Näin Suomen MM-joukkue kommentoi kisojen peruuntumista - Urheilu - Aamulehti

Suomen joukkue otti MM-kisojen keskeyttämisen raskaasti, koronakupla puhkesi nolosti Kanadassa: ”Itselläkin on vielä tunteet pinnassa”

IIHF vahvisti kisojen keskeytyksen koronaviruksen takia.

Suomen pelaajat kuuntelivat ottelun jälkeen Maamme-laulun alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekon MM-kisojen ottelussa Itävaltaa vastaan Edmontonissa Kanadassa 27. joulukuuta 2021.

30.12.2021 6:27

Edmonton/Helsinki

Suomen nuorten jääkiekkomaajoukkue otti raskaasti, kun kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF ilmoitti odotetunkin tiedon: MM-kisat keskeytetään.

Mikä muukaan olisi syynä kuin korona. Virusta ehdittiin todeta ainakin Yhdysvaltojen, Tshekin ja Venäjän joukkueista. Tartuntojen takia useita otteluita piti jo perua.

–  Kyllähän se tuli kovana sokkina. Itselläkin on vielä tunteet pinnassa. Vaikea oli katsoa noita 02-ikäluokan pelaajia, kun piti kertoa, että heidän nuorten maajoukkueura päättyi näin, Kanadasta tavoitettu Suomen nuorisomaajoukkueiden GM Kimmo Oikarinen kertoi puhelimitse STT:lle.

Millaisia reaktioita nuorilta miehiltä tuli?

–  Jos kiteyttäisin näin, että yhdessä itkimme pukukopissa, Oikarinen vastasi.

Kupla koveni ja puhkesi

Kisakupla ei kestänyt odotetulla tavalla, ja esimerkiksi omikronmuunnoksen voimakas leviäminen muutti Kanadankin koronavirustilannetta rajusti kisojen aikana.

–  Tulimme yhdessä joukkueiden kanssa tähän tapahtumaan täysin luottaen IIHF:n, paikallisen järjestelykomitean, Albertan terveysviranomaisten ja Kanadan terveysviranomaisten käyttöön ottamiin koronaprotokolliin, IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif kertoi tiedotteessa.

–  Koronaviruksen ja omikronmuunnoksen jatkuva leviäminen pakottivat meidät säätämään protokolliamme uudelleen lähes heti kisoihin saapumisen jälkeen. Tämä sisälsi päivittäisen testaamisen ja joukkuekaranteenin positiivisten tapausten varmistuttua.

Nämä keinot eivät riittäneet, vaikka Tardif peräänkuulutti järjestelyissä tehdyn parhaan turvallisen tapahtuman järjestämiseksi.

–  Valitettavasti tämä ei riittänyt. Meidän täytyy nyt keskittyä siihen, että saamme kaikki pelaajat ja joukkueiden jäsenet turvallisesti kotiin.

"Laskin 1+1"

Suomi voitti molemmat ottelunsa, joissa Nuoret Leijonat pääsi pelaamaan. Keskiviikkoiltana Suomen piti kohdata Tshekki, mutta vastustajan tartunnan ja karanteenin takia Suomelle kirjattiin 1–0-voitto.

Esimerkiksi kanadalainen urheilukanava TSN kertoi kisojen keskeyttämisestä pian Suomen ottelun perumisen jälkeen ja ounasteli IIHF:n vahvistavan päätöksen vielä illan aikana. Vahvistus tuli Suomen aikaa niukasti keskiviikon puolella.

Oliko tiedottaminen IIHF:ltä joukkueiden suuntaan selkeää ja avointa?

–  Aina voi ihmetellä, miksi kanadalaismedia saa tietää ja joukkueet vasta myöhemmin. Aamulla sain tiedon pelin perumisesta. Luin sitten mediasta, että Venäjälläkin on positiivinen tapaus ja heidänkin peli peruttu, Oikarinen avasi.

–  Laskin sitten 1+1 ja tiesin, mitä tapahtuu. Sitten tuli tieto, että kello 13 (kello 22 Suomen aikaa) on kokous. Tiesin jo kokoukseen mennessä, kuinka tässä käy.

Oikarisen mukaan 24 tunnin kuluessa on luvattu tietoa siitä, miten Kanadasta poistutaan.

–  Toivotaan, että kisajärjestäjät älyäisivät tehdä tämän tyylikkäästi ja hoitaa jonkin asian loppuun asti, että pääsisimme pois tilauslennolla eikä tarvitsisi lähteä reittilennolla.

Kuulostaa kalliilta, eikä Oikarinen kiistä sitä, etteikö Suomen jääkiekkoliitolle reissu tulisi kalliiksi. Hän ei kuitenkaan paljasta, onko kyse viisi- vai kuusinumeroisista summista.

–  Tiedän tasan tarkkaan, että meille tulee takkiin. Ei ole mukava juttu Suomi-kiekolle. Puhutaan isoista summista. Kaikki on pois pelaajien kehittämisestä. Se on valitettava tosiasia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut