Suomen maajoukkuetähti Tuomas Määttä seisoi Venäjän sotatoimia tukevassa Z-muodostelmassa – elekieli erosi merkittävästi vierus­tovereista

Määttä edustaa habarovskilaista SKA Neftjanikia.

Tuomas Määttä on Suomen maajoukkueen tähtiä. Kuva vuoden 2017 MM-kisoista.

11.3. 20:21

Suomen jääpallomaajoukkueen tähtipelaaja Tuomas Määttä nähtiin osana Venäjän sotatoimia tukevaa Z-muodostelmaa, kun hänen edustamansa SKA Neftjanik kohtasi Moskovan Dynamon Venäjän pääsarjan välieräottelussa Habarovskissa.

Molempien joukkueiden pelaajat muodostivat yhdessä jäälle ison Z-kirjaimen ennen ottelun alkua. Suurin osa pelaajista lauloi kansallislaulua pää pystyssä, mutta Määttä, 25, kuunteli hymniä katse painuksissa.

Z-kirjain ja kansallislaulu alkaa videolla ajassa 7.30, ja mustapaitaisessa Neftjanikissa numerolla 99 pelaava Määttä näkyy ajassa 8.10.

Dynamo voitti ensimmäisen välieräottelun maalein 6–4. Toinen ottelu on ohjelmassa sunnuntaina.

Keskikenttäpelaaja Määttä on joukkueensa kolmanneksi paras maalintekijä 27 maalillaan. Syöttötilastossa hän on joukkueensa ykkönen 29 maalisyötöllä.

Määttä on valittu Vuoden jääpalloilijaksi Suomessa vuosina 2017, 2018, 2020 ja 2021.

Z-kirjain on nähty Ukrainaan hyökänneen Venäjän sotakalustossa, ja kirjaimen käytöllä muun muassa urheilijat ilmaisseet tukensa Vladimir Putinin johtamalle hyökkäyssodalle Ukrainassa. Sen on kerrottu viittaavan muun muassa sanoihin za pobedu eli kohti voittoa.

Z-kirjainta on käyttänyt muun muassa voimistelija Ivan Kuliak, joka oli teipannut kirjaimen kilpa-asunsa rintaan maailmancupin osakilpailussa Dohassa.

KANSAINVÄLINEN voimisteluliitto (FIG) on pyytänyt voimistelun eettistä säätiötä (GEF) aloittamaan kurinpitomenettelyn Kuliakin järkyttävän käytöksen seurauksena.

Brittilehti The Guardianin mukaan Kuliakia voidaan rangaista kilpailun tulosten mitätöinnillä sekä kilpailukiellolla, joka voidaan antaa myös määrittelemättömäksi ajaksi eli Kuliak voi saada tempustaan pitkän kilpailukiellon.

Dohan kilpailu oli viimeinen, johon venäläiset ja valkovenäläiset voimistelijat saivat osallistua. Nyt heidät on suljettu kaikesta kansainvälisestä kilpailutoiminnasta Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut