Joni Mäki huimalla loppuvenytyksellä kakkoseksi Falunin sprintissä – Kerttu Niskanen ja Johanna Matintalo putosivat niukasti finaalista

Maastohiihdon maailmancupin päätösviikonloppuna kisataan perjantaina perinteisen sprintit.

Suomen Joni Mäki oli perjantain miesten sprinttikarsinnassa ykkönen. Kuva Lahden maailmancupista 2022.

11.3. 11:19 | Päivitetty 11.3. 15:02

Aamulehti, STT

Perjantaina hiihdon maailmancupin päätösviikonloppuna Ruotsin Falunissa on perinteisen sprintit. Seurasimme kisapäivän kulkua.

Finaalit

Suomen Joni Mäki venytti huikealla loppukirillään ja viime metrin venytyksellään miesten perinteisen tyylin sprintin kakkoseksi Ruotsin Falunissa.

Mäki pääsi finaaliin välieristä aikavertailun kautta. Hän oli jo aamupäivällä karsinnan nopein.

Miesten sprintin voitti Ranskan Richard Jouve. Mäki oli toinen jääden Jouvelle 49 sadasosaa ja kolmanneksi tullut Ranskan Lucas Chavanat hävisi Mäelle vain kolme sadasosaa.

Suomalainen oli miesten sprintissä maailmancupissa palkintokorokkeella viimeksi yli seitsemän vuotta sitten.

Neljänneksi tuli Norjan Sivert Wiig, viidenneksi Italian Federico Pellegrino ja kuudenneksi Norjan Lars Agnar Hjelmeset.

Toiseksi paras suomalainen Lauri Vuorinen eteni välieriin ja oli lopputuloksissa kymmenes.

Naisten finaalissa Ruotsin Jonna Sundling oli koko päivän täysin ylivoimainen. Hän oli karsinnan nopein ja leikitteli jo välierän voittoon. Finaalissa hän takoi hurjan etumatkan muihin ja voitti sprintin harvinaisen kovalla marginaalilla, yli kahdeksalla sekunnilla.

Toiseksi hiihti Slovenian Anamarija Lampic ja kolmanneksi Ruotsin Maja Dahlqvist. Neljäs oli Yhdysvaltojen Julia Kern, viides Ruotsin Nadine Fähndrich ja kuudes Norjan Maiken Caspersen Falla.

Parhaat suomalaiset olivat seitsemänneksi tullut Johanna Matintalo ja kahdeksanneksi tullut Kerttu Niskanen. He hiihtivät välierävaiheeseen.

Puolivälierissä pudonneista suomalaisista Jasmi Joensuu oli lopputuloksissa 13:s, Katri Lylynperä 18:s, Krista Pärmäkoski 20:s ja Jasmin Kähärä 23:s.

Välierävaihe

Naisten välierissä mukana olleet Suomen Johanna Matintalo ja Kerttu Niskanen hiihtivät ensimmäisessä välierässä sijoille kolme ja neljä.

He olivat ensimmäiset aikavertailussa ennen toista välierää, mutta kun toisen välierän kolmas ja neljäs norjalainen Maiken Caspersen Falla ja sveitsiläinen Nadine Fähndrich hiihtivät heidän aikojensa alle, suomalaiset tippuivat pois finaalista.

Miehissä Joni Mäki ja Lauri Vuorinen hiihtivät ensimmäisessä välierässä. Mäki oli neljäs ja Vuorinen viides.

Mäki selvisi aikavertailun kautta viimeisenä mukaan kuuden parhaan finaaliin. Vuorinen ei yltänyt finaalivaiheeseen.

Ensimmäinen erähiihtovaihe

Suomalaishiihtäjät Johanna Matintalo ja Kerttu Niskanen etenivät välieriin maailmancupin perinteisen sprintissä Falunissa. Kilpailussa hiihtivät suomalaisista myös Katri Lylynperä, Jasmin Kähärä, Krista Pärmäkoski ja Jasmi Joensuu, joiden matka päättyi puolivälierissä.

Matintalo oli puolivälierissä eränsä toinen, mutta Niskanen joutui jännittämään jatkopaikkaa aikavertailussa. Hän oli eränsä kolmas.

Joni Mäki ja Lauri Vuorinen pitävät Suomen värejä yllä miesten sprintin välierissä. Mäki piti parasta vauhtia perinteisellä jo aamupäivän aika-ajossa ja oli eränsä nopein puolivälierissä. Vuorinen nappasi välieräpaikkansa aikavertailun kautta.

Ville Ahosen ja Ristomatti Hakolan kilpailu päättyi puolivälierissä.

Aika-ajovaihe

Suomen kaikki kuusi naisten edustajaa Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Katri Lylynperä, Krista Pärmäkoski ja Jasmin Kähärä etenivät erävaiheeseen maastohiihdon maailmancupin päätösviikonlopun perinteisen sprintissä Ruotsin Falunissa.

Järjestäjämaa Ruotsin Jonna Sundling oli perinteisellä hiihdettävän kilpailun aika-ajon nopein, mutta Joensuu ja Matintalo valloittivat seuraavat sijat.

Suomen Joni Mäki hiihti nopeimmin miesten sprintin aika-ajossa Falunissa. Mäen jälkeen sukkelimmat olivat Norjan Sivert Wiig ja Ruotsin Calle Halfvarsson.

Suomalaisista iltapäivän pudotushiihtoihin etenivät myös Ristomatti Hakola (12:s), Lauri Vuorinen (13:s) ja Ville Ahonen (26:s). Lauri Mannila (34:s) ja Juuso Haarala (49:s) karsiutuivat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut