Mari Eder vältti ”häpeä­kujan”, mutta yksi sakkokierros pudotti hänet palkintosijoilta : ”Jossittelen sitten illalla”

Denise Herrmann otti kauden avausvoittonsa maailmancupissa. Stina Nilsson oli ensimmäisen kerran kolmen joukossa.

Mari Eder oli yhdeksäs maailmancupin sprintissä Kontiolahdella, mutta hänellä oli mahdollisuus parempaan.

5.3. 18:21

Kontiolahti

Mari Ederille jäi jälleen kerran illaksi jossiteltavaa ampumahiihdon maailmancupissa Kontiolahdella.

Jos Eder ei olisi ampunut hutia viimeisellä pystypaikalla, hän olisi ollut kiinni palkintosijassa pikakilpailussa. Nyt hän jäi 24 sekuntia kakkossijasta, kun sakkoringin kiertämiseen menee noin 25 sekuntia.

Sprintin voiton otti saksalainen olympiavoittaja Denise Herrmann ennen Norjan Tiril Eckhoffia ja Ruotsin Stina Nilssonia. Koko kärkikolmikko ampui Ederin tapaan yhden ohilaukauksen.

Eder hävisi Herrmannille 29 sekuntia. Hiihdossa Eder oli kärjen vauhdissa.

”Torstain häpeäkujan jälkeen oli kiva ampua nollat. Jossittelen ohilaukausta sitten illalla. Tänään olisi ollut mahdollisuus päästä podiumille [palkintokorokkeelle]. Se on kaiken toiminnan motivaattori”, Eder sanoi yhdeksännestä sijastaan.

Häpeäkujalla Eder tarkoitti torstain kisaa, jossa hän kiersi ensi kertaa tällä kaudella sakkoringin viestissä.

Eder sijoittui kolmannen kerran kärkikymmenikköön tällä kaudella. Oberhofissa hän oli sprintissä kahdeksas ja Annecyssä yhdeksäs.

Tavoitteena tasaisuus

Vuonna 2007 alkaneella maailmancupin urallaan Eder (o.s. Laukkanen) on kokenut lähes kaikki sijoitukset ykkösestä alaspäin.

Kauden 2017 päätteeksi hän vihdoin voitti sprintin ja takaa-ajon Holmenkollenilla.

”Olen tavoitellut, että olisin tasainen suorittaja. Sitten, kun saan tasaisuutta, haen yksittäisiä huippusuorituksia. Jos tänään olisin ampunut nollat, kukaan ei kyselisi, että miksi, eikä minun tarvitsisi muodostaa kiusallisesti joitakin vastauksia”, Eder sanoi rempseään tapaansa.

Sunnuntain takaa-ajoon Eder lähtee kuitenkin luottavaisena. Kärkikymmenikkö on vain 32 sekunnin sisällä toisistaan eli runsaan yhden sakkokierroksen verran.

”Siistiä, että ollaan kotikisoissa ja pystytään tarjoamaan urheilushow’ta. Näitä ei ole liikaa ollut. Tavoitteen asettelu tähtää siihen, että nolla-ammunnalla taistellaan podiumista”, Eder sanoi.

Suvi Minkkinen oli tyytyväinen päästyään sunnuntain takaa-ajoon ja maailmancupin pisteille.

Herrmann voitti Pekingissä olympiakultaa normaalimatkalla. Maailmancupin sprintissä hän otti kauden avausvoittonsa. Ennen Kontiolahtea hänen paras sijoituksensa oli yhdeksäs sija Östersundissa viime vuoden lopulla.

Stina Nilsson nousi ensi kertaa palkintokorokkeelle ampumahiihdossa. Vuonna 2018 hän voitti olympiakultaa maastohiihdon sprintissä. Ampumahiihtoon hän siirtyi vasta keväällä 2020.

Minkkinen sai toivomansa pisteet

Muista suomalaisista Suvi Minkkinen lähtee takaa-ajoon 25. sijalta. Eroa kärkeen on minuutti ja 13 sekuntia.

Joutsan paras urheilija ampui yhden sakon. Tällä kaudella Minkkinen on ollut norjalaisen Marte Oslbu Røiselandin kanssa kiertueen tarkimpia naisampujia.

”Ja nyt lähdettiin vielä peräkkäin. Jännitän aina ennen jokaista pikakisaa, että pääsee takaa-ajoon. Elättelen toiveita, että pääsen maailmancupin pisteillekin”, Minkkinen sanoi, kun yli puolet naisista oli vielä ladulla.

Maailmancupin pisteille pääsee 40 parasta, joten Minkkisen molemmat tavoitteet toteutuivat reilusti.

Natassia Kinnunen hylättiin, kun hän hiihti väärälle reitille. Erika Jänkä oli kolmella sakolla 73:s.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut