Leijonat palaa kotiin: Lue tästä kaikki historiallisista MM-kisoista

Mikä oli Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen uran kovin hetki? Kuka on MM-kisojen nuorin työntekijä? Entä millaisia haasteita koronapandemia ja sota aiheuttivat MM-kisojen järjestäjille? Jääkiekon MM-erikoisteeman jutuissa kerromme myös, mitä kisoihin saapuvan fanin tulisi tietää, ja missä kisatunnelmasta pääsee nauttimaan.

MM-erikoisteeman jutuissa kurkistetaan muun muassa kisojen kulisseihin sekä kerrotaan, missä kaikkialla kisoista pääsee nauttimaan.

10.5. 9:15 | Päivitetty 11.5. 9:50

Jääkiekon miesten MM-kisat pelataan 13.–29. toukokuuta Tampereella ja Helsingissä. Aamulehden MM-erikoisteeman jutuissa tunnelmoidaan tulevia kisoja ja muistellaan myös menneitä.

Kisahuuman polttopisteessä

Nokia-areena on luonnollisesti MM-kotikisojen itseoikeutettu keskipiste ja pääpaikka, mutta kisahuumaan pääsee osallistumaan myös muualla. MM-kisaliite esittelee fanialueet, kisakadut, kesäkeitaan ja muut olennaiset paikat.

Lue lisää: Aamulehti selvitti: Nämä paikat ja tapahtumat ovat MM-kisahuuman keskiössä Tampereella

250 000 kiekkofania

Mitä jokaisen kiekkofanin täytyy tietää kisoista, pääsylipuista, matkustamisesta tai majapaikoista? MM-kisaliite kertoo kaiken tietämisen arvoisen.

Lue lisää: Tampereen MM-kisahuumaan osallistuu jopa 250 000 kiekkofania: ”Visio on tehdä kaikkien aikojen MM-kisat” – Kysyimme faneille tärkeistä asioista järjestäjiltä

Tervetuloa Tampereelle, kiekkoväki!

Millaisin odotuksin jääkiekkoa rakastavan kansanosan kannattaa ryhtyä seuraamaan pelejä? Aamulehden urheilutoimituksen uutispäällikkö antaa kolumnissaan yhden vinkin: Keskustori kannattaa pitää valmiudessa. Toukokuun viimeisenä sunnuntaina saatetaan hyvinkin tavata Tampereella.

Lue lisää: Tervetuloa Tampereelle, kiekkoväki! Suomi isännöi MM-kisoja huippuiskussa – Keskustori kannattaa pitää valmiudessa

Leijonakuninkaan paluu

Päävalmentaja Jukka Jalonen on Leijonakuningas, joka johdatti Suomen historialliseen olympiakultaan Pekingissä. Itse asiassa Jalonen on aina ollut historiantekijä. 1990-luvun Ilveksessä hän oli miesten jääkiekkoliigan historian nuorin päävalmentaja, nuorin potkut saanut päävalmentaja ja ainoa, joka oli potkukaudellaan palannut tehtäväänsä.

Lue lisää: Leijonakuningas Jukka Jalonen on saanut Tampereella potkut ja vihannut Tapparaa – nyt kultavalmentaja palaa kaupunkiin, johon hän ihastui jo kauan sitten

Tunteella mukana Hakametsässä vuonna 1965

Upouusi Hakametsän jäähalli isännöi ja emännöi vuoden 1965 MM-kisoja. Luonnollisesti Aamulehti oli kisahuumassa mukana. Toimituksen odotukset olivat kisojen alkaessa korkealla, mutta Leijonien tappioiden myötä juttujen sävyt synkkenivät.

Lue lisää: Arkistot paljastavat – Vuonna 1965 Aamulehden MM-kisatoimitus eli tunteella Suomen joukkueen mukana – juttujen sävy synkistyi kisojen edetessä: ”Tampereen on pakko onnistua”

Tällaista oli kisoissa 57 vuotta sitten

Tampere oli edellisen kerran jääkiekon MM-kisojen pääpaikka 57 vuotta sitten. Siitä on moni asia maailmassa muuttunut, mutta yksi fakta on pysynyt samana: Tampere oli suomalaisen jääkiekon pääkaupunki 1965. Niin se on myös tänä päivänä. Näin kolumnoi urheilutoimittajalegenda Tapani Salo.

Lue lisää: Tällaista oli vuonna 1965, kun MM-kiekkoa pelattiin Tampereella: Kaupassa maksettiin markoilla ja Hämeenkatua kiisi rollikka eikä ratikka – Erikoisuus löytyi silloinkin peliareenasta

Haasteita haasteiden perään

Kevään 2020 jääkiekon MM-kisat Sveitsissä jouduttiin perumaan koronapandemian takia. Viimeistään siitä alkoi kotimaisen kisaorganisaation pitkä kiirastuli. Vaihtuvat tautilanteet vaativat useita vaihtoehtoisia skenaarioita. Kun viimein pandemia alkoi osoittaa laantumisen merkkejä, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ja paljon piti laittaa uusiksi.

Lue lisää: Kevään 2020 MM-kisojen peruminen herätti Suomen kisaorganisaation uuteen todellisuuteen – kun kaikki alkoi näyttää hyvältä, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan: ”Olihan se meillekin shokki”

Kisojen nuorin

Eemeli Heikkilä pääsi jääkiekon MM-kotikisojen organisaatioon näköalapaikalle graafisen alan harjoittelijaksi. 17-vuotias Hervannassa asuva toisen asteen opiskelija kertoo työstään MM-kisojen kulisseissa.

Lue lisää: Tamperelainen Eemeli Heikkilä, 17, on jääkiekon MM-kisojen nuorin työntekijä – Pian hänen kädenjälkensä näkyy kymmenille tuhansille MM-kisavieraille: Tällaista hänen työnsä on kotikaupungin jättitapahtuman tekijänä

Nokia-areena tositestiin

MM-kisojen aikana Nokia-areenassa pelataan parhaimmillaan kolme ottelua päivässä, ja halli tyhjennetään joka pelin välissä. Kysyimme areenamanageri Jukka Tenhuselta, millainen haaste tuo on hallille ja järjestäjille.

Lue lisää: Miten Nokia-areena selviää ruuhkaisimmista pelipäivistä? Areenajohtaja: ”En kommentoi mitään”

Pelipäivän visat

MM-kiekkotietämystään on mahdollista koetella Aamulehden pelipäivän visoissa. Aamulehti julkaisee jokaisena Suomen pelipäivänä uuden tietovisan. Jokaisen visan yhteydessä arvotaan Leijona-huivi. Visat julkaistaan pelipäivien aamuina kello 6.30 osoitteessa aamulehti.fi/testit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut