Urheilugaala: Katso tästä kaikki palkitut - Urheilu - Aamulehti

Vuoden urheilijaksi valittiin uimari Matti Mattsson – katso kaikki palkitut kootusti tästä

Urheilugaala 2022 järjestettiin Helsingissä Hartwall-areenassa supistetussa muodossa eli ilman varsinaisia illallisvieraita. Aamulehti kokosi kaikki palkitut tähän juttuun.

Uimari Matti Mattsson valittiin vuoden urheilijaksi Urheilugaalassa Helsingissä 13. tammikuuta 2022.

13.1. 19:46 | Päivitetty 13.1. 22:41

Helsinki

Uimari Matti Mattsson on valittu vuoden 2022 Urheilugaalassa vuoden urheilijaksi.

Vuoden 2022 Urheilugaala järjestettiin Helsingissä Hartwall-areenalla torstaina. Urheilugaala järjestettiin koronatilanteen takia toisen kerran ilman yleisöä.

Urheilutoimittajain liiton palkintojen lisäksi jaettiin Urheilugaalan omia palkintoja, joihin lukeutuivat esimerkiksi sykähdyttävin urheiluhetki ja vuoden läpimurto.

Aamulehti seurasi tapahtumaa ja kokosi tähän juttuun kootusti kaikki palkitut.

Vuoden urheilija

Uimari Matti Mattsson valittiin Urheilutoimittajain liiton äänestyksessä Vuoden urheilijaksi 2021. Mattsson, 28, voitti Tokion olympialaisissa pronssia 200 metrin rintauinnissa.

Mattsson sai äänestyksessä 2104 ääntä. Ykkössijoja oli 139.

Arvokisamitali oli Mattssonille uran toinen. Hän saavutti pronssia 200 metrin rintauinnissa myös Barcelonan MM-kisoissa 2013.

Toiseksi äänestyksessä sijoittui nyrkkeilijä Mira Potkonen ja kolmanneksi golfari Matilda Castrén. Neljänneksi sijoittui telinevoimistelija Emil Soravuo ja viidenneksi yhdistetyn urheilija Ilkka Herola.

Mattsson palasi kiitospuheessaan kahdeksan vuoden takaisiin muistoihinsa ja Läpimurto-palkintoon.

”Olin Vuoden urheilija -äänestyksessä kolmantena ja ajattelin, että jonain vuonna haluan voittaa tämän Suomen Vuoden urheilija -Unon. Kahdeksan pitkää vuotta se otti.”

Mattsson kiitti voittopuheessaan koko tiimiään eli valmentaja Eetu Karvosta, manageri Sami Hautaniemeä, henkistä valmentajaa Aapo Kilpeläistä, fysioterapeuttiaan Mika Kerokoskea ja hierojaansa Timo Hakasta.

Lisäksi Mattsson jakoi kiitosta lääkäreille, omille lähisukulaisille ja yhteistyökumppaneilleen. Uimari muisti myös vanhempiaan. Suurimman kiitoksensa hän antoi Maiju-vaimolleen sekä lapsilleen Varpulle ja Aarnille.

”He ovat opettaneet, että uinti on vain uintia. Maailmassa on tärkeämpiäkin asioita.”

Lopuksi Mattsson toivoi koronan aikana harrastuksista pudonneiden lasten löytävän uudelleen urheilun ilon.

Huuhkajat sykähdytti

Huuhkajien nousu järkytyksen jälkeen voittoon on valittu Vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi. Valinta tapahtui yleisöäänestyksellä.

Huuhkajat voitti historiallisen EM-debyyttiottelunsa Tanskaa vastaan. Tanskan tähti Christian Eriksen kävi ottelun aikana kuoleman portilla, mutta hänet elvytettiin takaisin elävien kirjoihin.

Kun ottelu jatkui, Joel Pohjanpalo puski Suomelle historiallisen osuman ja Lukas Hradecky torjui Tanskan rangaistuspotkun.

”Monenlaisia tunteita koettiin tuon pelin aikana. Jännitystä tietenkin, ensimmäistä kertaa oltiin arvokisoissa mukana. Sitten järkytystä, kun ajattelee, mitä Christian Eriksenille tapahtui, helpotusta kun hän sitten tilanteesta selvisi ja tietenkin draamaa, mitä pelin aikana muutenkin tapahtui", valmentaja Markku Kanerva sanoi.

”Lopputulema oli se, että koettiin iloa ja syvää riemua.”

Huuhkajat järkytyksen jälkeen voittoon keräsi 17,3 prosenttia äänistä. Minettien Kuin taideteos sai 15,1 prosenttia ja koronavirukseen sairastuneen Rauman Lukon jääkiekkojoukkueen päävalmentajan Pekka Virran nousu teho-osastolta Lukon mestaruusjuhliin 11,6 prosenttia äänistä.

Miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva (vas.) ja entinen kapteeni Tim Sparv Sykähdyttävin hetki -palkinnon kanssa Urheilugaalassa Helsingissä 13. tammikuuta 2022. Palkinto tuli jalkapallon EM-kilpailujen Tanska-Suomi -ottelussa.

Vuoden valmentajana toista kertaa palkittu lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuo Urheilugaalassa Helsingissä 13. tammikuuta 2022.

Tuomas Sammelvuo toista kertaa Vuoden valmentaja

Venäjän olympiakomitean joukkueen Tokion olympialaisissa lentopallon hopeamitalistiksi valmentanut Tuomas Sammelvuo valittiin Urheilutoimittajain liiton äänestyksessä Vuoden valmentajaksi.

”On hirveän iso kunnia olla jakamassa näitä hetkiä Suomi-urheilun kanssa”, liikuttunut Sammelvuo sanoi.

Sammelvuo valittiin Vuoden valmentajaksi myös 2014.

Kärkikolmikkoon ylsivät Sammelvuon lisäksi myös Leijonat MM-hopealle valmentanut Jukka Jalonen sekä olympiapronssiuimari Matti Mattssonin valmentaja Eetu Karvonen.

Roger Talermo palkittiin elämänurasta

Elämänura-palkinnon sai Roger Talermo. Talermo nousi urheilupiirien tietoisuuteen freestylehiihdon moninkertaisena Suomen mestarina ja lajin uranuurtajana.

Hän kuului Suomen Freestylehiihtoliiton perustajajäseniin ja toimi liiton ensimmäisenä puheenjohtaja 1975–81.

”Kiitos paljon ja terveisiä täältä karanteenista. Näinä aikoina näitäkin joutuu kokemaan”, videoyhteyden välityksellä Urheilugaalaan osallistunut Talermo sanoi.

”Elämänuraan mahtuu tietenkin paljon tekemisiä ja projekteja, ja mitään näistä ei ole koskaan tehty yksin.”

Talermo kertoi kokevansa, että palkinto kuuluu kaikille niille ihmisille, joiden kanssa hän on uransa aikana tehnyt töitä.

Tim Sparvista vuoden esikuva

Esikuvapalkinnolla palkittiin Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kapteenina historiallisessa EM-lopputurnauksessa toiminut Tim Sparv.

”Kiitos paljon. Tämä merkitsee minulle tosi paljon. Iso kunnia. Meillä on mahtava mahdollisuus vaikuttaa yhteiskunnassa, ja haluan jakaa tämän palkinnon muiden urheilijoiden kanssa, jotka uskaltavat ja jaksavat puhua tärkeistä asioista. Jatketaan samalla tavalla. Kiitos”, Sparv sanoi.

Esikuva voi olla palkintokriteerien mukaan aktiivi tai uransa lopettanut huippu-urheilija, jonka asenne, käytös, esiintyminen ja teot sopivat kannustavaksi esimerkiksi koko Suomen kansalle ja erityisesti nuorille.

”Huippu-urheilijan pitää menestyäkseen olla keskittynyt itseensä. Pitää kääntää katse omaan suoritukseen ja hyvinvointiin, mutta sen ei missään nimessä pidä tarkoittaa sitä, että on itsekäs ja on kiinnostunut vain omasta menestyksestään. Esikuvan tunnistaakin siitä, että hän osaa nähdä itsensä ulkopuolelle”, palkinnon jakanut ja itsekin Esikuvapalkinnon saanut lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuo sanoi.

Esikuvaksi ehdolla olivat myös kaksinkertainen ratakelauksen paralympiavoittaja Toni Piispanen, hiihtäjä Riitta-Liisa Roponen sekä uimari Ida Hulkko.

Jalkapalloilija Tim Sparv palkittiin Vuoden esikuva -palkinnolla Urheilugaalassa Helsingissä 13. tammikuuta 2022.

Joukkueenjohtaja Mika Kortelainen (vas.), pelaja Jere Innala ja päävalmentaja Jukka Jalonen vastaanottivat Vuoden joukkue -palkinnon Urheilugaalassa Helsingissä 13. tammikuuta 2022. Vuoden 2021 joukkueeksi valittiin Riiassa pelatuissa MM-kilpailuissa hopeaa voittanut Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue.

Hopealeijonat valittiin vuoden joukkueeksi

Vuoden 2021 joukkueeksi on valittu Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue, joka saavutti hopeaa Riiassa pelatuissa MM-kilpailuissa. Suomi taipui loppuottelun jatkoajalla Kanadalle maalein 2–3.

Urheilutoimittajain liiton äänestyksessä jääkiekkomaajoukkue sai 589 pistettä ja 70 ykkössijaa. EM-kilpailuihin selvinnyt naisten jalkapallomaajoukkue sai 578 pistettä (68 ykkössijaa) ja Oberstdorfin MM-hiihtojen naisten viestijoukkue 551 pistettä (59 ykkössijaa). Suomen pronssikvartetissa hiihtivät Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski.

”Mieletön pelaajaryhmä ja huikea johtoryhmä. Kaikkia tarvitaan. On pärjätty hyvällä sitoutumisella ja yhteistyöllä”, hopealeijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kiitteli.

Jalonen painotti joukkuehengen ja sitoutumisen tärkeyttä, kun kisoja viedään läpi poikkeusoloissa.

”Kaikki, jotka ovat olleet arvokisoissa parin viime vuoden aikana, niin se ei ole ollut helppo taival. Olimme kuusi viikkoa käytännössä kuplassa. Viikko Vierumäellä, viikko Tshekissä ja neljä viikkoa Riiassa. En muista kuulleeni yhtään poikkipuolista tai negatiivista sanaa joukkueen jäseneltä. Se on yksi syy, miksi meitä arvostetaan ja olemme nyt tässä.”

Vanninen vuoden nuori urheilija

Urheilutoimittajain liitto on nimennyt vuoden nuoreksi urheilijaksi seitsenottelija Saga Vannisen. Hän saavutti vuonna 2021 alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden Tallinnassa ja maailmanmestaruuden Nairobissa. Vanninen edustaa Tampereen Pyrintöä.

Vanninen paransi alle 20-vuotiaiden Suomen ennätystä 410 pisteellä ja nosti sen lukemiin 6 271. Hän nousi maailman alle 20-vuotiaiden kaikkien aikojen listalla yhdeksänneksi. Maaliskuussa 19 vuotta täyttävä Vanninen voi tavoitella tulevalla kaudella Ruotsin Carolina Klüftin nuorten maailmanennätystä 6 542.

”Tosi iso kunnia saada tällainen tunnustus. Kiitos valitsijoille ja erityisesti meidän kotiin”, Vanninen kertoi.

Vuoden läpimurrontekijä

Keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto palkittiin Urheilugaalassa vuoden läpimurrontekijänä. Hän juoksi Tokion olympialaisissa 800 ja 1 500 metrin Suomen ennätykset jokaisessa neljässä kisastartissaan. Ennätykset kirjataan nyt 800 metrillä 1.59,41 ja 1 500 metrillä 4.02,35.

Kahdella ratakierroksella Kuivistosta tuli ensimmäinen suomalaisnainen, joka painoi ajan alle kahden minuutin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut