Tampere Openin tarina lähti uhkarohkeasta unelmasta, Timo Salmi taikoi kuukaudessa 25 000 euroa palkintorahaa – Voisiko Emil Ruusuvuori nostaa tunnelman Jarkko Niemisen tähtivuosien tasolle?

Maailman vanhin yhtäjaksoisesti pelattu ATP-haastajatason ammattilaisturnaus Tampere Open pelataan Tenniskeskuksen kentillä 18.–24. heinäkuuta jo 40. kerran.

Kolme kovaa tennismiestä. Timo Salmi (vasemmalla), Hannu Granroth ja Veli Paloheimo ovat pitäneet teoillaan huolta, että Tampereella pelataan heinäkuussa ATP-haastajatason turnaus jo 40. kerran.

9.5. 18:00 | Päivitetty 9.5. 19:28

Usein kaikista kovimmat tapahtumat syntyvät uhkarohkeasta unelmasta. Vuosien varrella alkuperäinen idea jalostuu ja siitä kehittyy jotain ainutlaatuisia.

Malliesimerkki on tänä kesänä jo 40. kerran (18.–24.7.) Ruotulan massakentillä pelattava Tampere Open -tennisturnaus.

Kaikki alkoi siitä, kun optimistinen visionääri ja tennisvalmentaja Timo Salmi keksi vuonna 1980, että hän haluaa rakennuttaa Pyynikille kaksi tenniskenttää.

”Loistava idea, mutten usko, että ikinä saat niihin rakennuslupaa”, vastasi Tampereen Tennisseuran tekijäturbo Hannu Granroth.

Mutta niinpä vain Salmi taikoi tarvittavat luvat Tampereen kaupungin kanssa kuntoon ja kaksi massakenttää valmistui kesällä 1981.

Salmi halusi tuoda huipputennistä näytille Tampereelle ja soitti sen ajan Suomen ykköspelaajalle Leo Palinille, josko jonkinlainen näytösottelu olisi mahdollista järjestää Pyynikillä.

”Palin ehdotti, että ano saman tien Challenger-turnauksen järjestämistä. Yleensä siinä menee ainakin kolme vuotta ennen kuin sellainen myönnetään. Ehdit vähän valmistautua”, Salmi muistelee.

Salmi teki kuukaudessa anomuksen ATP:lle ja taas mahdoton muuttui heti mahdolliseksi.

Lokakuussa tuli vastaus, että Pyynikillä pelataan toukokuun lopussa 1982 – samaan aikaan kuin Ranskan avoimen turnauksen finaaliviikko.

”Olihan siinä ihmettelemistä, mistä taion nopeasti 25 000 dollaria palkintorahaa, sovin tarvittavat majoitukset pelaajille ja hoidan muut vaadittavat asiat kuntoon muutamassa kuukaudessa.”

Taas soi hyvän ystävän Granrothin puhelin.

”Timi tässä moro! TaTS varmaan voi hoitaa tennikseen liittyvät käytännön järjestelyt ammattilaisturnauksen aikana. Pallopojat, linjatuomarit ja vastaavat.”

”Ilman muuta”, vastasi Granroth empimättä, vaikka ei koskaan aiemmin ollut kyseisestä tehtävästä vastannut.

Näin alkoi maailman legendaarisimman ja pisimpään yhtäjaksoisesti pelatun haastajatason turnauksen tarina.

Saapuuko Ruusuvuori?

Pyynikillä pelattiin Salmen johtamana kesään 2007 saakka. Sen jälkeen Tampere Openin päävetovastuu siirtyi Veli Paloheimolle ja pelit siirtyivät Tampereen Tenniskeskukseen.

”Ihan samanlaiseen hurmioon yleisöä emme vielä ole Ruotulassa saaneet kuin parhaimmillaan Pyynikillä, kun itse pelasin finaalissa 1991 – tai kun Jarkko Nieminen ensin debytoi siellä 2000 sekä voitti turnauksen 2001 ja 2002.”

Ensi kesänä siihen voisi olla mahdollisuus, jos hyvässä nousukiidossa urallaan oleva Emil Ruusuvuori saataisiin mukaan Tampere Openiin.

”Ajankohta voisi onnistua. Olen jutellut aiheesta Ruusuvuoren kanssa, mutta on vielä aikaista sanoa, mikä hänen tarkka ohjelmansa heinäkuussa. Hän on pelaajana jo paljon kovempien turnausten tasolla, mutta kotiyleisön edessä pelaaminen teoriassa kiinnostaa.”

Patrik Niklas-Salminen oli mukana viime vuoden turnauksessa Tampereella.

Muille Suomen kaksinpelin kärkipelaajille, kuten Otto Virtaselle (maailmanlistalla kaksinpelissä 371.) ja Patrik Niklas-Salmiselle (kaksinpeli 760., nelinpeli 377.), turnaus tarjoaa kovan mittarin. Nykyisillä ranking-sijoituksillaan he tarvitsevat pääsarjaan pääsemiseen villin kortin.

”Yhden villin kortin olen jo luvannut Björn Borgin pojalle Leolle. Hän on treenannut viime ajat Rafael Nadalin akatemiassa ja on hauska nähdä, miten se näkyy kesällä kentällä. Leon osallistuminen takaa, että myös legendaisä saapuu heinäkuussa paikalle pelejä seuraamaan”, Paloheimo paljastaa.

Leo Borg (vasemmalla) pelasi viime vuonna Tampere Openissa ja saapuu myös tänä vuonna. Isä Björn Borg oli viime vuonna paikanpäällä seuraamassa.

Oikaisu 9.5.2022 kello 18.39. Patrik Niklas-Salmisen sijoitus kaksinpelin maailmanlistalla on 760 ja nelinpelin maailmanlistalla 377. Aiemmin saattoi ymmärtää, että Niklas-Salmisen kaksinpelisijoitus oli 377. Kello 19.28. Oikaisu otsikossa: tennispelaaja on Emil Ruusuvuori, ei Eemil.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut