Suomessa ei ole ollut koskaan näin vahvaa lentopallodynastiaa – VaLePa on rakentanut menestykselle tukevan pohjan

Sastamalalaisjoukkue hakee koko ajan uusia virikkeitä kansainvälisistä ympyröistä.

23.4. 18:55

Kun liigajoukkue voittaa viidennen peräkkäisen mestaruuden ja yhdennentoista peräkkäisen SM-mitalin, on korkea aika ottaa hattu pois päästä ja kumartaa syvään.

VaLePa on rakentanut Suomeen mieslentopalloilun vahvimman dynastian kautta aikojen. Sastamalan ylpeys on ajanut kaikessa hiljaisuudessa legendaarisen PNMKY:n ja surullisenkuuluisan KuPS-Volleyn vanavedestä ohi.

Lue lisää: VaLePan sensaatiohakkurin finaali päättyi ikävästi – halusi kultajuhlissa heti porealtaaseen: ”Lämmin vesi tekee hyvää kädelle”

PNMKY kaappasi seitsemän kultaa putkeen vuosina 1975–81 ja KuPS-Volley kymmenen mitalia putkeen vuosina 1991–2000, mutta oman aikakautensa valtiaiden kukoistuskautta seurasi tyhjyys.

Pieksämäki katosi lentopallokartalta takavasemmalle viimeisen pääsarjakautensa 1987–88 jälkeen. KuPSin taru päättyi keväällä 2001 katkeraan puolivälierätappioon Tampereen Isku-Volleylle ja sitä seuranneeseen konkurssiin. Velkaa oli kertynyt lähes miljoona.

KuPSin viimeiseksi jäänyt peli huipentui ikimuistoisella tavalla, kun Iskun edesmennyt manageri Juhani Vesanen polvistui Kuopio-hallissa ja suuteli kenttää.

Lue lisää: Tällainen on mestarijoukkue: Sakari Mäkinen ja Jari Hänninen pääsivät nauttimaan Mikko Eskon huipputarjoilusta

Konkari Mikko Esko sai mestaruuspokaalin haltuunsa.

VaLePa erottuu edellisistä valtiasta ennen kaikkea sillä tavalla, että menestys on rakennettu paljon pysyvämmälle ja tukevammalle pohjalle. Sastamalaan on luotu suomalaisittain ihanteelliset olot lentopallon pelaamiseen.

Pieksämäellä edettiin pitkälti tässä ja nyt -mentaliteetilla. Kuopiossa elettiin yli varojen jo pidemmän aikaa. Sastamalassa on selviydytty vähin vaurion jopa koronan aiheuttamista ravisteluista.

On selvää, että kahden viime vuoden tapahtumat ovat heijastuneet myös VaLePaan. Kahtena edelliskeväänä pudotuspelituloja ei tullut lainkaan. Keväällä 2020 liiga keskeytettiin kokonaan. Vuosi sitten typistetyt pudotuspelit vietiin läpi tyhjien katsomoiden edessä.

Rahavirran ehtyminen näkyy tämän kauden joukkueen rakenteesta. Avainpaikkoihin satsattiin entiseen tapaan, mutta penkiltä ei löytynyt enää vastaavia tekijöitä kuin suurimpina kukoistusvuosina.

VaLePa kävi vielä vuodenvaiheessa vaarallista nuorallatanssia. Vitsit olivat vähissä, kun raihnainen hakkuri Jerome Cross oli lähetetty kotiin ja heti perään sentterikaksikko Tuomas HautalaMikko Karjarinta putosi pelistä.

VaLePan oli tarkoitus hankkia korvaaja Crossille, mutta sen sijaan piti siirtyä sentterikaupoille. Siinä vaiheessa hakkuripeli askarrutti kaikkia. Loistokevään pelannut Matias Tihumäki ratkaisi tämän ongelman paremmin kuin kukaan osasi toivoakaan.

VaLePa haluaa jatkaa suomalaisen lentopallon suunnannäyttäjänä myös kansainvälisillä kentillä. Sastamalalaisjoukkue lähti Mestarien liigan peleihin mukaan jopa koronasyksyinä ja ammensi ulkomailta uutta oppia omaan toimintaansa.

Seuran johto on todennut useaan otteeseen, että suomalaisten pitää osallistua euro-otteluihin säilyttääkseen tuntumansa Euroopan huipulle. Jos pakerretaan pelkästään kotimaassa, todellisuudentaju hämärtyy ja kärki karkaa entistä kauemmaksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut