Ministeri Kurvinen kommentoi Jokerien tilannetta varovasti: ”Ministeriön toimivalta ei anna mahdollisuuksia”

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen tuomitsi samalla Venäjän toimet Ukrainassa. Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla Venäjän ja Ukrainan urheilijat majoitetaan erilleen.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) oli maanantaina ottamassa vastaan Pekingin olympialaisista kotiin palaavia suomalaisia menestyjiä.

23.2. 19:30

Tiede ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) kommentoi pidättyväisesti Helsingin Jokerien pelaamista jääkiekkoliiga KHL:ssä.

”Opetus- ja kulttuuriministeriö toimii Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisten linjausten mukaisesti, toimivaltansa puitteissa. Ministeriön toimivalta ei anna ministeriölle mahdollisuuksia linjata suomalaisten tai ulkomaisten joukkueiden osallistumisesta kansainvälisiin sarjoihin tai kisoihin”, Kurvinen viestitti keskiviikkona iltapäivällä.

Kurvisen viestin välitti hänen erityisavustajansa Antti Varis. Urheilusta vastaava ministeri ilmoitti samalla tuomitsevansa Venäjän toimet, joskin hallituksen suulla.

”Suomen hallitus tuomitsee Venäjän kansainvälistä oikeutta rikkovan toiminnan Ukrainassa jyrkästi. Suomi on osana Euroopan unionin yhteisiä toimia linjannut Venäjää koskevista pakotteista ja muista toimista”, Kurvinen kommentoi.

Jokerit ilmoitti tiistaina jatkavansa KHL:ssä, koska sillä on ”sitovat sopimukset ja velvoite niiden noudattamiseksi”.

Venäjää tämä ei koske: maa operoi parhaillaan toisen eurooppalaisen valtion alueella kaikkien kansainvälisten sopimusten vastaisesti.

Jokerien kannattajayhdistys Eteläpääty ry vaati ennen seuran ulostuloa Jokereita vetäytymään KHL:stä välittömästi.

Venäläisiä urheilijoita saapuu jo lähipäivinä Suomeen, kun Lahdessa kilpaillaan tulevana viikonloppuna pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupin merkeissä.

Ukrainalaisia ei sen sijaan Salpausselän kisoihin osallistu, kisojen pääsihteeri Tomi-Pekka Kolu kertoi keskiviikkona HS:lle.

Miten kisajärjestäjät hoitavat tilanteen, jossa joku katsoja haluaa mahdollisesti protestoida Venäjän toimia esimerkiksi Ukrainan lippua heilutellen?

”Meidän turvallisuushenkilöstömme sitten hoitaa nämä asiat siinä kohti. Me pyrimme kuitenkin urheilutapahtumana pysymään erossa politiikan teosta, emmekä halua olla politiikan teon välineenä”, Kolu vastasi.

”Näihin kaikkiin lieveilmiöihin valmistaudutaan, ja ne hoidetaan meidän turvallisuussuunnitelman mukaisesti.”

Eli tällainen katsoja voidaan mahdollisesti poistaa katsomosta?

”No siinä vaiheessa, jos aiheutuu häiriöitä ja paikalla on häiriötekijä, niin turvahenkilöstö tekee omat ratkaisunsa”, Kolu vastasi.

Maaliskuussa venäläiset osallistuvat Euroopan nuorten olympiafestivaaleille (EYOF) yli sadan urheilijan voimin. Kisat järjestetään Vuokatissa, Kajaanissa ja Lahdessa.

Kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen kertoi keskiviikkona kisajärjestäjien seuraavan Ukrainan tilannetta.

”Olemme seuranneet sillä tavalla, että tuleeko kansainväliseen urheilutoimintaan tai muuhun rajoitteita. Tietenkin se silloin saattaisi vaikuttaa meihinkin, mutta meille ei ole ainakaan vielä tullut Euroopan olympiakomitean suunnasta mitään asiaan liittyvää tietoa.”

”Emme me ainakaan ole rajaamassa heidän osallistumistaan, jos ei muualta tule toisenlaista määräystä”, Kilpeläinen jatkoi venäläisurheilijoihin viitaten.

EYOF-kisoihin osallistuvat urheilijat ovat syntyneet vuosina 2003–2006 eli he ovat tänä vuonna 16–19-vuotiaita. Osallistumisensa on vahvistanut lähes 50 maata.

Venäjän tunkeutuminen Ukrainaan on huomioitu EYOF-kisojen majoitusjärjestelyissä, sillä kisoihin on saapumassa keskiviikon tiedon mukaan myös ukrainalaisia urheilijoita.

”Olemme jo aikaisemmin huomioineet majoitusjärjestelyjen ja muiden osalta, että ei nyt ainakaan ihan vierekkäin buukata.”, Kilpeläinen kertoi.

”Eli ei viereisiin tai samoihin majoituskerroksiin.”

Venäläisurheilijoita saapuu Vuokattiin tuoreimman tiedon mukaan 96. Lahteen, jossa järjestetään mäkihypyn ja yhdistetyn kisat, on tulossa 27 venäläistä eli heitä on yhteensä 123.

Urheilutapahtumia Venäjällä

Venäjän pitäisi isännöidä seuraavien kuukausien aikana lukuisia kansainvälisiä urheilutapahtumia:

18.–20.3. Hiihdon maailmancup Tjumenissa.

18.–20.3. Mäkihypyn naisten maailmancup Nizni Tagilissa.

25.–27.3. Mäkihypyn naisten maailmancup Tšaikovskissa.

27.3.–3.4. Jääpallon miesten MM-kilpailut Syktyvkarissa.

28.5. Jalkapallon Mestarien liigan finaali Pietarissa.

15.–30.8. Ampumaurheilun EM-kilpailut Moskovan alueella.

26.8.–11.9. Lentopallon miesten MM-kilpailut kymmenellä eri paikkakunnalla.

25.9. Formula ykkösten Venäjän gp Sotšissa.

26.12.–5.1.2023 Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisat Omskissa ja Novosibirskissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut