Lylynperä ja Mäki sprinttimestaruuksiin - Urheilu - Aamulehti

Sunnuntain talviurheilutapahtumat: Suvi Minkkinen säväytti ampumahiihdossa, hiihdon olympiaryhmää täydennetään alkuviikosta – Lylynperä ja Mäki sprinttimestaruuksiin

Sunnuntai on ollut taas vilkas talviurheilupäivä Suomessa ja Euroopassa. Seurannassa SM-hiihtoja, yhdistettyä, alppihiihtoa ja ampumahiihtoa.

Katri Lylynperä nappasi sunnuntaina 9. tammikuuta vapaan hiihtotavan sprintin Suomen mestaruuden.

9.1. 13:02 | Päivitetty 9.1. 20:57

Ammunta pudotti Ederin kärkitaistosta Oberhofin takaa-ajossa – Minkkinen nousi roimasti

Mari Eder sijoittui 24:nneksi ampumahiihdon naisten maailmancupin takaa-ajokisassa Saksan Oberhofissa. Myös Suvi Minkkinen ylsi cupin pisteille 29. sijallaan.

Kisaan seitsemäntenä startannut Eder ampui makuupaikoilta yhden sakon ja oli kisan puolivälissä seitsemäntenä. Pystypaikoilta tuli kuitenkin 2+3 sakkokierrosta ja Eder putosi kauas kärjestä. Minkkinen puolestaan lähti viimeisten joukossa (57:s), mutta ammunta sujui tuoden kaksi sakkoa ja Minkkinen nousi tuloslistalla reilusti. Nastassia Kinnunen (5 sakkoa) oli 50:s.

Kisan voitti perjantaisen sprinttivoiton myötä kärjessä kisaan lähtenyt Norjan Marte Olsbu Röiseland. Hän jatkaa maailmancupin kärjessä. Ruotsin Hanna Öberg oli toinen ja Valko-Venäjän Dzinara Alimbekava kolmas.

Hiihtokullat Lylynperälle ja Mäelle

Katri Lylynperä voitti naisten vapaan hiihtotavan sprintin Suomen mestaruuden Imatralla. SM-hopeaa hiihtänyt Josefiina Böök jäi yli neljä sekuntia Lylynperästä.

Maaret Pajunoja oli kolmas. Finaalin kärkikamppailussa ollut Jasmin Kähärä kaatui ja kolaroi vielä sen jälkeen Emmi Lämsän kanssa. Lylynperä kertoi, ettei olisi alun perin halunnut hiihtää sprinttiä Imatralla lainkaan.

”Pitäisi saada hermot tasaantumaan. Olen ollut koko viikon aika vihainen. Nyt on aika päästää siitä irti”, Lylynperä sanoi Ylen tv-haastattelussa.

Miesten sprintin voitti Joni Mäki, joka kiskaisi finaalissa karkuun muilta heti alussa. Miro Karppanen venytti niukasti toiseksi loppukirikamppailussa Verneri Poikosen kanssa.

”Se tuo itseluottamusta jatkoon, että toivoa on. Oikeita ratkaisuja, niin eiköhän se tästä vielä parane”, Mäki kommentoi Ylen tv-haastattelussa selkeää eroaan muihin.

Miro Karppanen hiihti perjantaina parisprintin Suomen mestaruuden ja liitti palkintokaappiinsa nyt myös SM-hopean.

”Nappiviikonloppu. Tiesin, että olin hyvässä kunnossa, mutta yli odotusten tämä meni. Nyt on hyvää harjoittelua alla, ja olen ollut terveenä ja ehjänä”, Karppanen sanoi Ylen tv-haastattelussa.

Perttu Reposelle uran paras sijoitus yhdistetyn maailmancupissa

Perttu Reponen oli yhdistetyn mc-kisassa Val di Fiemmessä 20:s. Kuva viime kauden MM-kisoista.

Perttu Reponen kuittasi uransa parhaan sijoituksen yhdistetyn maailmancupissa nappaamalla sijan 20 Val di Fiemmessä. Kisan paras suomalainen Eero Hirvonen oli 18:s.

Kilpailun voitti Saksan Vinzenz Geiger ennen Itävallan Johannes Lamparteria ja Saksan Johannes Rydzekiä. Mäkiosuuden jälkeen kisaa johtanut Viron Kristjan Ilves jäi ladulla neljänneksi.

”Napsun parempi päivä vähän joka osa-alueella. Mäessä tuli parempi onnistuminen ja hiihto tuntui paremmalta kuin eilen. Voi olla tyytyväinen päivään, uran paras sijoitus maailmancupissa. Hyvä oli päättää viikonloppu tuohon”, Reponen sanoi tiedotteessa.

Hirvonen jäi voittajasta runsaat 1.21 minuuttia ja Reponen reilut 1.22 minuuttia. Arttu Mäkiaho jäi voittajasta yli kolme minuuttia ja oli 39:s. Ilkka Herola ei osallistunut kisaan.

Maailmancupia johtaa kymmenen kilpailun jälkeen norjalainen Jarl Magnus Riiber 700 pisteellä. Herola on parhaana suomalaisena cupin pistetilastossa viidentenätoista 228 pisteellä.

Maastohiihdon olympiaryhmää täydennetään alkuviikosta

Suomen kiintiöistä jätetään vain yhdet paikat Planican maailmancupin näyttöjen varaan.

Maastohiihdon olympiajoukkuetta täydennetään tiistai-iltana. Maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kertoi Imatran SM-hiihdoissa, että Suomen kiintiöstä jätetään auki vain yksi miesten ja yksi naisten paikka.

Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen kertoi Imatran SM-kisoissa olympiavalintojen tilanteesta.

Suomen kiintiössä on tilaa kuudelle mieshiihtäjälle ja seitsemälle naiselle.

”Tiistain jälkeen jää auki yhdet paikat. Muut paikat täytetään nyt”, Pasanen vahvisti Imatran SM-kisojen päätteeksi.

Jäljelle jäävät paikat ratkotaan Planican maailmancupissa. Sloveniassa hiihdetään 22.–23. tammikuuta perinteisen sprintti ja skiathlon.

Suomen lopullinen olympiajoukkue nimetään 24. tammikuuta.

Maastohiihtäjistä Suomen joukkueeseen on jo valittu Iivo Niskanen ja Lauri Vuorinen sekä Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen.

Seppälä 30:s Oberhofin takaa-ajokisassa – voitto Ranskaan

Tero Seppälä ampui ampumahiihdon takaa-ajokisassa neljä sakkoa. Kuva Anterselvan mc-kisasta.

Tero Seppälä oli 30:s ampumahiihdon maailmancupin miesten takaa-ajokisassa Saksan Oberhofissa. Pyryisessä säässä kisatussa kisassa Seppälä ampui neljältä ampumapaikalta yhteensä viisi sakkoa. Olli Hiidensalo ei lähtenyt kisaan lainkaan.

Kisan voitti Ranskan Quentin Fillon Maillet 9,9 sekunnilla Ruotsin Sebastian Samuelssoniin. Kumpikin nousi komeasti, sillä Fillon Maillet starttasi 9. sijalta ja Samuelsson 14. sijalta. Tarjei Bö ja Sturla Holm Lägreid ottivat Norjalle sijat kolme ja neljä. Perjantaina pikakisan voittanut ja takaa-ajoon ykkösenä lähtenyt Venäjän Aleksandr Loginov hukkasi voittosaumat viimeisen ampumapaikan kolmeen ohilaukaukseen ja jäi viidenneksi.

Pohjolainen 43:s Kranjska Goran pujottelussa, Pykäläinen keskeytti

Rosa Pohjolainen laski 43:nneksi alppihiihdon naisten maailmancupin pujottelukisassa Slovenian Kranjska Gorassa. Pääsy avauskierroksen 30 parhaan joukkoon eli toiselle kierrokselle jäi 0,91 sekunnin päähän. Erika Pykäläinen keskeytti 1. kierroksen laskunsa, Charlotte Henriksson ei startannut.

Avauskierroksen kärkiviisikon muodostivat maailmancupin pujottelun viisi kärkinaista. Ykkösenä toiselle kierrokselle pääsee Sveitsin Wendy Holdener, josta pujottelucupia johtava Slovakian Petra Vlhova on kahdeksan sadasosasekunnin päässä. Yhdysvaltain Mikaela Shiffrin jäi Holdenerista 0,25 sekuntia, Saksan Lena Dürr 0,53 ja Itävallan Katharina Liensberger 0,85.

Oskari Sulkakoski oli 50:s Adelbodenin pujottelussa

Suomen Oskari Sulkakoski laski 50:nneksi alppihiihdon miesten maailmancupin pujottelussa Sveitsin Adelbodenissa. Sulkakoski, 21, jäi maaliin tulleista viimeiseksi, ja eroa 30 parhaan joukkoon eli toiselle kierrokselle päässeisiin jäi 2,18 sekuntia.

Sulkakoskelle kisa oli pujottelun maailmancupissa kauden ja uran kolmas. Debyytti joulukuun 12. päivä Ranskan Val d'Iseressä toi 45. sijan, ja kaksi päivää ennen jouluaattoa hän oli Italian Madonna di Campigliossa 51:s.

Kärjessä toiseen laskuun lähtivät itävaltalaiset Fabio Gstrein ja Manuel Feller, jotka kellottivat saman ajan. Sveitsin Luca Aerni oli viiden sadasosasekunnin päässä.

Itävallan Johannes Strolz lasketteli lopulta yllätysvoittoon. Voitto oli 29-vuotiaalle Strolzille uran ensimmäinen maailmancupissa, aiemmin hän oli parhaimmillaan yltänyt cupissa kymmenenneksi.

Avauskierroksen jälkeen seitsemäntenä ollut Strolz hallitsi teknisesti vaativan radan toisella kierroksella, ja voitti 0,17 sekunnin turvin maanmiehensä Manuel Fellerin. Feller ja kolmas itävaltalainen, Fabio Gstrein olivat avauslaskun nopeimmat, ja Gstreinin kisa päättyi keskeytykseen toisella kierroksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut