa 2–1.

Suomi–Norja Nokia-areenassa perjantaina 13.5. kello 20.20.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut