Uransa päättävä Olli-Pekka Ojansivu oli kuin kotonaan huutomyrskyn keskellä – ”Ei VaLePan peli mitään ydinfysiikkaa ole”

Savo Volley tasoitti lentopallofinaalit 2–2:een peräti 1752-päisen yleisön edessä. VaLePan hyökkäyspeli jäi Jiri Hännisen varaan.

Tähän kevääseen uransa lopettavat maajoukkuekonkarit Antti Siltala (4) ja ja Olli-Pekka Ojansivu (14) näyttivät kaikille, miten tärkeää kokemus ja voitontahto ovat ratkaisupeleissä.

17.4.2022 21:10

Vielä keskiviikkoiltana näytti vahvasti siltä, että Vammalan Lentopallo marssii vastustamattomasti viidenteen peräkkäiseen SM-kultaan.

Siinä vaiheessa sastamalalaisjoukkue johti finaalisarjaa jo 2–0 ja pääsi hakemaan kolmatta mestaruuskiinnitystä kotiyleisönsä edessä.

Nyt tilanne on täysin toinen.

Valtavan muodonmuutoksen tehnyt Savo Volley on noussut neljässä päivässä haudan partaalta kultataistoon mukaan.

Savo tasoitti dramaattisen finaalisarjan sunnuntaina 2–2:een kypsyttämällä VaLePan Kuopio-hallin 1752-päisen yleisön edessä tylyin lukemin 3–1 (25–16, 25–15, 22–25, 25–20).

Savo oli kahdessa ensimmäisessä erässä juuri niin tyrmäävä kuin lukemat kertovat. Kotijoukkue antoi VaLePalle rajumpaa kyytiä kuin Mestarien liigan kovimmat vastustajat.

Sen jälkeen VaLePa – lue Jiri Hänninen – ryhtyi pelaamaan ja puhdisti alkupelissä ryvettyneitä kasvojansa edes jonkin verran.

Hänninen kuritti Savoa armottomasti paikasta kuin paikasta ja kirjasi lopulta kentän korkeimman pistemäärän (19).

VaLePan ratkaisut jäivät lähes täysin Jiri Hännisen (19/+10) varaan.

Kaikilla muilla VaLePan päähyökkääjillä oli valtavia ongelmia: Matias Tihumäki –3, Severi Savonsalmi –2 ja Sakari Mäkinen –1.

Rehellisesti sanottuna kolmannen erän voitto ja neljännen erän tasaisuus olivat pelkkää silmänlumetta. Savon horjuttamiseen olisi tarvittu kaksi Hännistä ja kaatamiseen kolme Hännistä.

”Jos jotakin hyvää yrittää etsiä, niin kolmannesta erästä lähtien löydettiin finaaleissa vaadittava taisteluilme. Toivottavasti kaikki ymmärsivät, ettei tämänpäiväinen tekeminen riitä Savon tasoista joukkuetta vastaan”, VaLePan valmentaja Janne Kangaskokko summasi.

Hakkuripeli oli VaLePan suurin kysymysmerkki jo etukäteen. Tihumäki hyytyi nyt pahasti Kuopion huutomyrskyssä – eikä tilalle vaihdettu Alberto Cavasin onnistunut sen paremmin.

Oli kaikkien tiedossa jo etukäteen, että VaLePan tuloksenteko kulminoituu laiturikaksikkoon. Hänninen pystyi nostamaan tasoansa tuntuvasti edellisfinaalin vaisuuden jälkeen. Sen sijaan Mäkinen vaelteli edelleen varjojen mailla.

Savo sai pudotettua Mäkisen hyökkäystehoja ratkaisevasti suuntaamalla valtaosan syötöistään numeron 23 suuntaan.

Tässä vaiheessa on korkea aika pysähtyä hetkeksi ja pohtia finaalisarjan käännekohtaa.

Siihen löytyy helppo vastaus. Kun tähän kevääseen uransa lopettavat Antti Siltala ja Olli-Pekka Ojansivu marssivat kolmannen finaalin avaukseen, Savo muuttui ihan eri joukkueeksi.

Maajoukkuekonkarit näyttivät kaikille jo Sastamalassa, mitä kokemus ja voitontahto merkitsevät. Sama toistui nyt Kuopiossa.

”Enää ei tarvitse säästellä mihinkään – sattuu jonnekin tai ei. Kaikki kentälle, mitä kropasta irtoaa”, Ojansivu kuvaili.

Monet arvelivat, että raihnaiset veteraanit astelevat kentälle vasta maanantaina. Savon luotsi Timo Tolvanen päätti kuitenkin toisin. Nyt konkarit pudottaa avauksesta vain se, etteivät he pääse maanantaina sängystä ylös ilman apuvoimia.

Ojansivu oli sunnuntaina oudossa tilanteessa muutaman kerran. Hän pääsi lyömään tyhjältä verkolta, kun huippuaikoina eteen nousi usein kolme torjujaa.

”En miettinyt asiaa ollenkaan. Jos sama olisi tapahtunut takavuosina, mieleen olisi tullut varmasti, olenko näin p..ka”, Ojansivu myönsi.

Olitko yllättynyt, kun tyrmäsitte VaLePan näin totaalisesti?

”En oikeastaan. Ei VaLePan peli ole niin ydinfysiikkaa, ettei siihen voisi päästä kiinni.”

Nähtävästi pääteemana oli ”kaikki syötöt Mäkiselle”?

”En osaa sanoa muista, mutta mä vetelin sinne minne pallo sattui lähtemään. En kerinnyt keskustelemaan asiasta valmentajan kanssa, kun piti huutaa ja hyppiä Siltalan kanssa”, Ojansivu vastasi.

Monivuotinen maajoukkuehakkuri nautti silmin nähden yleisömeren keskellä.

”Näitä hetkiä on ollut ikävä koronan aikana. Tämä on ainoa syy, miksi tätä hommaa tehdään. Jos minut ja Siltalan löisi Joensuuhun pelaamaan 200 katsojan eteen, emme saisi itsestämme mitään irti”, Ojansivu täräytti.

MITÄ TAPAHTUI?

VaLePan hyökkäyspeli jäi Hännisen varaan

Ratkaisu: Savo Volley tyrmäsi VaLePan koko rintamalla. Vieraiden ratkaisut jäivät lähes täysin Jiri Hännisen (19/+10) varaan.

Hahmot: Savon passari Fedor Ivanov käytti hyökkääjiä mestarillisesti ja kaivoi erinomaiset tehot sekä keskeltä että laidoista. Virolaislaislaituri Andrus Raadikin pistemäärä (18) oli Savon suurin, mutta hurjinta jälkeä teki sentteri Miki Jauhiainen (12/+12). Hän tappoi kahdeksasta saamastaan passista seitsemän.

Yleisöä: 1752.

Entä nyt? Finaalisarja jatkuu heti maanantaina Kuopiossa. Kamppailun voittajalle on mestaruus katkolla torstaina Sastamalassa. Seitsemäs loppuottelu pelataan tarvittaessa ensi lauantaina Kuopiossa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut