Krista Pärmäkoski saatteli Therese Johaugin eläkkeelle kukistamalla norjalaistähden kirissä – ”Ajattelin, että Therese on mahdollista pestä loppukirissä”

Maailmancupin uutuuksista 4x5 kilometrin sekaviesti sopi suomalaisille mainiosti. Sekaparein hiihdetyssä pariviestissä suomalaiset liputettiin Falunissa ennen maalia radalta.

Krista Pärmäkoski ylsi erinomaiseen suoritukseen loppukirissä Therese Johaugia vastaan.

13.3. 17:49

Perinteinen viestimalli sekajoukkuein sopi suomalaisille sunnuntaina paremmin kuin maastohiihdon maailmancupin toinen uutuus, sekajoukkuein kilpailtu pariviesti. Suomi oli neljän hengen viestissä toinen, kun Krista Pärmäkoski kampesi norjalaistähden Therese Johaugin eläkkeelle loppukirivoitolla Ruotsin Falunissa.

”Hiihto tuli hyvin loppuun. Ajattelin, että Therese on mahdollista pestä loppukirissä, ja siihen pystyin”, Pärmäkoski iloitsi Hiihtoliiton äänitteessä.

Lue lisää: Pärmäkoski taivutti Johaugin loppusuoralla ja sinetöi Suomelle kakkossijan historiallisessa sekaviestissä

Lue lisää: Therese Johaug näytti ylivoimaansa vielä kerran, Krista Pärmäkoski jäi 1,9 sekuntia palkintosijasta Falunissa

Vapaalla hiihtotavalla hiihdetyssä 4x5 kilometrin viestissä Suomen ykkösjoukkueessa hiihtivät myös Kerttu Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Iivo Niskanen.

”Meiltä tämä oli ihan mielettömän hyvä suoritus. Hitaampi keli olisi sopinut meille paremmin kuin tällainen lentokeli”, Pärmäkoski arvioi.

Viestin voittoon ehti Yhdysvallat, jonka ankkuri Jessie Diggins oli muita etevämpi. Kakkososuudella hiihtänyt Hyvärinen vahvisti, että helpolla radalla ei pystynyt tekemään ratkaisuja ennen ankkuriosuutta, joten sijoitusten setviminen jäi ankkurien tehtäväksi.

”Ihan hauska tällainen kisamuoto. Se saa jatkua kevätkisana”, Hyvärinen sanoi Hiihtoliiton äänitteessä.

Suomen kakkosjoukkue ei taistellut kärkisijoista, vaan tuli maaliin 13. sijalla yli kaksi minuuttia voittajia hitaampana.

Pariviestistä tuli pudotuspeli

Sekaviestejä ei oltu aiemmin hiihdetty maailmancupissa. Pariviestiin Kansainvälinen hiihtoliitto FIS oli kehittänyt täysin uudenlaisen kilpailumallin, jossa mies- ja naishiihtäjästä koostunut kaksikko kiersi kilometrin lenkin yhteensä 12 kertaa. Kisan aikana joukosta otettiin ladun sivuun kaksi joukkuetta kerrallaan kahden osuuden välein.

Suomen parit jäivät matkalle, sillä ykkösjoukkue Jasmi JoensuuJoni Mäki karsiutui joukosta jo kilpailun puolivälissä Mäen kaaduttua. Kakkosjoukkue, avopari Johanna MatintaloLauri Vuorinen pääsi kahdeksaan kilometriin asti.

”Kun lähdin osuudelle, en edes tiennyt, että olimme pudonneet, koska tilanne oli niin tiukka. Minun ei olisi enää edes kuulunut hiihtää. Se oli aika erikoista”, Matintalo sanoi Viasatin tv-haastattelussa.

Vuorinen arvioi, että kilpailu olisi ollut toimivampi tavallisen pariviestin mallilla, jossa kumpikin hiihtää osuutensa kolmesti ja vaihdot tapahtuvat tutusti läpsystä eli olkapäähän koskemalla. Falunissa uudelle osuudelle startattiin vaihtoalueen vierestä.

”Katsotaan, mihin tämä tästä kehittyy. Minä ainakin tykkäsin, vaikka oli raadollinen kisa”, Joensuu sanoi Viasatin tv-haastattelussa.

Kilpailusta tuli kotiyleisön riemuksi ruotsalaisjuhla, sillä sprintin olympiavoittajan Jonna Sundlingin ja Calle Halfvarssonin voimin Ruotsi karkasi hyvissä ajoissa omille teilleen. Norja otti sijat kaksi ja kolme.

Maailmancup päättyi viikkoa odotettua aiemmin, koska Venäjän Tjumenista perutuille finaaleille ei löytynyt uutta kisapaikkaa. Kotimaassa ovat vielä vuorossa Suomen cup Rukalla 26.–27. maaliskuuta ja SM-hiihdot Rovaniemellä 1.–3. huhtikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut