Huippu-urheilu­johtaja Mika Lehtimäki erosi tehtävästään: ”Näiden viestien kohdalla olen ylittänyt rajan ajankohdassa ja sisällössä”

Mika Lehtimäki oli saanut viime syksynä varoituksen epäasiallisesta käytöksestä, mutta valittiin Pekingin olympialaisten jälkeen uudelleen tehtäväänsä.

Mika Lehtimäki on toiminut Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johdossa keväästä 2018.

28.3. 10:30 | Päivitetty 28.3. 13:28

Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki eroaa tehtävästään. Lehtimäki kertoi asiasta Urheilumuseossa maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Lehtimäki on ollut viime päivät myrskyn silmässä sen jälkeen kun Yle uutisoi hänen saaneen kirjallisen varoituksen viime syksynä naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käyttäytymisestä.

Lue lisää: Yle: Olympiakomitean huippu-urheilujohtaja Lehtimäki sai varoituksen epäasiallisesta käytöksestä

Päätöksen varoituksesta tekivät Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen ja puheenjohtaja Vapaavuori. Esimerkiksi Olympiakomitean puheenjohtajisto kuuli koko prosessista vasta jälkikäteen.

Olympiakomitea ei osapuolten pyynnöstä julkistanut varoitusta, vaan julkisuuteen asia tuli ilmi vasta Ylen uutisoitua siitä.

Lehtimäki kertoi maanantain tiedotustilaisuudessa varoituksen koskeneen hänen yöaikaan lähettämiään viestejä, joiden kohteena oli kaksi henkilöä.

Lehtimäen mukaan hänellä on ollut huono tapa purkaa mieltään tuttaville viestien kautta, joissa hän on käsitellyt esimerkiksi omaa hyvinvointia, välillä myös työuupumusta ja omaa pahaa oloa.

Lehtimäki kuvaa itseään avoimeksi ja ihmisläheiseksi sekä työssä että ystävien kanssa.

”Näiden viestien kohdalla olen ylittänyt rajan sekä ajankohdassa että viestien sisällössä”, Lehtimäki pahoitteli.

”En ole riittävästi harkinnut millaisia henkilökohtaisia asioita voin jakaa toisten ihmisten kanssa tässä asemassa. Olen viestinyt liian kaverillisesti liian myöhäisinä kellonaikoina.”

Lehtimäki sanoi ymmärtävänsä, että viestit ovat aiheuttaneet turvattomuutta ja ahdistuneisuutta.

”Tällainen käytös ei ole ollut hyväksyttävää ja olen tehnyt virheen. Tässä asemassa ei voi toimia näin. Virhe on yksinomaan minun ja kannan siitä vastuun.”

Lehtimäki kertoi pyytäneensä toimintaansa niiden kohteena olleilta henkilöiltä anteeksi ja saaneensa anteeksi.

Eroa huippu-urheilujohtajan tehtävästä Lehtimäki kertoo pyytäneensä omasta aloitteestaan.

Lehtimäki on hoitanut huippu-urheilujohtajan pestiä keväästä 2018 lähtien.

Varoituksesta huolimatta valittiin toiselle kaudelle

Ihmetystä on herättänyt se, että varoituksesta huolimatta hänet valittiin Pekingin olympialaisten jälkeen tehtävässään toiselle kaudelle, sillä urheilujärjestöillä on laista kumpuava velvollisuus puuttua häirintään ja syrjintään.

Uusi pesti olisi jatkunut vuoden 2024 loppuun saakka. Lisäksi sopimus sisälsi option työsuhteen jatkosta kesään 2026 saakka.

Uudelleenvalintaa tehtäessä Lehtimäen saamasta varoituksesta tiesivät vain toimitusjohtaja Salonen, puheenjohtaja Vapaavuori sekä varapuheenjohtajat Multala ja Rahkamo.

”Valta-asema urheilun korkealla tasolla, vastuu lajiliittojen tukien ja urheilijoiden apurahojen valmistelusta. Pidän tätä vakavana ja perusteluita riittämättöminä”, kommentoi Naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä asiaa viime perjantaina.

Heinilä on ollut mukana Euroopan komission korkean tason työryhmässä laatimassa urheilun tasa-arvo­suosituksia, jotka luovutettiin äskettäin komissaari Mariya Gabrielille.

Vapaavuori: Tapaus tutkittiin perusteellisesti

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuoren mukaan tapaus tutkittiin perusteellisesti oppikirjan kaikkien sääntöjen mukaan. Olympiakomitea konsultoi myös ulkopuolisia juristeja.

Tämän pohjalta toimitusjohtaja Salonen ja Vapaavuori tulivat siihen tulokseen, että varoitus oli tuolloin oikea ratkaisu.

”Tapahtumat eivät olleet kokonaisuutena arvioiden sellaisia, että olisi pitänyt ryhtyä iritisanomis­menettelyyn”, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori myönsi, että osapuolet olisivat säästyneet paljolta, jos Lehtimäkeä ei olisi valittu toiselle kaudelle huippu-urheilujohtajan tehtävään.

”Toivoisin yhteiskunnalta inhimillisyyttä ja että ketään ei tuomittaisi ennen kuin tiedetään mitä todellisuudessa on tapahtunut”, hän kommentoi Lehtimäen ympärillä viime päivinä käytyä keskustelua.

Vapaavuori muistutti, että Lehtimäki ei saanut varoitusta seksuaalisesta häirinnästä, vaan epäasiallisesta käytöksestä.

”Huolellisen harkinnan jälkeen olemme tulleet siihen tulokseen, että ei ole estettä sille, hän ei voisi jatkaa Olympiakomitean palveluksessa.”

Lehtimäki sanoi vetävänsä hetken henkeä ja pohtivansa työkuvioita myöhemmin.

Täsmennetty Lehtimäen ensimmäistä kommenttia kello 13.28. Hän sanoi, että on ylittänyt viestien kohdalla rajan sekä ajankohdassa että viestien sisällössä, ei viestien sisällössä ja sopivuudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut