Hakola palasi kilpaladuille vauhdikkaasti - Urheilu - Aamulehti

Jasmi Joensuu voitti naisten SM-kympin Imatralla, Ristomatti Hakola palasi voitokkaasti kilpaladulle: ”Pystyin hiihtämään 15 kilometriä kivuitta”

Jämin Jänne hallitsi miesten kisaa, Hakola palasi kilpaladuille vauhdikkaasti.

IF Minkenin Julia Häger (vas.) voitti hopeaa, Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuu kultaa ja Vantaan Hiihtoseuran Anni Kainulainen (oik.) pronssia naisten 10km perinteisellä maastohiihdon SM-kilpailuissa Imatralla.

8.1. 14:22

Imatra

Jasmi Joensuu voitti naisten maastohiihdon perinteisen hiihtotavan kymmenen kilometrin Suomen mestaruuden Imatralla. Toiseksi kiirehtinyt Julia Häger jäi voittajasta 1.17,8 minuuttia. SM-pronssin otti Anni Kainulainen, joka jäi Joensuusta 1.40 minuuttia.

Miesten perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin nopein oli Ristomatti Hakola. Markus Vuorela otti SM-hopean, mutta jäi runsaat 36 sekuntia Hakolasta. Lauri Lepistö oli kolmas 40,8 sekuntia voittajaa hitaampana. Kaikki kolme kärkisijaa menivät Jämin Jänteen hiihtäjille.

Norrvallan Alexander Ståhlberg ja pariviestin mestari, Imatran Urheilijoita edustava Miro Karppanen ottivat seuraavat sijat muutaman sekunnin päässä Lepistöstä.

Rukan kylkivammasta toipunut Hakola ja syksyn jalkavamman jäljiltä paluuta tekevä Vuorela tekivät odotetun hyvällä vauhdilla paluun talven kilpailukiertueelle.

”Pystyin hiihtämään 15 kilometriä kivuitta”, Hakola tiivisti kilpailun annin.

”Odotin, että voitan, mutta hiihto ei ollut hyvän tuntuista. Tuntui tukkoiselta.”

Hakolan hiihtoa hankaloitti myös vasemman sauvan siteen katkeaminen jo toisella työnnöllä. Uuden sauvan hän sai vasta ensimmäisen kierroksen jälkeen, ja sekin oli alkuperäistä lyhyempi.

”Oli huono tuuri, kun ei ollut varasauvoja mukana. Ne olivat kotona sängyn alla”, Hakola tunnusti tapaukselle naureskellen.

Sauvasta napsahti hihna

Viime talvena Hakola juhli Joni Mäen kanssa pariviestin MM-hopeaa Oberstdorfissa. Sen jälkeen hän on kokenut vastoinkäymisen toisensa jälkeen. Kesällä murtui varvas sohvan jalkaan ja Rukan volteissa kylkiluu, mutta Imatralla hän selvisi pelkällä sauvarikolla.

Silti se sapetti.

”Tuntui, että keppi olisi varmaan lentänyt 80 metriä sillä hetkellä”, Hakola kuvasi aatoksiaan sauvan hajottua.

”Myöhemmin mielessä pyöri koko ajan Kummelin ”hae sinko” -kohtaus.”

Sauvarikko ei vaikuttanut loppujärjestykseen, mutta Hakola ei saanut hiihdosta tunnetta, joka olisi vahvistanut hänen käsitystään hyvin kehittyneestä suorituskyvystä.

”Rikkinäinen sauva söi hiihdosta varsinkin tasuria. Enkä ole muutenkaan päivän kisasta helpottunut. Ei se niin hyvältä tuntunut”, Hakola selvitti.

Rukan kylkivamman jälkeen mieliala koheni, kun Hakola pääsi tekemään Vuokatissa nopeasti tehoharjoituksia. Ensin matolla, sitten juoksemalla.

Vuokatissa Hakola on harjoitellut lähes kuukauden.

”Puolitoista viikkoa sitten oli yksi harjoituskisa, joka oli oikeastaan ensimmäinen kerta, kun hiihdin taas kovempaa”, Hakola kertoi.

Harjoituksessa kilpakumppaneina hiihtivät Mäki ja Lepistö.

”Tuloksia ei saa kertoi, mutta sen voin paljastaa, että olin korkealla, palkinnoilla”, Hakola virnuili.

”Olen ollut kolme viikkoa aika hyvässä kunnossa. Myös ylävartalon suorituskyky on ollut yllättävän hyvä. Treenitulosten perusteella ei ole tullut hirveästi takapakkia siinäkään.

Hakolalla on vahvat aiemmat näytöt

Hiihdon olympiavalinnat hankaloituivat, kun maailmancupin kilpailut Ranskan Les Rousses'ssa peruttiin. Hakola ja varsinkin nilkan murtumasta toipunut Vuorela olisivat antaneet siellä olympianäyttöjä, mutta Planican maailmancup juuri ennen 24. tammikuuta tehtävää valintaa jäi nyt ainoaksi näyttötilaisuudeksi.

Ranskan kisojen peruuntumisen takia Hakola lähtee Pekingiin entisillä ja SM-kisojen näytöllä.

”Viisi vuotta on tullut kaikenmoista näytettyä”, loukkaantumisen takia pelkästään perinteisen hiihtoon keskittyvä Hakola muotoili tilanteensa.

Vuorelan tilanne on hankalampi, kun edellistalven näytöt eivät ole Hakolan saavutusten veroisia. Hän yrittää talviolympialaisiin Planican kautta.

Päivitetty 8.1.2022 klo 15.42 Ristomatti Hakolan kommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut