Keskeytetyt nuorten MM-kisat heittävät ilmaan kysymyksen olympialaisista - Urheilu - Aamulehti

Kuplaton kupla puhkesi rumasti – keskeytetyt nuorten MM-kisat heittävät ilmaan kysymyksen myös olympialaisista

Joukkueet olivat vaikeassa tilanteessa jo lähtökohtaisesti, eikä paketti pysynyt kasassa Kanadassa jääkiekon nuorten MM-kisoissa.

30.12.2021 17:30

Aamulehti

Eihän se hyvin mennyt, ei sinnepäinkään. Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisat Kanadassa päättyivät jopa katastrofaaliseen keskeytykseen kesken kaiken.

Päätös oli kisojen yhä haastavammaksi muuttunut koronatilanne huomioiden perusteltu, mutta myös toisenlainen ratkaisu olisi ollut mahdollinen. Isoin mutta-sana kuitenkin tulee siitä, miksi tilanne päätyi keskeytykseen.

Kisoissa oli sääntö, jossa koko joukkue joutui karanteeniin, jos joukkueessa todetaan tartunta. Viime vuoden kisoissa vain tartunnan saanut henkilö jäi pois ja muu joukkue sai jatkaa. Kisat onnistuttiin viemään silloin läpi. Järjestäjät eli lopulta Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF päätti vetää nyt kioskin kiinni.

Koska terveys on aina tärkeintä, päätös on perustelu. Myös turnauksen urheilullisuus olisi ollut nopeasti hyvin kyseenalainen, jos kolmen peruutetun pelin lisäksi olisi tullut uusia tapauksia. Ehkä parempi perua tässä kohtaa kun välierävaiheessa. Erilainen sääntötulkinta olisi voinut tosin mahdollistaa kisoille arvoisensa lopun viime vuoden tavoin.

Suomen ja Ruotsin joukkueiden pelaajien ja taustavoimien kommentit kertovat karua kieltä olosuhteista. Kupla ei oikeasti ollutkaan kupla. Hotellit eivät olleet vain joukkueille ja niin sanottuja ylimääräisiä ihmisiä oli paljon. Tilanne oli joukkueille lopulta todella haastava tilanne, vaikka omaa koronakuria valvottiin tarkasti. Muuttuvia tekijöitä oli liikaa.

Lue lisää: Kanadasta paljastuu outoja seikkoja: MM-kisojen korona­kuplassa ravasi häävieraita ja kampaamon asiakkaita – Pennanen: ”Olen vihainen, nimenomaan näistä järjestelyistä”

Se herättää kysymyksiä. Miksi kuplaa ei rakennettu yhtä tiiviiksi, kun se oli viime kisoissa? Miksi kupla ei ollut lopulta kupla? Arviointi vaikuttaa pettäneen järjestäjillä. Oman lisävaikeutensa toi toki omikron-variantti.

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen kisat ehdittiin jo perua. Ennakoimalla ja nopeammalla reagoinnilla olisi voitu pelastaa kahdet kisat ja siirtää molemmat, kun koronatilanteen vaikeus tiedettiin tyttöjen kisoja peruttaessa. Silloin täytyi olla myös aavistus, mitä nuorten kisojen kohdalla voi tapahtua.

Samalla Kanadan esimerkki nostaa huolen Pekingin olympialaisten ja koronatilanteen ympärille. Talvikisojen siirrosta tai perumisesta on ollut ilmassa yllättävän vähän spekulointia huomioon ottaen viime aikojen selvästi pahentunut koronatilanne.

Tietenkään niin massiivisen suurtapahtuman stoppaus ei käy helposti tai kevyesti, mutta jos MM-kisoja ei saatu pidettyä koronaturvallisesti, mikä on todennäköisyys paljon isompien olympialaisten kohdalla?

Pekingissä asiaan on tosin varustettu varmasti kaikki mahdollinen aiempi kokemus ja raha koronaturvallisuuden takaamiseksi. Se riittäkö sekään, selviää alkuvuodesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut