Valtteri Filppula koki ikimuistoisen hetken ennen kuin lähti voittamaan olympiakultaa, nyt puuttuu yksi kolmesta suuresta mestaruudesta: ”Olisihan se hienoa päästä kultaklubiin”

Valtteri Filppula, 38, on kokenut tänä vuonna jo kaksi tähtihetkeä: esikoistytär Veran syntymisen ja Suomen ensimmäisen olympiavoiton. Tuleeko kolmas täyttymys MM-kotikisoissa toukokuussa Tampereella?

Valtteri Filppula ja muut Leijonat pelasivat torstaina ensimmäisen kerran Nokia-areenassa. Vastassa oli Sveitsi.

7.5. 9:00

Lähtöön helmikuun olympiakisoihin Pekingissä oli aikaa vain pari päivää, kun Valtteri Filppulan vaimo Jordan Danielle ilmoitti, että nyt on aika.

Hyökkääjä pääsi todistamaan, kun Jordan synnytti perheen esikoistyttären Veran.

”Ainutlaatuinen ja ikimuistoinen hetki. Ehdin viettää vaimon ja tyttären seurassa vuorokauden ennen Pekingin olympiamatkaa”, Filppula kertaa.

Lisää tähtihetkiä oli luvassa Kiinassa. Leijonien kapteeniksi valittu Filppula johdatti Suomen kaikkien aikojen ensimmäiseen olympiavoittoon jääkiekkoilussa. Se oli samalla Suomen ensimmäinen kultamitali palloilulajeissa olympiakisoissa.

”Olympiavoittaja. Siitähän jokainen urheilusta tykkäävä pikkupoika tai tyttö pienenä haaveilee. Mitään suurempaa ei voi saavuttaa”, Filppula tunnelmoi.

Tiivistahtinen kiekkokalenteri ei sallinut kuitenkaan pitkiä jälkinautiskeluita.

”Pari päivää jätkien kanssa saatiin olla yhdessä, juhlia ja fiilistellä saavutusta. Arki seurajoukkueessa koitti kuitenkin nopeasti, kun piti palata Sveitsiin, jossa pelit jatkuivat.”

”Siksi syvällisemmin en voittoa ole vieläkään tajunnut. Ehkä se kolahtaa kunnolla vasta joskus kesällä, kun saunoo mökillä ja istuu kiireettömästi terassilla”, Filppula ennakoi.

NHL:stä Eurooppaan täksi kaudeksi palannut Filppula pelasi loistokauden Sveitsin liigan Geneve-Servettessä. Runkosarjassa hyökkääjä takoi kovat tehot: 48 ottelua 19+28=47 pistettä.

”Viihtyisä kaupunki, tosi hienot fanit ja otteluissa mainio tunnelma. Valitettavasti joukkueena menestys ei ollut sitä, mitä olisimme halunneet. Sopimusta ensi kaudesta ei vielä ole, mutta vahva tahtotila on jatkaa samassa paikassa”, Filppula paljastaa.

Filppula on yksi kovimpia suomalaispelaajia kautta aikojen, jos mittariksi otetaan hänen NHL-uransa: runkosarjassa 1 056 ja pudotuspeleissä 166 ottelua.

Niistä lähes jokainen vakuuttavan luotettavalla tasolla – hetkittäin ottelun ykköstähtenä loistaen.

Paljon hienoja hetkiä ja muistoja. Kirkkaimpana Stanley Cup Detroitissa kesällä 2008.

”Ehdottomasti urani kovin saavutus. Koko joukkueen koko kauden puristus, joka huipentui kannuun kovien playoffien päätteeksi. Olympiakulta on myös tosi ainutlaatuinen juttu, mutta maajoukkueturnauksia on turha verrata seurajoukkuepeleihin. Spesiaalijuttuja molemmat, mutta käytännössä ihan eri maailma ja ympäristö.

Pekingin olympiavoiton ansiosta Filppulalle avautuu MM-kotikisoissa mahdollisuus nousta harvinaiseen Kolmen kullan kerhoon, jossa ei ole vielä yhtäkään suomalaista.

”Olisihan se hienoa päästä kultaklubiin, mutta lähestyn asiaa joukkuevinkkelistä. Vielä hienompaa olisi voittaa huippujätkien kanssa MM-kultaa kotiyleisön edessä.”

Se on helpommin sanottu kuin tehty.

Isäntämaa ei ole juhlinut MM-kultaa kotijäällään kuin kahdesti 36 viime vuoden aikana – Neuvostoliitto 1986 ja Ruotsi 2013.

”En usko mihinkään kirouksiin. Varmaan pelkkää sattumaa – ja sitä, että voittaminen on joka kerta kovan kilpailun takia tosi kovan työn takana”, Filppula kuittaa.

Hyökkääjä uskoo, että Leijonat saavat kotiyleisöstä vahvaa lisäbuustia.

”Ainakin minä aion nauttia täysillä. Koen kisat suurena mahdollisuutena, enkä usko, että kukaan muukaan joukkueessamme ottaa tilanteesta mitään lisäpaineita”, Filppula luottaa.

Kapteenille lankeaa kisoissa pelaamisen ohella massiivisen mediahärdellin hoitaminen, kun kotimaisten toimittajien ohella samoihin kysymyksiin pitää vastata kansainvälisille tiedotusvälineille.

”Ei sekään haittaa – ei kai sieltä nyt niin pahoja kysymyksiä missään vaiheessa tule”, Filppula kuittaa.

Loppupeleissä suurin haaste voi tulla läheisten ja tuttujen huomioimisesta MM-kisojen aikana.

”Pitää joukkueen kesken siihenkin sopia jonkinlaiset käytännöt. Niillekin kohtaamisille löytyy hetkensä, mutta pitää jäädä myös omaa aikaa palautumiseen ja lepoon. Kisojen jälkeen kesällä on sitten taas aikaa mihin vaan”, Filppula sanoo.

Sen olympiavoiton kunnolla kolahtamisen lisäksi mahdollisesti myös toisen historiallisen kultamitalin maisteluun.

Valtteri Filppula

Syntynyt: 20.3.1984 Helsingissä.

Ikä: 38 vuotta.

Perhe: vaimo Jordan Danielle, tytär Vera (s. 2022).

Pelipaikka: hyökkääjä (left).

Seurat: EVU/Kiekko-Vantaa –2000, Jokerit 2000–05, Detroit Red Wings (NHL) / Grands Rapids Griffins (AHL) 2005–07, Detroit Red Wings (NHL) 2007–2012, Jokerit / Detroit 2012–13, Tampa Bay Lightning (NHL) 2013–2016, Tampa Bay / Philadelphia Flyers (NHL) 2016–17, Philadelphia 2017–18, New York Islanders (NHL) 2018–19, Detroit 2019–21, Geneve-Servette (Sveitsi) 2021–.

Saavutuksia: Stanley Cupin voitto 2008, Stanley Cupin finaalissa 2009, olympiakultaa 2022, olympiapronssia 2010, U20 MM-pronssia 2003 ja 2004, SM-hopeaa 2005.

Valinnat: Suomen paras jääkiekkoilija 2008, alle 20-vuotiaiden MM-kisojen All Starsissa 2004, alle 18-vuotiaiden maajoukkueen paras pelaaja 2002.

NHL:ssä yhteensä: runkosarjassa 1056 ottelua, 197 maalia + 333 syöttöä = 530 tehopistettä ja 346 jäähyminuuttia, pudotuspeleissä 166 ottelua, 25 maalia + 61 syöttöä = 86 tehopistettä ja 38 jäähyminuuttia.

SM-liigassa yhteensä: runkosarjassa 120 ottelua, 21 maalia + 42 syöttöä = 63 tehopistettä ja 32 jäähyminuuttia, pudotuspeleissä 12 ottelua, 5 maalia + 6 syöttöä = 11 tehopistettä ja 2 jäähyminuuttia.

AHL:ssä yhteensä: runkosarjassa 77 ottelua, 22 maalia + 53 syöttöä = 75 tehopistettä ja 32 jäähyminuuttia, pudotuspeleissä 16 ottelua, 7 maalia + 9 syöttöä = 16 tehopistettä ja 4 jäähyminuuttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut