VaLePa teki täydellisen muodonmuutoksen pudotuspeleihin ja eteni finaaleihin – Itseluottamus on tapissa ennen huipennusta

Sastamalalaisjoukkue on pelannut SM-finaaleissa joka kerta keväästä 2016 lähtien.

Tunteet näkyivät, kun VaLePan pelaajat ja valmennus tuulettivat miesten lentopalloliigan välieräpaikkaa.

1.4. 22:33

Suomalaista lentopallodynastiaa rakentava VaLePa on tehnyt täydellisen muutoksen tuskaisen runkosarjan lopun jälkeen.

VaLePa on ollut pudotuspeleissä kuin eri joukkue, vaikka miehisyö on täsmälleen sama.

Sastamalalaisjoukkue ei jättänyt Karelian Hurmokselle mitään mahdollisuuksia puolivälierissä. Tyrmäävä tahti jatkui välierissä Akaa-Volleyta vastaan.

VaLePa pehmitti Akaan perjantaina kolmannen kerran ja eteni 3–0 (25–22, 25–21, 25–20) -voiton jälkeen liigafinaaleihin puhtaasti 3–0.

Loppuottelupaikka on VaLePalle jo kuudes peräkkäinen.

VaLePa on jäänyt loppuhuipennuksen ulkopuolelle edellisen kerran keväällä 2015, jolloin Hurrikaani romutti mestaruushaaveet välierissä.

VaLePan päävalmentaja Janne Kangaskokko (keskellä) tuuletti rajusti.

VaLePa antoi arvostavat aplodit kotiyleisölle.

Ja sitten finaalipaikan varmistuttua fanikuvaan.

VaLePa kohtaa loppuottelussa Savo Volleyn. Finaalisarja alkaa ensi sunnuntaina Kuopiossa.

”Äärimmäisen tiukka sarja edessä. Lähdemme haastamaan Savoa hyvä draivi päällä. Peli on sen verran hyvin uomissaan, että panemme varmasti tiukasti kampoihin”, VaLePan valmentaja Janne Kangaskokko pohjusti.

Samalla VaLePa pääsee täyttämään kauden päätavoitetta.

”Emme pystyneet täyttämään kahta ensimmäistä päämäärää, mutta nyt on uusi mahdollisuus”, Kangaskokko painotti.

VaLePan edelliset tavoitteet olivat Mestarien liigan lohkovaihe ja Suomen cupin voitto.

Kansainväliset ottelut harmittavat siksi, koska oma peli ei ollut niin hyvässä kuosissa kuin Kangaskokko olisi toivonut. Suomen cupin voitto karkasi käsistä pitkälti sen takia, koska iso osa joukkueesta kärsi koronasta ennen lopputurnausta.

”Nyt keräämme kaiken energian, jotta saisimme edes yhden tavoitteen maaliin.”

Kangaskokolla oli selkeä näkemys välieräsarjan ratkaisusta.

”Materiaalin laajuus ratkaisi jatkopaikan. ”Upi” (Urpo Sivula) jäi liian yksin vastapuolella”, Kangaskokko tiivisti.

Akaa-Volleyn Nico Nurmesniemi (vasemmalla) ja Voitto Köyukkä pettyneinä. Akaa jatkaa kauttaan pronssipelissä.

Akaan kova taistelu ei tällä kertaa riittänyt otteluvoittoihin.

VaLePa vetää nyt henkeä viikonlopun ja palaa hallille maanantaina.

”Tuntuu todella hyvältä, mutta ei tässä auta nauttia liian kauaa. Lähtökohta on hyvä, kun kaikki pelaajat pelaavat kauden parasta peliänsä”, VaLePan ykköslaituri Sakari Mäkinen painotti.

Akaa lähti jo valmiiksi altavastaajana välieriin. Kun vielä ykköspassari Anton Välimaa putosi pelistä ottelusarjan aattona ja kapteeni Joni Mikkonen joutui väistymään syrjään toisessa kohtaamisessa, puntit kääntyivät liian painavasti VaLePan suuntaan.

”Joni kokeili vielä alkulämmittelyssä, miltä tuntuu. Ei kovin hyvältä. En uskaltanut panna häntä kentälle”, Akaan valmentaja Olli Kunnari myönsi.

Mikkosen korvannut Kasimir Vuorinen ansaitsi tilaisuutensa myös edellisen pelin perusteella. Silloin hän täytti Mikkosen tontin hyvin, mutta nyt oli paljon vaikeampaa. VaLePa otti tuoreen miehen odotetusti kohteekseen ja otti sitä kautta ekstrapisteitä.

VaLePan Sakari Mäkinen osoitti asennetta palloa puolustaessa.

Akaan Kasimir Vuorinen (lyömässä) oli yleispelaajana kovassa paikassa, kun kapteeni Joni Mikkonen ei pystynyt pelaamaan.

VaLePan Jiri Hänninen oli tärkeä osa kotijoukkueen tehokasta laitapeliä, Akaan Saku Tuomivaara torjuu.

Vaikka lähtötilanne oli haastava, Akaa teki parhaansa horjuttaakseen vahvaa kotijoukkuetta. Kun VaLePa vei kaksi ensimmäistä erää ilman suurta tuskaa, vieraiden usko oli koetuksella pitkän erätauon jälkeen.

VaLePa karkasi vaivattomasti jo 17–7-johtoon, mutta Akaa hivuttautui vielä kahden pisteen tuntumaan. Ihmettä ei nähty, mutta Akaa ansaitsee vilpittömän tunnustuksen sitkeydestään.

”Meillä oli omat hetkemme, mutta häsläsimme ne. Oli liian kiire tehdä pisteitä. Kotipelin viides erä oli kulminaatiopiste. Homma olisi pitänyt hoitaa kotiin 5–1-johdon jälkeen”, Kunnari harmitteli.

Tuttu vastustaja ei tarjonnut Kunnarille isoja yllätyksiä.

”VaLePa pelasi juuri sillä tavalla kuin oletettiin. Oli tiedossa, että toisella puolella on taitavia hyökkääjiä. He pystyvät tekemään monenlaisia ratkaisuja”, Kunnari kehaisi.

Akaan kausi jatkuu vielä pronssiotteluilla Hurrikaania vastaan.

”Seurahistorian ensimmäinen mitali olisi kova juttu. Uskon, että kokeneemmatkin kaverit innostuvat tästä asiasta, vaikka nyt tuntuu varmasti pahalta”, Kunnari tuumi.

VaLePan laitureille suitsutuksia

Hurjat laiturit: VaLePan laiturikaksikko Sakari Mäkinen–Jiri Hänninen tekee kovaa jälkeä illasta toiseen. Nyt he tehtailivat 12 pistettä mieheen ja takasivat passari Mikko Eskolle työrauhan. ”Kauheita äijiä”, valmentaja Janne Kangaskokko suitsutti.

Jättiurakka: Akaan avauskokoonpanoon nostettu Kasimir Vuorinen joutui odotetusti hurjaan pommitukseen. VaLePa suuntasi Vuoriselle peräti 45 aloitusta, otti viisi ässää ja vei tarkkuuden nostopelistä. Kun myös toinen laituri Kristo Kollo jäi miinuksille, ratkaisut jäivät liikaa Urpo Sivula varaan.

Yleisöä: 732.

Entä nyt? VaLePan ja Savo Volleyn välinen finaalisarja alkaa 10.4. Kuopiossa. Suomen mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa. Akaa taistelee pronssista Hurrikaanin kanssa. Pelipäivät ratkeavat myöhemmin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut