Marko Anttila sai Pekingissä pysäyttävän tarjouksen vaihtaa maata – tästä syystä Lempäälän jätti piti kultajoukkueen matkaa erityisenä

Viime vuodet ovat muovanneet Marko Anttilasta koko kansan tunteman pelaajan, joka kaataa aina Venäjän.

Marko Anttila pääsi ruiskuttamaan kuohuvaa Leijonien pukuhuobneessa.

20.2. 11:42

Peking

Leijonien kulttihyökkääjäksi kohonnut Marko Anttila hypistelee olympiakultaansa ja vertailee sen arvoa MM-kultaan.

Anttilalla on nyt molemmat. Hän kuuluu siihen pieneen yhdeksän suomalaispelaajan joukkoon, jolla on molemmat kullat.

Suomi oli voittanut noin tuntia aikaisemmin Venäjän olympiakomitean joukkueen Pekingin olympiafinaalissa 2–1. Anttila teki MM-turnauksen tärkeimpiä maaleja 2019 ja taas hän tuli esille.

Anttila laukoi kolmannen erän alussa kohti Venäjän olympiakomitean joukkueen maalia ja Hannes Björninen ohjasi. Voittomaali oli siinä ja enää piti kestää reilut 19 minuuttia piinaavaa jännitystä.

Kultaisen varakapteenin tuuletus.

Suomalaisessa kiekkoilussa Anttila on hankkinut aivan erityisen aseman. Jokainen kiekkoa seuraava tunnistaa hänet, hänen pelityylinsä ja pelkästään luistelusta näkee, kun hän on jäällä. Kokokin auttaa ja yli kaksimetrinen mitta.

Kaiken lisäksi kaukalossa tapahtuu harvinaisen paljon, kun Anttila ja hänen ympärilleen koottu nelosketju pelaa. Näin kävi myös loppuottelussa.

Hannes Björninen ketjun keskellä ja Saku Mäenalanen toisessa laidassa oli Leijonien voimakolmikko heti siitä lähtien, kun Anttila pääsi pois hotellikaranteenista. Samat herrat dominoivat Latvian MM-kisoissa viime kesänä.

Riiassa pelattiin MM-kullasta ja hopeaa tuli. MM-finaalit Anttila tuntee, niissä hän on pelannut.

Olympiaturnauksen loppuottelu oli jotain uutta. Anttila oli mukana Pyeongchangissa neljä vuotta sitten, mutta silloin Leijonat putosi puolivälierissä ja sijoittui sijoille ynnä muut.

Pekingin finaalin erikoisuus tuntui sisintä myöten, siitä Anttila puhui rehellisesti.

”Kyllä tässä on aistinut jännityksen ja itsekin on myönnettävä, että harvinaisen paljon jännitin. Kun kentälle hyppäsin, se hävisi”, Anttila sanoi.

Anttila viittasi Pekingin kisojen erilaisuuteen eikä kyse ollut pelkästään hotellikaranteenista, joka meinasi pyyhkiä häneltä koko olympialaiset.

Terve huippukuntoinen urheilija joutui tekemään punnerruksia ja kyykkyjä hotellihuoneessa, kun muu joukkue totutteli Kansallisen sisäurheilukeskuksen jäähän.

Kiekkoilija tarvitsee voimaa ja voimaharjoituksia, mutta yhtä paljon hän tarvitsee jäätä alleen ja muita pelaajia ympärilleen.

”Tämä on ollut erilainen turnaus ja vaatinut paljon henkistä kovuutta”, Anttila sanoi. ”Epävarmuutta on joutunut sietämään aika paljon.”

On ollut jokapäiväisiä koronatestejä, niistä tulevaa stressiä ja epämukavaa oloa. Kaiken tämän keskellä Anttila näytti taas henkisen kovuutensa.

”Senkin pohjalta olen ylpeä tästä joukkueesta.”

Marko Anttila tuuletti Suomen 2–1-voittomaalia.

Toisella lailla Anttilan kovuutta punnittiin Slovakian MM-kisoissa 2019, kun hän ei saanut yhtään maalia ennen puolivälieriä. Onneksi silloin muut veivät maaleillaan joukkuetta.

Lopulta Anttila latoi neljä maalia, toinen toistaan tärkeämpiä. Nyt hän sai syöttöpisteen olympiafinaalissa, joka vastaa helposti kahta tai kolmea tavallista maalia.

Slovakian MM-kisoissa Anttila oli pudottamassa välierissä Venäjän NHL-tähtien täyttämää joukkuetta. Taas hän oli saman puuhan kimpussa kuin valmiiksi oppineena.

Kaikki peliin liittyvät kysymykset Anttila vastaili tutulla rauhallisella tyylillään, kunnes venäläistoimittaja alkoi kehua häntä varsinaiseksi Venäjän kaatajaksi.

”Vaikea sanoa, mistä johtuu, mutta ottelut ovat aina kovia”, Anttila heittää vastauksen, jonka jälkeen tulee pysäyttävä kysymys.

Etkö voisi tulla pelaamaan Venäjän puolelle?

”Hyvä kysymys, mutta nautin näiden kavereiden kanssa pelaamisesta ja Leijonissa pelaamisesta. Toivon, että faneilla on hienot ajat Suomessa.”

Eihän Anttila sitä paitsi ehdi miettiä Venäjälle pelaamista, kun hänen urakkansa on kesken.

Keväällä odottavat kotimaassa MM-kisat, ja niissä Anttila haluaisi pelata. Leijonat pelaa Tampereella, ja juuri sinne Anttila haluaisi päästä mukaan.

”Jokunen kisa on vielä tänä vuonna tulossa, joka olisi kiva pelata. Se vaatii taas omaa peliä ja täytyy pystyä pelaamaan hyvin”, Anttila sanoi.

”Kyllä mä sinne kotikisoihin haluan lähteä mukaan, jos vaan taso riittää ja oma peli on siinä kunnossa, että pääsen sinne.”

Päävalmentaja Jukka Jalosella on helppo työ alkaa koota MM-viisikoita Tampereelle riippumatta siitä tuleeko NHL-pelaajia vai.

Ainakin nelosketju on valmiina ja paljon pitää tapahtua, jos sitä lähdetään pilkkomaan.

”Olen aika ylpeä tästä, mitä saan edustaa ja mihin joukkueeseen kuulun. Tämä on hyvä paikka pelata.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut