Lempäälän Mörkö, Aamulehden entisen päätoimittajan poika, Toijalan kultavahti ja viisi muuta – kahdeksalla Leijonalla Pirkanmaa-taustaa, esittelemme heidät

Pekingistä Suomeen matkasi lempääläläinen, toijalalainen ja parkanolainen olympiavoittaja.

Marko Anttilaa (vas.) ja Mikko Lehtosta (oik.) yhdistää Leijonien pukukopissa juhlistetun olympiakullan lisäksi Tampereella pelaaminen.

20.2. 13:15

Leijonien kultajoukkueessa ei ole yhtään Tampereella syntynyttä eikä tällä hetkellä tamperelaisseuraa edustavaa kiekkoilijaa.

Pirkanmaalaisia yhteyksiä löytyy runsaasti. Peräti seitsemän kultaleijonaa on pelannut jossain vaiheessa uraansa joko Tapparassa tai Ilveksessä. Lisäksi puolustaja Sami Vatasen nykyisenä tukikohtana on Nokia.

Maalivahti Harri Säteri on lähtöisin Toijalasta, hyökkääjä Marko Anttila Lempäälästä ja hyökkääjä Toni Rajala Parkanosta.

Suomen maalivahdit Jussi Olkinuora ja Harri Säteri ovat Pirkanmaa-taustaisia.

Maalivahdit:

Jussi Olkinuora

(nykyinen seura Magnitogorsk)

Kun Tapparan kasvatti palasi Suomeen kuuden vuoden Pohjois-Amerikan keikalta 2016, tuntematon suuruus ryhtyi soittelemaan itse seuroja läpi löytääkseen työpaikan. Hän sai tilaisuuden SaiPassa, kun olympiajoukkueen kolmosvahti Frans Tuohimaa loukkaantui. Matka jatkui JYPin kautta Pelicansiin ja kevään 2019 MM-kultaryhmään. Sen jälkeen on tullut kolme vahvaa kautta KHL:ssä. Pelasi Tapparassa 18-vuotiaaksi asti ja kävi koulunsa Tampereella. Edesmennyt isä Hannu Olkinuora loi uransa media-alalla – muun muassa Aamulehden päätoimittajana. Myös hänen äidiltänsä Hilkka Olkinuoralta löytyy toimittajataustaa muun muassa Kauppalehden toisena päätoimittajana.

Harri Säteri

(Sibir Novosibirsk)

Toijalalaisvahti on Tapparan kasvatti Olkinuoran tavoin. Hän hyppäsi C-juniorina kahdeksi kaudeksi HPK:hon, kunnes palasi Tampereelle. Tapparan liigajoukkueessa 2008–11, minkä jälkeen lähti valloittamaan Pohjois-Amerikkaa. Ensimmäinen jakso (2011–14) kului AHL:ssä. Toisella keikalla (2017–19) tuli yhdeksän NHL-peliä Floridassa. Nyt kolmatta vuotta peräkkäin Sibir Novosibirskissa – torjuntaprosentti on ollut kaikilla kausilla 92:n paremmalla puolella. Isossa vastuussa jo MM-kisoissa 2017 ja 2018. Nyt ykkösvahdiksi kaavaillun Olkinuoran koronakaranteeni oli 32-vuotiaan Säterin onni.

Valtteri Kemiläinen on tullut tutuksi Tapparan takalinjoilta.

Puolustajat:

Valtteri Kemiläinen

(Rögle)

Uran ensimmäinen arvoturnaus ja heti kultamitalin kanssa kotiin. Ei ihme, jos lähtiessä oli hiukan epävarma olo viime talven Leijona-kokemuksen seurauksena. Sai Ruotsin EHT-turnauksessa koronan ja joutui sen jälkeen kahdeksi kuukaudeksi pakkolepoon. Jyväskyläläislähtöisen puolustajan ura kääntyi jyrkkään nousuun viiden Tappara-kauden (2016–21) aikana. Kuluva kausi alkoi Vitjaz Podolskin KHL-joukkueessa, kunnes tammikuun lopussa tuli siirto Rögleen. Ruotsalaisseura kohtaa Tapparan 1. maaliskuuta Mestarien liigan finaalissa.

Mikko Lehtonen

(Pietarin SKA)

Olympiaturnauksen tähdistökentälliseen valittu puolustaja puhkesi kukkaan jätettyään kotikaupunkinsa Turun 2015. Hakenut sen jälkeen paikkaansa monesta suunnasta Kouvolasta Ruotsiin ja NHL:stä KHL:ään. Tuli Tapparaan keväällä 2017 kahden vuoden sopimuksella ja nousi Pyeongchangin olympiajoukkueeseen 2018. Matka jatkui kuitenkin jo yhden kauden jälkeen Jönköpingiin, koska tehopuolustaja halusi SM-liigaa kovemman haasteen. Palasi lokakuussa Pohjois-Amerikasta Eurooppaan ja löysi paikkansa Pietarin SKA:sta Jokerien luovuttua hänen pelaajaoikeuksistaan.

Sami Vatanen luuti olympiafinaalissa maalin edessä.

Sami Vatanen

(Geneve-Servette)

Lähtöisin Jyväskylän puolustajahautomosta Kemiläisen tavoin. Pohjois-Amerikka kutsui JYPin kasvattia 2012. Ehti pelata sitä ennen kolme SM-liigakautta. Palasi täksi kaudeksi Eurooppaan yhdeksän NHL-kauden jälkeen. Pelasi sinä aikana 473 runkosarjaottelua ja tehtaili niissä 47+153=200 pistettä. Seuroina olivat Anaheim, New Jersey, Carolina ja Dallas. Nokialla asuva puolustaja kärkkyi syksyllä NHL-paikkaa pitkään, kunnes tarttui sveitsiläisen Geneve-Servetten tarjoukseen.

Hyökkääjät:

Marko Anttila

(Jokerit)

Iso mies on isojen pelien mies. Sympaattinen lempääläläishyökkääjä nousi kiekkokansan huulille toden teolla 2019 johtaessaan Suomen maailmanmestariksi unohtumattomilla maaleillansa. Mörkö kipparoi leijonat MM-finaaliin uudestaan viime keväänä. Myös olympiaturnauksen mestaruusmaali lähti LeKin kasvatin lavasta. Uralle mahtui uskomaton tapaus jo 2004, kun Chicago varasi 203-senttisen laiturin LeKin kakkosdivarijoukkueesta. Ilveksen vahvuudessa 2004–11. Nyt kuudetta kautta Jokerien KHL-ryhmässä. Sopimus kattaa myös sesongin 2022–23.

Niko Ojamäen olympiaturnaus päättyi avausottelun jälkeen.

Niko Ojamäki

(Vitjaz Podolsk)

Porilaishyökkääjä teki upean läpimurron ensimmäisellä KHL-kaudellansa. Hän paukutti Vitjaz Podolskissa peräti 29 osumaa ja voitti selkeästi kesken lopetetun runkosarjan maalikuninkuuden. Tampere tuli tutuksi vuosina 2017–20, kun siihen asti pelkästään Ässissä pelannut laituri rohkeni lähteä kotikaupunkinsa ulkopuolelle. Etenkin kaksi jälkimmäistä Tappara-kautta olivat hedelmällisiä, kun hän paukutti 23 ja 19 osumaa. Pääsi kokemaan MM-finaalin sekä 2019 että 2021. Olympiakulta kruunasi upean Leijona-jakson.

Toni Rajala on voittanut olympia- ja MM-kultaa.

Toni Rajala

(Biel-Bienne)

Parkanon Kiekon kasvatti ryhtyi käymään Ilveksen treeneissä jo ennen kuin täytti kymmenen. Kuskaaminen vaati vanhemmilta paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Ilveksen jälkeen CV:hen kertyi laaja seurakirjo Pohjois-Amerikasta KHL:ään ja Ruotsiin. Rumba rauhoittui 2016, kun maaliahne laituri löysi mieluisan ympäristön Biel-Biennestä. Hän pelaa sveitsiläisseurassa jo kuudetta kautta peräkkäin. Junioritähti löi itsensä läpi miesten maajoukkueessa 2018–19 ja kruunasi kauden maailmanmestaruudella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut