Mikko Salonen puolustaa Olympiakomitean toimintaa Lehtimäen tapauksessa: ”Se oli ainoa oikea tapa”

Olympiakomitean toimitusjohtajan Mikko Salosen mukaan Mika Lehtimäen toimien tutkinta kuului ensisijaisesti työnantajan vastuulle, ei Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin tutkittavaksi.

Olympiakomitean toimitusjohtajan Mikko Salosen mukaan Mika Lehtimäen tapauksessa toimittiin oikein, kun sitä ei viety Suomen urheilun eettisen keskuksen tutkittavaksi.

28.3. 16:45

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen puolustaa päätöstä selvittää huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen epäasiallinen käytös omin voimin sen sijaan, että asia olisi viety Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin tutkittavaksi.

Lehtimäki sai viime vuoden lokakuussa Olympiakomitealta kirjallisen varoituksen lähetettyään epäasiallisia viestejä kahdelle työkaverilleen yöaikaan.

Lue lisää: Huippu-urheilu­johtaja Mika Lehtimäki erosi tehtävästään: ”Näiden viestien kohdalla olen ylittänyt rajan ajankohdassa ja sisällössä”

Päätöksen varoituksen antamisesta tekivät Salonen ja Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori. Olympiakomitean varapuheenjohtajia Sari Multalaa ja Susanna Rahkamoa informoitiin päätöksestä myöhemmin.

Salosen mukaan Suekin ottaminen mukaan tutkintaan ei ollut harkinnassa.

Koska Lehtimäki oli Olympiakomitean työntekijä, oli Salosen mukaan perusteltua, että Olympiakomitea vastaa lähtökohtaisesti myös selvityksestä ja sanktioista.

”Se oli ainoa oikea tapa, näin tapahtuu myös muillakin työpaikoilla. Työnantaja aloittaa selvityksen ja vie sitä eteenpäin sen mukaan mitä selvitys tuo tullessaan.”

Suek on riippumaton organisaatio, joka vastaa muun muassa urheilun eettisyyden vahvistamisesta ja antidopingtoiminnasta. Tarvittaessa Suek voi toimia tutkinnan apuna tai suorittaa tutkinnan itsenäisesti lajiliiton pyynnöstä.

Salonen myöntää, että Suek olisi periaatteessa voinut tutkia myös Lehtimäen tapauksen. Olympiakomitea halusi kuitenkin kantaa työnantajan vastuun ja selvittää asian työnantajana, hän sanoo.

”Suek ei ole Lehtimäkeen työnantajasuhteessa. Emme halunneet viivytellä asian käsittelyssä, saimme hyvän avun ulkopuolisilta juristeilta [työnantajaliiton] ja kaiken tämän perusteella oikeasuhtainen keino tapahtuneeseen nähden oli työnantajan prosessi.”

”Tämä oli nimenomaan oikea polku selvittää asia ja viedä eteenpäin. Emme halunneet paeta työnantajan vastuuta työntämällä asia ulkopuolisen selvitettäväksi.”

Suekin pääsihteeri Teemu Japisson vahvistaa, että Olympiakomitealla ei ollut mitään velvollisuutta tuoda Lehtimäen tapausta heidän tutkittavakseen.

Lehtimäki valittiin Pekingin olympialaisten jälkeen toiselle kauden huippu-urheiluyksikön johtajana. Maanantaina hän ilmoitti eroavansa tehtävästään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut