Suomi jyräsi ylivoimaisesti olympiakultaan, Ville Nieminen nostaa esille radikaalin muutoksen Leijonissa

Leijonat kesti ennakkosuosikin paineet ja saavutti olympiakultaa.

20.2. 13:39

Kuusi ottelua ja kuusi voittoa. Maaliero 22–8. Ja lopulta olympiakultamitalit kaulaan. Leijonat oli Pekingin olympiaturnauksen valtias.

Yhtenäinen ja kurinalainen Leijonat otti omansa kaatamalla finaalissa Venäjän 2–1 turnauksen parhaalla pelillään.

”Ylivoimainen esitys Suomelta. Vaaralliset maalipaikat 5–5-pelissä menivät Suomelle 6–1. Kun peliä alettiin ratkaista kolmannessa erässä, maalipaikat menivät Suomelle 4–1. Venäjä oli finaalissa vastaantulija. Suomi pelasi omilla vahvuuksillaan”, linjasi Viaplayn asiantuntija Ville Nieminen.

Leijonien kultaturnauksessa nähtiin radikaali muutos aiempaan. Leijonat lähti turnaukseen suurimpana kultamitalisuosikkina, mikä on poikkeuksellista Suomi-kiekossa.

”Odotusarvo on muuttunut. Prosessi on muuttunut haastajasta ennakkosuosikiksi. Silloin suorituskeskeisyys nousee vielä suurempaan merkitykseen. Se vapauttaa energiaa pelaamiseen”, Nieminen perkasi.

”Kun pelaa ennakkosuosikin asemassa, silloin täytyy löytää eri keinoja voittaa otteluita. Joka pelissä Suomi teki sen.”

Leijonat voitti alkulohkonsa kaatamalla Slovakian, Latvian ja Ruotsin.

Pudotuspeleissä suursuosikin asemassa Leijonat voitti ensin puolivälierässä Sveitsin 5–1 ja välierässä Slovakian 2–0.

”Pudotuspeleissä Suomi voitti ottelut puolustamalla erinomaisesti keskustaa ja minimoimalla maalipaikat”, Nieminen sanoi.

Vaarallisten maalipaikkojen lukemat pysyivät erittäin maltillisina läpi pudotuspelien. Leijonat käänsi ”maalin pelejä” jäätävällä varmuudella kerta toisensa jälkeen.

”Luottamus ja usko itseensä, toveriin, pelisysteemin ja voittoon olivat Leijonissa vahvasti läsnä tässä turnauksessa”, Nieminen summasi.

Niemisen mukaan Leijonat teki olympiakaukalossa isoimman eron muihin suorituskeskeisyyden, yhteispelitaitojen ja sinnikkyyden kautta.

”Suomi on muita edellä resilienssissä – etenkin Ruotsiin ja Venäjään verrattuna. Suomi on joutunut hakemaan vuosien saatossa sitä kulmaa oikeaksi.”

Jään tasolla Leijonat oli tiivis kollektiivi, joka pelasi oikeilla hetkillä epäitsekkäästi ja kurinalaisesti vain voitosta.

”Hyökkäysvarmuus, puolustusvalmius, tehokkuus maalipaikoissa ja suoritustasaisuus olivat avainasemassa – ja tietenkin loistava maalivahtipeli”, Nieminen listasi.

Mestarivalmentaja Jukka Jalosen Leijonissa kaikki lähtee yhteisistä arvoista ja pelisäännöistä, joihin jokainen joukkueen yksilö sitoutuu.

”Ilmapiiri on iso tekijä menestyksessä. Suomen joukkueessa oli kokeneita pelaajia, jotka ymmärtävät ilmapiirin merkityksen.”

Jälleen kerran Leijonat oli tarkkanäköisesti roolitettu joukkue, mutta kokoonpanosta löytyi myös eurooppalaisella mittarilla mitattuna tähtiluokan yksilöitä.

”Aina Suomen joukkueeseen ei ole valittu välttämättä parhaita, vaan sopivimpia pelaajia, mutta olihan tässä ryhmässä ihan KHL:n tähtipelaajia. Siihen päälle rakentuvat yhteispelin ymmärrys ja taidot”, Nieminen muistuttaa.

Leijonien kultamitalimatka ei sisältänyt suuria draamankaaria. Leijonat otti kultamitalit konemaisella laatusuorittamisella.

”Se on voittojen ja kulttuurin tuoma tulos. Enää ei välttämättä tarvitse ajaa maailman kovimmalla hengellä ja taistelulla.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut