Ristomatti Hakolan hirmuhiihto joudutti Jämin Jänteen viestivoittoon

Naisten SM-viestissä Ounasvaaran lumisateessa juhlivat Jasmin Kähärä, Katri Lylynperä ja Eveliina Piippo.

Jono Ristomatti Hakolan takana pysyi kyydissä vain hetken, kun Hakola kiskoi SM-viestin toisella osuudella puolen minuutin eron muihin.

2.4. 18:44

Rovaniemi

Jämin Jänne juhli maastohiihdon miesten 4x10 kilometrin viestin Suomen mestaruutta Rovaniemellä, kun se otti lauantaina voiton 37,2 sekunnin erolla Puijon Hiihtoseuraan. Imatran Urheilijat oli kolmas, mutta jäi voittajasta yli puolitoista minuuttia.

Jämi hallitsi kilpailua alusta asti, ja erityisesti Ristomatti Hakolan suoritus toisella osuudella vauhditti menoa kohti viestivoittoa.

”Hakola teki miehen työn”, ankkuri Lauri Lepistö suitsutti.

Puijon osakkeita heikensi se, ettei Perttu Hyvärinen osallistunut kilpailuun.

”Ei vaivuttu synkkyyteen vaan lähdimme haastamaan. Saimme hyvän porukan jalkeille. Keli näytti sille, että suksissa olisi isoja eroja perinteisen osuuksilla, mutta sitten hiihdettiinkin 28 minuutin kymppejä”, Puijon kolmannen osuuden hiihtänyt Iivo Niskanen sanoi.

”Tuntui terävämmälle kuin perjantaina, mutta kelikin oli hitaampi. Sai työskennellä koko ajan”, olympiavoittaja kuvaili menoaan.

Lepistön mukaan Hyvärisen puuttuminen ja Puijon mahdollinen heikentyminen eivät himmennä Jämin mestaruuden arvoa.

”Ei ole ollut tämä viikonloppu parasta kulkua itselläkään, mutta niillä mennään mitä on”, Lepistö kuittasi.

"Mahtava ryhmähenki"

Jämi onnistui jo avausosuudelta alkaen. Aku Nikander toi joukkueen johdossa ensimmäiseen vaihtoon.

”Meillä on mahtava ryhmähenki. Yksi asia on varma eli Aku aliarvioidaan aina. Ei meidän porukassa vaan muiden joukossa. Taisi tulla keulassa vaihtoon”, Lepistö iloitsi joukkuetoverin onnistumista.

Hakola riuhtoi toisella perinteisen osuudella yli puolen minuutin eron seuraaviin. Markus Vuorela hiihti vapaan osuuksista ensimmäisen ja päästi ankkuri Lepistön ladulle 40,6 sekuntia ennen Puijon ankkuri Ilkka Herolaa.

Imatran ankkuri Miro Karppasen osaksi jäi pronssin turvaaminen, mikä täytti joukkueen minimitavoitteen. Kolmannen osuuden hiihtänyt Remi Lindholm puhui perjantaina jopa kultatavoitteesta, mutta Jämi ja Puijo menivät menojaan.

”Jouduin hiihtämään jopa liian kovaa, kun "Rise" iski. Tiesin, että hän on kova tällaisella ladulla ja maailmanluokkaa, kakkososuudella taistellut Ville Ahonen sanoi.

Lindholm ei ollut tyytyväinen suoritukseensa. Hän jäi Niskasen ohittamaksi.

”Kolmannella osuudella en saanut jätettyä tarpeeksi takana olevia, ja suksikin olisi voinut olla parempi. Päästiin kuitenkin pronssille, joten kai sekin jotain on”, Lindholm tuumi ja katsoi vieressä olleiden joukkuetoverien Karppasen, Ville Ahosen ja Olli Ahosen suuntaan.

Joensuun puhti loppui

Vuokatti Ski Team Kainuu kirkasti viime vuoden 3x5 kilometrin viestipronssin kullaksi, kun Jasmin Kähärä, Eveliina Piippo ja Katri Lylynperä pitivät parasta vauhtia naisten SM-viestissä lauantaina.

Lylynperä repi ankkuriosuudella 5,2 sekunnin eron toiseksi tulleen Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuuhun, joka nosti hurjalla hiihdolla joukkueensa hetkeksi kultataisteluun.

”Iso ero oli taaksepäin ja ajattelin, että pystyisinkö ensimmäisellä kierroksella turvaamaan johtoa. Jasmi napsi kovalla tahdilla sekunteja ja tiesin, ettei pidä päästää häntä mukaan ilmaiseksi”, Lylynperä kertasi viestin loppua.

Joensuu kuroi eron kiinni lumisateen raskauttamassa hiihtokelissä, mutta puhti loppui ennen loppuratkaisua.

”Jasmi heilutteli reittä ja tiesin, ettei itsellä tunnu noin pahalta. Olemme tehneet paljon treenejä yhdessä ja haistelin tilannetta, että tämä menee meille”, Lylynperä sanoi.

Joensuu myönsi vaikeat lähtökohdat ankkuriosuudelle.

”Tiesin, etten pärjää, jos joudun Katrin kanssa loppusuoralle. Niin kovilla jouduin hiihtämään koko ajan. Ei ollut muuta taktiikkaa kuin jättää Katri sen jälkeen kun olen saavuttanut hänet, mutta en onnistunut. Lopussa ei ollut mahdollisuuksia. Olin niin hapoilla. Hiihdin ensimmäisestä työnnöstä alkaen kovaa. Mitali on iso juttu Vantaan Hiihtoseuralle”, hän muistutti.

Lylynperä tiesi vastustajan tilanteen.

”27 sekuntia on iso ero ottaa kiinni. Meillä oli kolme viestinviejää. Ja vastustajista Ikaalinen putosi pelistä jo avausosuudella”, hiihtäjä ruoti kilpailua.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut