Australia perui tennistähti Novak Djokovicin viisumin - Urheilu - Aamulehti

Australia perui tennistähti Novak Djokovicin viisumin – "Säännöt ovat sääntöjä”

Novak Djokovic oli viety Melbournen lentokentällä erillishuoneeseen, jossa häneltä kysyttiin kysymyksiä. Tennistähden asianajajat aikovat haastaa viranomaisten päätöksen.

Tennispelaaja Novak Djokovicin viisumi Australiaan on hylätty. Djokovic kuvattiin, kun hän pelasi Madridissa 1. joulukuuta 2021.

6.1. 8:33 | Päivitetty 6.1. 11:02

STT

Tennistähti Novak Djokovicin yritys tehdä urheiluhistoriaa pysähtyi torstaina Australian Melbournen lentoasemalle.

Ennätyksellistä 21. tenniksen grand slam -kaksinpelimestaruutta tavoittelevan serbin viisumi peruttiin, ja hänet vietiin lentokentältä lähellä sijaitsevaan hotelliin, jota Australian valtio käyttää säilöntäkeskuksena.

”Djokovicin viisumi on peruttu. Säännöt ovat sääntöjä, erityisesti kun kyse on rajoistamme. Kukaan ei ole sääntöjen yläpuolella. Voimakkaat toimemme rajoilla ovat olleet tärkeänä syynä siihen, että Australiassa kuolemien määrä covidin takia on ollut yksi maailman alhaisimmista. Olemme jatkossakin valppaina”, Australian pääministeri Scott Morrison viestitti Twitterissä.

Serbian presidentti Aleksander Vucic puolestaan syytti BBC:n mukaan Australian viranomaisia Djokovicin kiusaamisesta.

Lue lisää: Novak Djokovicia ei päästetä luikahtamaan porsaanreiästä

Djokovicin juristit aikoivat haastavat viisumin perumispäätöksen oikeusteitse, ja torstaina oli epäselvää, pelaako Djokovic lopulta Melbournessa. Djokovicin valitus on määrä käsitellä paikallisessa oikeusistuimessa maanantaina.

Niin tai näin, Djokovicin toiminta jättää todennäköisesti ikuisen jäljen hänen maineeseensa. Djokovic on yksi kaikkien aikojen parhaista tennispelaajista. Kun hänen uransa jonain päivänä päättyy, hän saattaa olla kaikkien aikojen paras – mutta myös kaikkien aikojen ristiriitaisin.

"En paljasta"

Koronaviruspandemian alkuvaiheessa, huhtikuussa 2020 Djokovic sanoi julkisuudessa, ettei halua tulla pakotetuksi rokotuksen ottamiseen. Vuonna 2020 Djokovic sai koronatartunnan ainakin kerran ja herätti kielteistä huomiota järjestämällä näytösottelusarjan, jossa virus levisi.

Djokovic ei ole selkeästi ilmoittanut, onko hän tämän jälkeen ottanut rokotteen.

”En paljasta, olenko rokotettu vai en. Mitä tahansa sanonkaan – olen, en ole, ehkä, en tiedä tai mietin sitä – he käyttävät sitä sinua vastaan”, Djokovic vastasi Sports Illustratedin kysyessä asiasta.

Tiistaina turnausjärjestäjät olivat kertoneet antaneensa maailmanlistan ykköspelaajalle poikkeusluvan pelata ilman koronarokotusta. Djokovic itse kirjoitti asiasta Instagramissa, ja tieto Djokovicin erivapaudesta sai osakseen rajua arvostelua Australiassa. Australian avoin turnaus alkaa 17. tammikuuta.

Turnauksen toimitusjohtaja Craig Tiley kertoi aiemmin BBC:lle, että 26 urheilijaa oli hakenut erivapautta. Tileyn mukaan "kourallinen" hakemuksista oli hyväksytty.

Erivapausanomukset käsittelee kaksi erillistä lääketieteellisistä asiantuntijoista koostuvaa lautakuntaa. Hengityselimistön tulehdussairaus tai jokin muu akuutti sairaus oli ilmoitettu perusteeksi erivapaudelle.

Tie tyssäsi lentoasemalle

Melbournen lentoasemalla Djokovicin tie kuitenkin tyssäsi. Rajavartijat tulkitsivat, ettei Djokovic täyttänyt maahantulovaatimuksia.

Pääministeri Morrison kertoi, että Australian rajavartiolaitos oli ohjeistanut marraskuussa turnausjärjestäjiä kirjallisesti siitä, mitkä ovat maahanpääsyn vaatimukset. Morrisonin mukaan viimeksi kuluneiden kuuden kuukauden aikana sairastettu koronavirustartunta ei oikeuta rokotevaatimuksesta poikkeamiseen.

Viime vuonna Djokovic voitti kauden kolme ensimmäistä arvoturnausta ja eteni Yhdysvaltain avoimissakin loppuotteluun asti. Hän pelasi uransa parasta tennistä, ja kertoi käynnistävänsä uuden tenniksen pelaajayhdistyksen, jonka tarkoitus oli lisätä pelaajien sananvaltaa.

Se kertoo siitä, että Djokovic haluaa olla johtaja. Mutta millainen?

Päivitetty 6.1.2022 kello 10.59: Päivitetty tieto oikeuskäsittelystä ja maastakarkottamisen keskeyttämisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut