Uran päätyttyä itseruoskinta sai jäädä – Mira Potkonen saa nyt iloa muiden liikuttamisesta - Urheilu - Aamulehti

Uran päätyttyä itseruoskinta sai jäädä – Mira Potkonen saa nyt iloa muiden liikuttamisesta

Tokion jälkeen kaksinkertainen olympiapronssimitalisti on opiskellut, juossut puolimaratonin ja pohtinut tulevaa.

Mira Potkonen esitteli mitaliaan Nokian keskusurheilukentän juhlassa elokuussa.

13.1. 15:13

Hyväntuulinen ex-nyrkkeilijä vastasi tiistaina puhelimeen Kanarialta, Mas Palmasin auringon alta. Alun perin Mira Potkosen piti ohjata näihin aikoihin kuntonyrkkeilytreenejä Suomessa, mutta koronarajoitukset toivat tilaa kalenteriin.

”Otimme nuoremman tyttären kanssa äkkilähdön lämpimään. Hän on nyt 14-vuotias emmekä ole juuri olleet kaksistaan reissussa, niin nyt sitten lähdimme.”

Urheilu-uran jälkeen on varmaan ollut enemmän aikaa olla perheen kanssa?

”Enpä tiedä, tuntuu että olen koko ajan suhaamassa paikasta toiseen. Mutta ainakin olen ollut kotona enemmän”, Potkonen nauraa.

Potkonen kuuluu kärkisuosikkeihin, kun Urheilutoimittajien Liiton valinta Vuoden urheilijaksi julkistetaan Urheilugaalassa noin kello 22 torstaina.

Viime vuosina Suomen ykkösnyrkki leireili ja kisasi paljon ulkomailla. Hieno ura päättyi elokuussa yli-ikäisenä nyrkkeilijänä Tokion olympialaisiin ja pronssimitaliin.

Näin jälkikäteen ajatellen Potkonen on tyytyväinen, että ylipäänsä pääsi mukaan kisoihin.

”Minulla tuli ikäraja (40 vuotta) täyteen olympialaisten siirron takia. Perhepiirissä oli viime vuonna terveydellisiä haasteita, perusrutiini puuttui ja Euroopan karsinnoissa tuli heti tappio. Onneksi olin aiemmin tehnyt työni hyvin ja pääsin rankingien kautta Tokioon.”

Huippu-urheilijana Potkonen ruoski itseään joka ikinen kerta kisojen jälkeen, oli kyseessä sitten voitto taikka häviö. Kun ura loppui, sai itseruoskintakin jäädä.

Hetken Tokion viimeisen ottelun tappio harmitti, mutta pian Potkonen jo osasi arvostaa sitä, että taisteli itsensä palkintopallille.

”Annoin itselleni luvan olla tyytyväinen. Tähän riitti rahkeet, ura on nyt tässä eikä minun tarvitse ruoskia itseäni tai jossitella enää.”

Aikaisemmalta ammatiltaan Potkonen on tarjoilija, mutta nyrkkeilyuran jälkeen mielenkiinnon kohteet ovat enemmän liikunnan ja urheilun parissa.

Syksyllä Potkonen kävi Personal Trainer -koulutuksen. Nyt hän syventää oppimaansa Varalan urheiluopistossa.

Nyrkkeilyyn Potkonen otti tarkoituksella etäisyyttä Tokion jälkeen, mutta nyt entinen itseruoskija on jo valmis vetämään kuntonyrkkeilytunteja.

”Sellaista hauskaa ja kivaa rennolla meiningillä.”

Opiskelu pitkästä aikaa tuntuu mielenkiintoiselta, mutta sen enempää Potkonen ei ole tulevaisuutensa suuntaviivoja vielä piirrellyt.

”Olen miettinyt, mikä tuntuu omalta, enkä vieläkään ihan täysin tiedä. Silloin kun halusin panostaa nyrkkeilyyn, se tuli tosi vahvasti, että jes tätä haluan tehdä. Nyt ei ihan sellaista ahaa-elämystä ole tullut.”

Tällä hetkellä Potkonen tutkailee maailmaa avoimin mielin ja miettii, mitä kohti mennä. PT-opintojen kautta hän on saanut ohjata treenejä asiakkaille. Se on tuntunut hyvältä.

”Ihan tavallisten ihmisten hyvinvointi ja liikuttaminen, jos sitä voin edesauttaa, niin sen koen tärkeäksi.”

Samaan teemaan liittyen kesällä on tiedossa juttu, josta Potkonen on innoissaan.

Hän on vähävaraisille tai muuten haastavista oloista tuleville lapsille tarkoitetun Dream Spark -leirin kummi. Kyseessä on liikunta- ja elämysleiri Kisakalliossa.

”Pääsen vetämään kuntonyrkkeilyä, inspiroimaan ja antamaan uskoa siihen, että unelmia voi tavoitella monenlaisista lähtökohdista. Tällaisiin juttuihin on aivan ihana lähteä mukaan.”

Myös treenaaminen on jatkunut, mutta kuntoilumielessä. Syksyllä hän juoksi entisen maajoukkuekaverin kanssa pitkään haaveilemansa puolimaratonin.

”Ajattelin, että juostaan se nyt, kun olen vielä suhteellisen hyvässä kunnossa. Meidän piti ottaa ihan rennosti, mutta loppua kohden tuli vilkuiltua kelloa, että josko lähemmäs kahta tuntia kuitenkin menisi. Samalla askelet tihenivät. Aika oli kaksi tuntia ja viisi sekuntia pissatauon kanssa.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut