Tällaista oli vuonna 1965, kun MM-kiekkoa pelattiin Tampereella: Kaupassa maksettiin markoilla ja Hämeenkatua kiisi rollikka eikä ratikka – Erikoisuus löytyi silloinkin peliareenasta

Valuutta oli markka, Hämeenkadulla ei ajeltu ratikalla vaan rollikalla, Suomi ei ollut mestarisuosikki MM-kiekossa 1965 – NHL:ssä ei pelannut yhtään suomalaista, kirjoittaa Tapani Salo. Tämä juttu on osa tiistaina ilmestyvää MM-erikoisteemaa, jossa kerrotaan kaikki, mitä jääkiekon kotikisoista täytyy tietää.

10.5. 7:30

Aamulehti

Ylpeys, kiihko, näyttämisen halu: Tämä on Tampere ja tässä on meidän ylpeytemme, uusi, hieno jäähalli.

Tunteet olivat pinnassa ja tunnelma mahtava maaliskuussa 1965, kun Hakametsän hallissa pelattiin jääkiekon MM-kisoja. Tšekkoslovakia–Itä-Saksa oli kisojen avausottelu. Tšekkoslovakia voitti 5–1. Sitä ennen puhui Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja John ”Bunny” Ahearne ja presidentti Urho Kekkonen julisti kisat avatuiksi.

Suomen ensimmäinen ottelu oli Neuvostoliittoa vastaan. Itänaapuri voitti 8–4.

Maailma oli kovin erilainen 57 vuotta sitten verrattuna tähän päivään. Ihminen ei ollut vielä käynyt kuussa. Suomen valuutta oli markka. Suomalaiset muuttivat maalta kaupunkeihin ja Ruotsiin.

Helsingin raastuvanoikeudessa alkoi jumalanpilkkaoikeudenkäynti kirjailija Hannu Salamaa vastaan, vuonna 1964 julkaistu Juhannustanssit johti syytteeseen. Tampereella ei ajeltu ratikalla, vaan rollikalla eli johdinautolla. Eurooppalaisessa jääkiekossa ei ollut vielä käytössä koko kentän taklaussääntö. Taklata sai vain puolustusalueella.

Lue lisää: Arkistot paljastavat – Vuonna 1965 Aamulehden MM-kisatoimitus eli tunteella Suomen joukkueen mukana – juttujen sävy synkistyi kisojen edetessä: ”Tampereen on pakko onnistua”

Maailmanpoliittinen tilanne oli tulenarka. Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välit olivat kireät. Ihmiset pelkäsivät ydinsotaa. Yhdysvallat kiihdytti sotatoimiaan Vietnamissa. Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy murhattiin marraskuussa 1963 Dallasissa ja 1964 Nikita Hrustsov sysättiin vallasta itänaapurissa.

Neuvostoliitto hallitsi MM-jääkiekkoa. Se voitti MM-kultaa 1963, 1964 ja oli ykkönen myös Tampereella. Voittokulku päättyi vasta 1972, kun Tshekkoslovakia vei mestaruuden.

NHL-pelaajat eivät olleet mukana Kansainvälisen jääkiekkoliiton arvoturnauksissa. Rapakon takana Montreal Canadiens voitti Stanley Cupin 1965 (ja 1966), mutta pistepörssissä juhlivat Chicago Blackhawksin Stan Mikita ja Bobby Hull.

Suomen MM-joukkueen tähtiä olivat kaksi osumaa Ruotsin verkkoon 2–2-tasapelissä kiepauttanut Matti ”Mölli” Keinonen ja puolustaja Jarmo Wasama. Vajaa vuosi MM-kotikisojen jälkeen Wasama menehtyi pakkashuuruisena aamuna kolarissa lähellä Hakametsän jäähallia.

Kuinka isännille kävi kisoissa?

Suomi jäi seitsemänneksi. Ainoa voitto tuli Norjasta. Turistit eivät tuoneet Tampereelle ihan niin paljon seteleitä kuin kenties toivottiin, mutta itse turnaus oli tuottoisa: voittoa kertyi puoli miljoonaa markkaa.

Nyt 57 vuotta myöhemmin Tampereella on uusi kiekkopyhättö, Nokia-areena. Se seisoo keskellä kaupunkia. Ratikka kuljettaa kansaa keskustan iloihin. Talvella olympiakultaa voittanut Suomi on yksi suurimmista mestarisuosikeista 13. toukokuuta alkavissa MM-kisoissa.

Kisat tuottavat Jääkiekkoliitolle mojovan miljoonapotin. Myös hotelli- ja ravintola-alan yrittäjät hierovat käsiään. Kahden aikuisen yöpyminen keskustassa finaaliviikonlopun aikaan voi maksaa 2 000 euroa.

Neuvostoliitosta Venäjäksi kutistunut itänaapuri ei ole mukana kisoissa. Vladimir Putin määräsi joukkonsa hyökkäämään Ukrainaan helmikuussa. Putinin Venäjällä ja Valko-Venäjällä ei ole asiaa MM-kisoihin. Niiden tilalla pelaavat Ranska ja Itävalta.

Suomalainen jääkiekko on mullistunut 57 vuodessa. Kaudella 1964–1965 SM-liigaa ei vielä ollut, pelattiin kymmenen joukkueen SM-sarjaa. NHL:ssä ei pelannut yhtään suomalaista.

Tällä kaudella ”maailman kovimmassa liigassa” on kiekkoillut 50 suomalaista. NHL ja sen tähdet tunnetaan yhtä hyvin kuin SM-liigan pelaajat. Sebastian Aho, Aleksander Barkov, Roope Hintz, Patrik Laine ja Mikko Rantanen ovat juniorien esikuvia.

Vuonna 1965 suomalaiset jääkiekkonuoret eivät vielä osanneet unelmoida Pohjois-Amerikan kaukaloista. Meni vielä neljä vuotta ennen kuin HIFK:n hyökkääjä Tommi Salmelainen varattiin NHL:ään ensimmäisenä pelaajana Euroopan sarjoista.

Yksi asia ei ole muuttunut 57 vuodessa. Tampere oli suomalaisen jääkiekon pääkaupunki 1965. Niin se on myös tänä päivänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut