Iivo Niskanen kesti ankaran loppunousun ja piti täpärästi Tour de Skin kolmossijan: ”Hieno onnistuminen” - Urheilu - Aamulehti

Iivo Niskanen kesti ankaran loppunousun ja piti täpärästi Tour de Skin kolmossijan: ”Hieno onnistuminen”

Niskasesta tuli ensimmäinen suomalainen mieshiihtäjä Tourin kärkikolmikossa.

Iivo Niskanen kesti riittävän hyvin Tour de Skin loppunousun haasteet.

4.1. 18:31

Iivo Niskanen on ollut tähän asti imagoltaan yksittäisten hiihtokilpailujen menestyjä.

Tiistaina kuvaan tuli uusia piirteitä, kun Niskanen teki lajihistoriaa yltämällä ensimmäisenä suomalaismiehenä kolmen parhaan joukkoon Tour de Ski -kiertueella.

”Hieno onnistuminen, että pystyin venymään kolmanneksi. Olen tyytyväinen, että pystyin ottamaan sen kolmannen sijan ilman mitään hirveää venymistä sprinteissä”, Niskanen summasi Hiihtoliiton äänitteessä.

Niskanen lähti Tourin päätösetapille Italian Val di Fiemmessä kokonaiskilpailun kolmannelta sijalta.

Tiedossa oli, että yksi Niskasen kolmannen sijan suurimmista uhkaajista oli nousukuntoa osoittanut Venäjän Denis Spitsov, joka on kevytrakenteinen kiipeäjä. Vuosi sitten hän oli tässä samassa kilpailussa nopein.

Spitsov olikin Niskaselle merkattu mies, jonka hän pystyi pitämään takanaan, mutta täpärälle se meni.

Spitsov tuli Alpe Cermisin loppunousun maaliin toisena ja Niskanen 12:ntena. Spitsov ei pystynyt kutistamaan Niskasen runsaan minuutin etumatkaa riittävästi, vaan kokonaiskilpailussa venäläinen jäi taakse seitsemän sekunnin erolla.

”Eilen (maanantaina) ei ollut nappionnistuminen. Kun Spitsov oli siinä lähellä, niin ajattelin haastaa tässä hänen bravuurillaan. Olen ihan tyytyväinen, koska olen selkeästi huonoimmillani noilla 28-prosenttisilla jyrkillä. On pitkät ja voimattomat jalat, eikä pakarassa mitään. Joutuu vähän säästämään ja purkamaan painetta pois jaloilta ja tulemaan loivat ylävartalon voimin”, Niskanen sanoi V Sportin haastattelussa.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo voitti kokonaiskilpailun ennen Venäjän Aleksandr Bolshunovia. Kläbon voittomarginaali oli yli kaksi minuuttia.

Johannes Hösflot Kläbo oli ylivoimainen tämän vuoden Tourilla.

Niskanen oli vain kerran aiemmin hiihtänyt loppunousun. Kaksi vuotta sitten hän putosi kokonaiskilpailussa viidenneltä sijalta kymmenenneksi oltuaan päätösetapilla vasta 27:s. Suoritus epäonnistui pahoin, koska hän kärsi oman kertomansa mukaan lonkankoukistajan krampista, ja keuhkoissakin tuntui epänormaaleja tuntemuksia. Näin Niskasen todellisesta kyvystä nousta rinnettä ei siis ollut kuvaa, mutta nyt sellainen saatiin.

Nousun alussa loivemmalla osuudella Niskanen hiihti yllättävän pitkän pätkän johdossa. Vasta ensimmäisessä jyrkässä kohdassa takaa alkoi tulla miehiä ohi.

Jyrkimmissä kohdissa Niskanen käytti niin sanottua ankkatekniikkaa eli tavallaan haarakäyntiä, jossa suksea liu’utetaan.

”Tarkoitus oli ottaa ne jyrkät helpolla. Wassulla pystyi alkuun hiihtämään jopa aika hyvin. Ajattelin pitää sen verran vauhtia, että pääsen tavallaan hallitsemaan jyrkkiin sitä, mutta Sjur Röthe (etapin voittaja) ja Spitsov saivat sopivasti kiritettyä toisiaan tuohon loppuun. Tiukkaa tuli.”

Niskanen kertoi saaneensa päävalmentaja Teemu Pasaselta sen verran väliaikoja, että pysyi suunnilleen kärryllä erosta venäläiseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut