Henri Jokiharjulle avautuu ainutlaatuinen tilaisuus – NHL-puolustajalle käy vaikka huoltajan rooli, mutta tiettyä tarkkuutta vaativaa hommaa hän ei osaa

Tamperelaiskiekkoilija Henri Jokiharju pääsee metsästämään MM-kultaa kivenheiton päässä kodistaan.

Puolustaja Henri Jokiharju saapui NHL-seura Buffalo Sabresista pelaamaan kotikaupunkiinsa MM-kullasta Suomen paidassa.

6.5. 20:00

Tamperelaispuolustaja Henri Jokiharju kokee olevansa etuoikeutetussa asemassa liukuessaan Nokia-areenan MM-kaukaloon.

Buffalo Sabresin NHL-ammattilainen pääsee taistelemaan maailmanmestaruudesta kivenheiton päässä kodistaan.

”Tämä kuuluu sarjaan ’once in a lifetime’. Vaikka Suomi järjestäisi uudet MM-kisat vielä peliurani aikana, haluan olla silloin NHL:n pudotuspeleissä. Toivottavasti seura puhkeaa semmoiseen kukkaan, että kausi jatkuu pitkään joka kevät”, Jokiharju linjaa.

Vaikka 22-vuotias Jokiharju on vasta uransa alkutaipaleella, hän on kiertänyt NHL-areenoita jo neljä kautta.

”On ainutlaatuista, kun vanhemmat ja isovanhemmat pääsevät seuraamaan MM-pelejä aitiopaikalta. Tampereella eletään kaikkinensa hienoja kiekkoaikoja, kun on uusi areena ja molemmat liigajoukkueet pärjäävät.”

Jokiharju ei kuulu sen paremmin Tapparan kuin Ilveksenkään leiriin. Hän pelasi taannoin yhden kauden (2015–16) Tapparan A-junioreissa, mutta muuten puolustaja on kantanut Kooveen pelipaitaa aina Tampereella asuessaan.

Tämä jakso ulottuu viiden vanhasta aina C-junioreihin asti. Silloin perhe muutti Helsinkiin Henrin isän Juha Jokiharjun työn perässä.

Juha Jokiharju oli aikanaan kovan luokan hyökkääjä. Hän paukutti parhaalla SM-liigakaudellaan (1991–92) komeat lukemat 18+30=48 ja ylitti 40 tehopisteen rajan myös kolmella muulla kaudella. Kansainvälistä kokemusta kertyi Ruotsista, Ranskasta ja Norjasta.

Menestystakuu

Takavuosina arvoturnausten yhteydessä hoettiin usein lausetta ”Ota Janne Ojanen, jos haluat menestystä”. Samat sanat sopivat Henri Jokiharjuun.

Monipuolinen puolustaja on osallistunut neljään arvoturnaukseen ja palannut mestarina kotiin kolme kertaa. Menestysketjusta löytyvät 18-vuotiaiden MM-kulta 2016, 20-vuotiaiden MM-kulta 2019 ja miesten MM-kulta 2019.

Jokiharju kuvattuna 2019, kun hän oli voittanut sekä nuorten että aikuisten maailmanmestaruuden.

Toistaiseksi täysosuma on lipsahtanut Jokiharjun ulottuvilta vain 2018, jolloin Suomi jäi kuudenneksi 20-vuotiaiden MM-turnauksessa.

”Voittaminen on ollut minulle aina ykkösjuttu. Niin seurassa kuin maajoukkueessa. En ole asettanut itselleni ikinä mitään pistetavoitteita. Kun joukkue pärjää, silloin yksilötkin pääsevät loistamaan”, Jokiharju korostaa.

Toistaiseksi tämä on toteutunut paremmin Leijonissa kuin NHL:ssä. Maailman parhaan liigan pudotuspeleihin ei ole ollut vielä asiaa, mutta Jokiharju uskoo Buffalon nuoren joukkueen olevan oikealla tiellä.

”Leijona-paitaa on hieno kantaa aina. Siitä on tullut nykyään vielä kiehtovampaa, kun Suomi lähtee taistelemaan voitosta jokaisessa turnauksessa.”

Kolmen vuoden takaiset maailmanmestaruustunnelmat jäivät elävästi Jokiharjun mieleen.

”Suomessa on syntynyt kova buumi MM-kisojen yhteydessä jo pidemmän aikaa. Hieno nähdä, mitä Tampereella tapahtuu.”

Buffalo Sabresin Henri Jokiharju (oikealla) kamppaili NHL:n runkosarjan lopulla huhtikuussa kiekosta Toronton Alexander Kerfootin kanssa.

Olympiakisat ohi

Vaikka NHL:ssä on kaikki suurta ja mahtavaa, Jokiharju pääsee pelaamaan nyt suuremman yleisön edessä kuin Buffalossa.

Buffalon kotiotteluiden katsojakeskiarvo oli päättyneellä kaudella 9 997. Tämä ylittyy selkeästi MM-turnauksessa.

Jokiharjulla oli kova hinku Leijona-paitaan jo helmikuisessa olympiaturnauksessa, mutta haave kariutui NHL-kiekkoilijoiden vetäydyttyä kisoista koronan takia.

”Totta kai se oli iso pettymys. Tähtäsin turnaukseen koko alkukauden.”

Kun Leijonien GM Jere Lehtinen tiedusteli Jokiharjun halukkuutta MM-kisoihin, vastausta ei tarvinnut miettiä.

”Tietysti on upeata pelata Tampereella, mutta olisin ollut valmis lähtemään minne tahansa.”

Minkälaista roolia odotat itsellesi?

”En yhtään mitään. Kaikki käy. Voin toimia vaikka huoltajana, mutta luistimien teroittajaksi minusta ei ole. En osaa sitä hommaa. Minulle on isoin asia kuulua joukkueeseen”, Jokiharju vastaa.

Itseluottamus kasvoi tuntuvasti NHL-kauden aikana, kun peliaikaa tuli runsaasti illasta toiseen ja tavoite ylivoimavastuusta täyttyi. Jokiharju löysi yhteisen sävelen ruotsalaisen pakkiparinsa Rasmus Dahlinin kanssa. Dahlin paukutti komeat tehopisteet 13+40=53.

Henri Jokiharju

Syntyi 17.6.1999 Oulussa.

183-senttinen ja 88-kiloinen puolustaja.

Veti ensimmäiset luistimenpiirtonsa Ranskassa, kun hänen isänsä pelasi siellä.

Kooveen kasvatti.

Pelasi juniorina myös Jokereissa ja Tapparassa.

Ei ole pelannut peliäkään SM-liigassa.

Lähti vuonna 2016 Pohjois-Amerikkaan ja pelasi kaksi kautta Portland Winterhawksin WHL-joukkueessa.

Aloitti NHL-uransa Chicagossa kaudella 2018–19. Nyt takana kolme kautta Buffalossa. Sopimus on voimassa kevääseen 2024 asti.

NHL:ssä 213 ottelua, joissa 10+44=54 tehopistettä.

MM-kultaa 2019, 20-vuotiaiden MM-kultaa 2019, 18-vuotiaiden MM-kultaa 2016.

Suomi kohtaa Ruotsin EHT-turnauksessa Tšekin lauantaina klo 13 ja isäntämaan sunnuntaina klo 17. TV5 ja Discovery+ näyttävät Leijonien ottelut suorina lähetyksinä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut