Lauantain talviurheilun tulosseuranta - Urheilu - Aamulehti

Lauantain talviurheiluseuranta: Yhdistetyn mäkiosuudella vaaratilanne Otto Niittykoskella – SM-kullat Imatralla menivät maajoukkuehiihtäjille

Suomalaisten lauantai ei ollut kovin vahva alppihiihdossa eikä mäkihypyssä.

Otto Niittykoski Rukan mc-kisassa alkutalvesta.

8.1. 14:33 | Päivitetty 8.1. 20:23

Joensuu ja Hakola Suomen mestarit

Jasmi Joensuu voitti naisten maastohiihdon perinteisen hiihtotavan kymmenen kilometrin Suomen mestaruuden Imatralla. Toiseksi kiirehtinyt Julia Häger jäi voittajasta 1.17,8 minuuttia. SM-pronssin otti Anni Kainulainen, joka jäi Joensuusta 1.40 minuuttia.

Miesten perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin nopein oli Ristomatti Hakola. Markus Vuorela otti SM-hopean, mutta jäi runsaat 36 sekuntia Hakolasta. Lauri Lepistö oli kolmas 40,8 sekuntia voittajaa hitaampana. Kaikki kolme kärkisijaa menivät Jämin Jänteen hiihtäjille.

Lue lisää: Jasmi Joensuu voitti naisten SM-kympin Imatralla, Ristomatti Hakola palasi voitokkaasti kilpaladulle: ”Pystyin hiihtämään 15 kilometriä kivuitta”

Hurja tilanne yhdistetyn mäkiosuudella

Suomalaishyppääjä Otto Niittykosken kisa yhdistetyn maailmancupissa Val di Fiemmessä päättyi ikävään kaatumiseen mäkiosuudella. Niittykoski menetti alastulossa tasapainonsa, kaatui rajun näköisesti ja iski myös päänsä maahan. Niittykoski pystyi kuitenkin nousemaan ylös ja käveli omin voimin pois mäkimontusta.

Niittykoski korvasi Suomen joukkueessa flunssasta toipuvan Leevi Mutrun. Myös ykköstähti Ilkka Herola joutui pois joukkueesta saatuaan koronavirustartunnan.

Mäkiosuudella paras suomalainen oli Perttu Reponen, joka oli 36:s. Eero Hirvonen oli 38:s, Arttu Mäkiaho 44:s ja Niittykoski 48:s. Mäkiaho ja Niittykoski eivät lähteneet hiihto-osuudelle.

Eero Hirvonen oli lopputuloksissa 21:s ja loppukirissä joukkuetoveriaan haastanut Perttu Reponen 22:s.

Tällä kaudella kaikki seitsemän maailmancupin kisaansa voittanut Norjan Jarl Magnus Riiber ei osallistunut selkävaivan takia. Lajihallitsijan ollessa poissa voittoon ylsi Itävallan Johannes Lamparter ennen saksalaisia Vinzenz Geigeriä ja Eric Frenzeliä.

Cup jatkuu sunnuntaina Val di Fiemmessä, ja Riiber toivoo pääsevänsä silloin kisaan mukaan.

Otto Niittykoski jättää varotoimenpiteenä väliin huomisen cup-kisan, kertoi Hiihtoliitto.

Niittykoski menetti normaalimäen alastulossa tasapainonsa, kaatui rajun näköisesti ja iski myös päänsä maahan. Niittykoski pystyi kuitenkin nousemaan ylös ja käveli omin voimin pois mäkimontusta.

”Näillä näkymin ei mitään suurempaa, mutta sen verran päähän tärähti, että kisat oli tältä viikonlopulta tässä”, Niittykoski kommentoi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Yhdistetyn maajoukkuevalmentaja Petter Kukkonen kertoi, että Yhdysvaltain joukkueen lääkäri tutki Niittykosken hotellilla.

”Otto voi tilanteeseen nähden hyvin ja hän on hotellilla. USA:n joukkueen lääkäri tutki hänet. Huilia tämä viikonloppu ja seurataan olotilaa”, Kukkonen viestitti Val di Fiemmestä.

Torsti keskeytti

Sveitsin Adelbodenissa kilpailtavan alppihiihdon miesten maailmancupin suurpujottelun ainoa suomalaisosanottaja Samu Torsti ei päässyt maaliin kisan avauskierroksella. Torstin ohella avauslaskun keskeytti 22 muuta laskijaa kisan 62 osallistujasta.

Kärjessä toiseen laskuun lähtee Sveitsin Marco Odermatt, josta Ranskan Alexis Pinturault jäi avauskierroksella 0,31 sekuntia. Kroatian Filip Zubcic on kolmantena, puolen sekunnin päässä Odermattista.

Odermattin hallinta alppihiihdon suurpujottelussa sai jatkoa, kun kotimaisemissaan kisannut sveitsiläinen voitti Adelbodenin maailmancupin suurpujottelun lauantaina. Odermatt on voittanut kauden viidestä cup-suurpujottelusta neljä ja ollut kerran toinen.

Myös maailmancupin kokonaiskisaa selkeästi johtava Odermatt kukisti Itävallan Manuel Fellerin 0,48 sekunnilla ja Ranskan Alexis Pinturaultin 0,54 sekunnilla kisassa, joka oli viimeinen suurpujottelu ennen Pekingin olympialaisia. Odermattista tuli myös ensimmäinen sveitsiläinen suurpujotteluvoittaja Adelbodenissa sitten vuoden 2008.

Pykäläinen 50:s

Erika Pykäläinen laski 50:nneksi Slovenian Kranjska Gorassa kisattavan alppihiihdon naisten maailmancupin suurpujottelun avauskierroksella. Pääsy toiselle kierrokselle eli 30 parhaan joukkoon jäi 2,15 sekunnin päähän.

Kisaa johtaa avauskierroksen jälkeen Ruotsin Sara Hector. Ranskan Tessa Worley on kahdeksan sadasosasekunnin päässä, kolmantena on Italian Marta Bassino 0,23 sekuntia Hectorin takana.

Suomi ampumahiihtoviestissä kahdeksas

Suomen joukkue Tero Seppälä, Olli Hiidensalo, Suvi Minkkinen ja Mari Eder otti kahdeksannen sijan ampumahiihdon maailmancupin sekaviestissä Saksan Oberhofissa. Eroa kisan voittaneeseen Norjaan kertyi kolme minuuttia ja 9,7 sekuntia. Valko-Venäjä oli toinen ja Ranska kolmas.

Yhden varapatruunan ammunnoissa käyttänyt Seppälä toi Suomen ensimmäiseen vaihtoon viidentenä ja ilman varapatruunoita ammunnat selvittänyt Hiidensalo toiseen vaihtoon kuudentena. Minkkinen ja Eder käyttivät kumpikin neljä varapatruunaa.

Parisekaviestissä Suomen Heikki Laitinen ja Nastassia Kinnunen ylsivät 27 parin joukossa 15:nneksi. Suomalaiskaksikon saldo oli yksi sakko ja 13 varapatruunaa. Voiton ottivat Venäjän Anton Babikov ja Kristina Reztsova.

Oberhofin cup-viikonloppu päättyy sunnuntaina takaa-ajoihin. Naisten kisassa Eder lähtee ladulle hyvissä asemissa kahdeksantena.

Kytösaho jäi toiselta kierrokselta Bischofshofenin kisassa

Norja juhli kaksoisvoittoa, kun mäkihypyn miesten maailmancup jatkui Keski-Euroopan mäkiviikon jälkeen Itävallan Bischofshofenissa. Marius Lindvik otti kauden avausvoittonsa, ja Halvor Egner Granerud lensi toiseksi ennen Itävallan Jan Hörliä. Mäkiviikkoa hallinnut japanilainen cup-kärkimies Ryoyu Kobayashi oli neljäs.

Niko Kytösaho jäi 35:nneksi hypättyään HS142-mäessä 122,5 metriä. Hän jäi 4,2 pistettä viimeiset paikat toiselle kierrokselle ottaneista Puolan Dawid Kubackista ja Saksan Pius Paschkesta.

Kytösaho on jäänyt ilman cupin pisteitä nyt viidessä peräkkäisessä kisassa. Hänen tämän kauden parhaansa on 18:s sija cup-kauden avauskisasta Venäjän Nizhni Tagilista marraskuussa. Eetu Nousiaisen hypyt lauantaina päättyivät karsintaan, jossa hän oli 51:s eli ensimmäinen karsiutuja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut