Kerttu Niskanen voitti Tour de Skin toisen etapin - Urheilu - Aamulehti

Kerttu Niskasen hurja loppu toi voiton Tour de Skillä – ”Kunto on viimeisen päälle tapissa”

Krista Pärmäkoski täydensi hienon suomalaismenestyksen neljännellä sijalla. Niskanen siirtyi kokonaiskilpailussa johtoon.

Kerttu Niskanen tuuletti villisti komeaa voittoa keskiviikkona.

29.12.2021 15:35 | Päivitetty 29.12.2021 20:02

Kerttu Niskanen ylsi keskiviikkona yhteen uransa parhaista suorituksista hiihdon maailmancupissa.

Niskanen tuuletti lumipyryssä uransa kolmatta mc-voittoa, kun Tour de Ski -kiertueen toisena päivänä hiihdettiin 10 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla ja väliaikalähdöllä.

Niskanen jätti toiseksi sijoittuneen Ruotsin Ebba Anderssonin peräti 18 sekunnin päähän ja siirtyi Tourin kokonaiskilpailun johtoon 29 sekunnin erolla USA:n Jessie Digginsiin.

”Oli itselle loistava ja hyvin tärkeä päivä. Viime talven vastoinkäymisen jälkeen tämä tuntuu enemmän kuin voitolta. Kun vielä velipoika voittaa miesten kisan, niin tämä oli meidän perheen päivä. Ollaan Iivon kanssa puhuttu ja toivottu, että joskus sattuisi sellainen päivä, että molemmat voittaisivat. Olen hyvin onnellinen, myös Iivon puolesta. Hieno päivä meille”, Niskanen sanoi Hiihtoliiton äänitteessä.

Kilpailu hiihdettiin suhteellisen vaativalla ladulla noin 1 400 metrin korkeudella.

Myös Niskasen uran ensimmäinen mc-voitto tuli vuonna 2014 tässä samassa alppikylässä, Sveitsin Lenzerheidessa.

Niskanen hiihti kilpailun viimeiset kilometrit erittäin vahvasti, sillä 7,4 kilometrin väliajoissa hän oli toisena, 2,4 sekunnin päässä Anderssonista.

Runsas kilometri myöhemmin viimeisen pitkän nousun päällä Niskanen johti jo kymmenellä sekunnilla. Laskuvoittoisella viimeisellä 1,3 kilometrillä Niskanen lisäsi johtoaan kahdeksalla sekunnilla, mikä kertoi luistavista suksista.

Niskasen puoliso ja henkilökohtainen valmentaja Juho Mikkonen seurasi kilpailua paikalla Lenzerheidessa.

”Erittäin mahtava voitto. Täällä hiihdetään korkealla ja rankalla ladulla, ja tänään oli vielä aivan työmiehen keli. Kun siinä pystyy ottamaan aivan suvereenin voiton, niin se kertoo, että kunto on viimeisen päälle tapissa. Olen tosi tyytyväinen Kertun suoritukseen ja olen odottanut, että päästään hiihtämään perinteisellä korkealle ja saadaan kovia tuloksia. Tänään oli se päivä”, Mikkonen sanoi kisan jälkeen.

Niskanen ja Mikkonen olivat ennen Touria kolmisen viikkoa korkealla Sveitsin Davosissa, jossa myös vietettiin joulua. Porukkaan siellä kuului myös muun maussa Iivo Niskanen.

”Se oli valmistava leiri tänne Tourille, ja olympialaisia ajatellen oli tosi tärkeää, että on saatu olla korkealla. Davosissa meni oikein hyvin, ja pystyttiin harjoittelemaan siellä suunnitellusti. Näytti, että kuntokin on hyvä”, Mikkonen sanoi.

Suomen naisten menestys oli muutenkin vahvaa, kun Krista Pärmäkoski sijoittui neljänneksi ja Johanna Matintalo yhdeksänneksi. Pärmäkoski jatkaa kiertuetta kokonaiskilpailun viidenneltä sijalta.

Anne Kyllöselle 15. sija oli yksi parhaista maailmancupissa viime vuosina.

Kilpailu käytiin hankalassa kelissä, sillä lämpötila oli nollan vaiheilla ja taivaalta pudotti lunta. Suomen naisten menestys oli siis merkittävä saavutus myös suksihuoltajille.

”Oli raskas pitopohjakeli, mutta onneksi meidän huolto onnistui täydellisesti”, Niskanen sanoi.

Tour de Ski -kiertueen 2/6 kilpailu:

Naiset, 10 km (p): 1) Kerttu Niskanen Suomi 27.04,0, 2) Ebba Andersson Ruotsi jäljessä 18,2 sekuntia, 3) Natalia Neprjajeva Venäjä –30,5, 4) Krista Pärmäkoski Suomi –34,0, 5) Frida Karlsson Ruotsi –44,6, 6) Teresa Stadlober Itävalta –45,8, 7) Julia Stupak Venäjä –48,1, 8) Tatjana Sorina Venäjä –48,3, 9) Johanna Matintalo Suomi –55,0, 10) Anne Kjersti Kalvå Norja –55,7,

... 15) Anne Kyllönen Suomi –1.04,9,... 60) Riitta-Liisa Roponen Suomi –2.35,4.

Tour de Ski -kiertueen tilanne: 1) Niskanen 29.45, 2) Jessie Diggins USA –29 sekuntia, 3) Neprjajeva –35, 4) Andersson –48, 5) Pärmäkoski –51, 6) Anamarija Lampic Slovenia –52,... 16) Matintalo –1.25, 17) Kyllönen –1.26,... 64) Roponen –3.15.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut