Arvi Savolainen taipui EM-finaalissa hopealle – ”Olisin toisella lailla toivonut painipäiväni Unkarissa päättyvän"

Suomi saavutti Budapestin EM-kisoissa kaksi mitalia.

Arvi Savolainen hävisi finaalin Kiril Milovia vastaan Budabestin EM-paineissa.

3.4. 21:21

Suomen ja Lahden Ahkeran harteikas niskanvääntäjä Arvi Savolainen paini 97-kiloisten EM-hopeaa sunnuntaina Unkarin Budapestissa. Bulgarian Kiril Milov kukisti Savolaisen finaalissa pistein 4–1. Kyseessä on Savolaisen ensimmäinen arvokisamitali aikuisten tasolla.

Savolainen ehti ennen ensimmäistä aikuisten arvokisamitaliaan kerätä pärekopallisen eri ikäluokkien arvomitaleja. Niistä kirkkaimman ja merkityksellisemmän Savolainen paini Budapestissa, kun hän otti vuonna 2019 alle 23-vuotiaiden MM-kultaa.

Savolaisesta on kehkeytymässä maailmanluokan painija. Hän on väkevä, ketterä, kestävä ja taitava. Savolainen siirtyi finaalissa 1–0-johtoon, kun Milov komennettiin mattoon.

Bulgarialainen nousi toisella kolmen minuutin jaksolla tasoihin työntämällä Savolaisen matolta ulos. Milov siirtyi johtoon, kun Savolainen komennettiin mattoon. Sen jälkeen Milov vyörytti kaksi lisäpistettä.

"Yksi virstanpylväs urallani"

Suomen saldo EM-paineista oli kaksi mitalia, sillä Konsta Mäenpää otti lauantaina pronssia 130 kilon sarjassa. Mitalit ovat suomalaisten ensimmäiset aikuisten EM-tasolta kolmeen vuoteen. Elias Kuosmanen ja Petra Olli painivat EM-pronssit vuonna 2019 Bukarestista.

Päävalmentaja Juha Lappalainen oli tyytyväinen kahteen mitaliin. Lappalaisen mieltä silti hieman painoi se, että kulta olisi ollut otettavissa.

"Bulgarian Milov oli ehkä hitusen nälkäisempi kuin Arvi. Milovilla on aiemmalta ajalta kaksi arvokisahopeaa, ja hän päätti ikään kuin väkisin kirkastaa ne nyt. Olen kuitenkin varma, että Arvin aika tulee vielä,  eikä siihen mene kauan”, Lappalainen sanoi.

Lappalainen sanoi bulgarialaisen rytmittäneen painiaan Savolaista paremmin. Vastustaja oli Lappalaisen mukaan myös vähän Savolaista tarkempi.

Savolainen oli EM-rupeamaansa tyytyväinen, mutta finaalitappio harmitti.

"Onhan tämä (aikuisten arvokisamitali) yksi virstanpylväs urallani. Mutta kun rehellinen olen, niin olisin toisella lailla toivonut painipäiväni Unkarissa päättyvän. Kulta on se kirkkain väri, siitä ei päästä mihinkään”, Savolainen sanoi.

Painijoukkue matkaa Suomeen jo maanantaina.

"Kyllähän Painiliitto saisi nyt Konstalle (Mäenpää) ja minulle kahvit tarjota, ihan kerman kanssa”, Savolainen veikeili.

Savolainen osallistuu Porvoon SM-kisoihin toukokuussa. Sitä ennen hän treenaa ankaraa perustreeniä eri puolilla Suomea.

Edellisen kerran kaksi suomalaismiestä on ollut kreikkalais-roomalaisessa painissa EM-mitaleilla samoissa kisoissa 20 vuotta sitten, kun Marko Yli-Hannuksela ja Juha Ahokas saavuttivat pronssia 2002.

"Mitalini on mannaa myös valmentajille"

Savolainen ja Mäenpää ovat tehneet runsaasti raakaa työtä menestykseensä. Tuore EM-pronssimies Mäenpää on Ilmajoelta. Ilmajoella ja monella muulla eteläpohjalaisella paikkakunnalla ei pääse painia pakoon. Paini on lakeudella urheilun lisäksi eräänlaista olemiskulttuuria.

Konsta Mäenpää, mikä merkitys menestymiseesi on sillä, että Ilmajoella on vahva ja menestyksekäs painiperinne?

"Onhan sillä. Tuntuu siltä, että mitalini on mannaa myös valmentajille. Sepolla (Yli-Hannuksela) on jo meneillään kolmas aalto Ilmajoen Kisailijoiden painijoiden arvokisamenetykseen”, Mäenpää sanoi.

Kello 22.38: Juttu päivitetty Arvi Savolaisen, Konsta Mäenpään ja Juha Lappalaisen kommenteilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut