Harri Kirvesniemi löysi Kerttu Niskasen vapaan tekniikasta muutoksen, joka auttoi tekemään ”ison täydennyksen” Suomen mitalisaaliiseen

Kuusi mitalia vei Kirvesniemen mielestä Suomen hiihtäjien suoritukset ”niin paljon plussalle, että harvoin menee”.

Kerttu Niskanen riemuitsi 30 kilometrin kisan kukitusseremoniassa. Taustalla uransa viimeisisissä olympialaisissa kolme kultamitalia saavuttanut Norjan Therese Johaug.

20.2. 15:15

Kerttu Niskasen hurjan taistelun kautta saavuttama pronssi nosti maastohiihdon mitalisaldon kuuteen. Hiihtäjät hankkivat siis 75 prosenttia Suomen mitaleista, ja loput tulivat jääkiekosta.

Sanoman olympiatoimituksen hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi oli osallisena, kun hiihtäjien mitalimäärä oli viimeksi tätä suurempi, kahdeksan. Se tapahtui 38 vuotta sitten Sarajevon olympiakisoissa.

Tältä pohjalta Kirvesniemen kokonaisarvio Suomen hiihtäjien onnistumisesta Zhangjiakoun olympialaduilla ei yllätä.

”Tämä meni ehdottomasti yläkanttiin omiin odotuksiini nähden. Vain pitkät viestit ja naisten sprinttiviesti menivät jonkin verran alakanttiin, mutta niiden tilalle tuli todella paljon positiivisia suorituksia”, Kirvesniemi sanoi sunnuntaiaamuna, kun syke oli hieman laskenut Leijonien kultahuuman jäljiltä.

Kirvesniemi myönsi, että neljää mitalia enempää hän ei etukäteen odottanut.

”Optimistisen tuntuinen lähtökohta oli sellainen, että Iivo [Niskanen] ottaa mitalin 15 kilometriltä, viesteistä napsitaan pari mitalia ja jos lisäksi tulisi yksi mitali esimerkiksi naisten kympiltä. Nyt se ylittyi reilusti.”

Kirvesniemi muistutti, että suomalaiset saavuttivat useita odottamattomia sijoituksia. Esimerkiksi Joni Mäki oli neljäs sprintissä ja Perttu Hyvärinen saavutti sijat kuusi ja seitsemän.

Kerttu Niskasen ja Krista Pärmäkosken mitaliensa lisäksi saavuttamia nelossijoja ei voi pitää odottamattomina.

”Kokonaisuus meni niin paljon plussalle, että harvoin menee. Sellainen yleinen ja aika lailla paikkansa pitävä odottama on, että jonkinlaisista mitalimahdollisuuksista toteutuu hyvänä päivänä kolmannes. Nyt toteutuma oli luokkaa kaksi kolmannesta vähintään.”

Kirvesniemen mielestä Suomen hiihtäjät onnistuivat todella hyvin harjoittelussa, jossa huomioitiin olympialaisten olosuhteet ja maastot. Ristomatti Hakolaa lukuun ottamatta ei ollut mitään olennaisia sairasteluja.

”Lisäksi viimeistely onnistui erinomaisesti. Itse kisoissa huollolle ei tullut tärkeisiin paikkoihin yhtään epäonnistumista.”

Kirvesniemi nosti esiin sen, että olympialaiset hiihdettiin tällä kertaa oloissa, jotka sopivat erityisen hyvin Iivo ja Kerttu Niskaselle. Sisarukset saavuttivat kumpikin kaksi henkilökohtaista mitalia, ja lisäksi Iivo sai Joni Mäen kanssa hopeaa sprinttiviestissä.

”Kolmesta potentiaalisesta henkilökohtaisen mitalin saajasta kaksi on sellaisia tyyppejä, jotka sekä noissa hitaissa oloissa että korkealla ovat muihin nähden entistä vahvempia”, Kirvesniemi sanoi ja totesi, että se kolmaskin potentiaalinen mitaliehdokas Krista Pärmäkoski saavutti henkilökohtaisen mitalin.

Kirvesniemelle Kerttu Niskanen tarjosi päätösmatkalla jopa enemmän jännitystä kuin kympillä, jolla hän hävisi olympiavoiton Therese Johaugille 0,4 sekunnilla.

”En uskonut siinä Bolshunovin nousun päällä (reilu kilometri ennen maalia), että he ajaisivat Ebba Anderssonin vielä kiinni. Mielettömän paljon ”Kepalla” oli voimia jäljellä, vaikka hän oli aika paljon tehnyt itse töitä”, sanoi Kirvesniemi, joka on tuntenut Niskasen siitä asti, kun tämä oli yläkouluikäinen.

Kirvesniemi kiinnitti huomiota siihen, että Niskasen pronssimitali täydensi mukavasti suomalaisten onnistumista erityyppisissä kilpailuissa.

”Tämä oli iso täydennys. Nyt tuli mitali vapaan normimatkalta. Suomelta ei jäänyt puuttumaan kuin pitkän viestin ja sprintin mitalit. Mitaleita tuli perinteisellä, vapaalla, skiathlonissa ja sprinttiviestissä.”

Kirvesniemen silmissä Niskasen hiihto näytti vahvalta koko ajan.

”Tämä suoritus oli osoitus Kertun taistelutahdosta. Mielettömän kova suoritus noissa oloissa.”

Vaikka Niskanen on saavuttanut hyviä sijoituksia vapaalla hiihtotavalla aiemminkin oltuaan muuan muassa neljäs tällä samalla matkalla Sotshin olympiakisoissa 2014, niin Kirvesniemi löytää hänen vapaan tekniikastaan selvää kehitystä.

””Kepalla” vapaan lihaskunto yhdistettynä hänen kestävyysominaisuuksiinsa on ollut vahvaa, mutta hänellä vapaa on mennyt siinä mielessä paljon eteenpäin, että hiihtoasento säilyy väsyneenäkin. Se ei lähde vuotamaan, mitä se teki usein jokunen vuosi sitten, kun väsymys alkoi mennä suht kriittiselle tasolle. Se ei vienyt enää niin hyvin eteenpäin.”

Vuotamisella Kirvesniemi tarkoittaa keskivartalon pettämistä.

”Sitä hänellä on aiemmin tapahtunut joskus perinteiselläkin, että potkussa ja työnnössä ei ole kaikki tehot muuttuneet vauhdiksi eteenpäin. Vapaassa se näkyi enemmän niin, että luisteluasento muuttui huomattavasti heikommaksi.”

Kuuden mitalin saaliista ansaitsee Kirvesniemen mielestä kiitoksen iso porukka.

”Maajoukkueen valmentajat ja henkilökohtaiset valmentajat ovat tehneet erinomaista työtä. Panostus on ollut oikeissa asioissa.”

Tässä yhteydessä Kirvesniemi nosti esiin lajin mahtimaan Norjan takapakin. Therese Johaug voitti kaikki kolme normaalimatkaa, kuten myös kaksissa edellisissä MM-kisoissa, mutta muita mitaleita Norjan naisille ei herunut.

Miehissä Norjalla oli vain kaksi henkilökohtaisen mitalin saavuttanutta hiihtäjää.

”Norja menetti aika paljon asemiaan verrattuna aiempiin arvokisoihin. Norjaan verrattuna Suomi onnistui paremmin sekä koko kauden mittaisessa valmistautumisessa noihin oloihin että viimeistelyvaiheessa.”

Lue lisää: Viimekeväinen hetki aviomiehen seurassa muutti Kerttu Niskasen uran – tämä tapahtui silloin

Lue lisää: Krista Pärmäkoski piti pitkän ja tunteikkaan puheen: ”Koskaan ei voi sanoa ei koskaan”

Lue lisää: Kerttu Niskanen kertoi hurjasta pronssihiihdostaan – ”En muista oikein mitään”

Lue lisää: Olympiapronssia: Kerttu Niskanen iski hurjalla kirillä kolmanneksi 30 kilometrillä – näin muhkean potin mitali hiihtäjälle tuo

Lue lisää: Therese Johaug toisti Marja-Liisa Kirvesniemen 38 vuoden takaisen tempun

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut