Samuel Heleniuksen maalit takasivat Nuorille Leijonille voiton MM-turnauksen avauksessa - Urheilu - Aamulehti

Samuel Heleniuksen maalit takasivat Nuorille Leijonille voiton MM-turnauksen avauksessa, Saksa onnistui säikäyttämään

Helenius sai juhlia kahden maalin iltaa Edmontonissa.

Nuoret Leijonat juhli Joel Määrän 2–1-maalia Edmontonissa.

26.12.2021 23:35

Nuoret Leijonat aloitti voitokkaasti 20-vuotiaiden MM-turnauksen Edmontonissa. Vaisusti aloittanut Suomi kukisti jännitystä tarjonneen Saksan 3–1, ja vasta Samuel Heleniuksen kolmannen erän maali vapautti tunnelman lopullisesti.

Helenius johti Suomen kolmosketjua, jossa pelasivat laidoilla Ville Koivunen ja Brad Lambert. Koko kolmikko oli rakentamassa Heleniuksen maalia, joka napsahti hienon syöttökuvion päätteeksi ajassa 47.53.

Saksalaiset ottivat lopussa maalivahdin pois ja hakivat kavennusta ja kenties perään tasoitusta, mutta ei tullut kumpaakaan.

Suomi ja Saksa ovat kohdanneet vuosien aikana nuorten MM-turnauksessa 24 kertaa ja Nuoret Leijonat on naulannut voiton jokaisesta.

Saksa aloitti ottelun vahvasti, tarrasi ylhäältä kiinni Suomen hyökkäyksiin lähtöihin ja sai peliotteen haltuunsa. Nuorten Leijonien onni oli, että saksalaisetkin syöttelivät epätarkasti ja heikosti. Paremmalla pelillä he olisivat voineet tehdä maalin pari.

Oli oikeastaan ihme, että Suomi pääsi 1–0-johtoon, kun pelitilanteista sitä oisi ollut vaikea lukea. Brad Lambert laukoi kohti maalia avauserässä ajassa 12.52 ja kookas Samuel Helenius rakensi parimetrisen maskin.

Maali merkittiin ensin Lambertille, mutta tilasto muuttui ottelun edetessä niin, että Heleniuksen maski muuttui ohjatuksi maaliksi. Kiekko osui hänen reiteensä.

Heleniuksen ensimmäinen maali ei vielä vapauttanut Suomen peliä, mutta Luca Münzenbergerin tekemän tasoituksen jälkeen sävellaji muuttui. Nuoret Leijonat alkoi vielä ja saksalaiset saivat kyytiä.

Münzenbergerin laukoma maali upposi vähän helposti Leevi Meriläiselle, mutta maskiakin oli. Muutamassa muussa tilanteessa Meriläinen paikkasi komeasti torjunnoillaan ja varsinkin ottelun lopussa hän oli vakuuttava.

Joel Määttä seurasi Aleksi Heimosalmen laukauksesta tulleen irtokiekon ja vei Suomen uudelleen johtoon: 2–1. Ennen ja jälkeen toisen maalin Suomella oli pitkiä hyökkäyksiä, jotka ainakin imivät mehuja vastustajasta.

Oli oikeastaan selvää, ettei Saksa voi jaksaa loppuun asti sillä tempolla, jolla se aloitti ottelun. Nihkeä alkua vaati Suomelta kärsivällisyyttä – olihan kyseessä sentään MM-turnauksen avausottelu.

Näillä kentällisillä Suomi lähti Saksaa vastaan.

Aloittava maalivahti: 1 Leevi Meriläinen, varalla 31 Juha Jatkola.

Ykköskenttä: 22 Roni Hirvonen – 32 Joel Määttä – 29 Kasper Simontaival; 15 Petteri Nurmi –7 Topi Niemelä.

Kakkoskenttä: 19 Juuso Mäenpää – 27 Oliver Kapanen –37 Joakim Kemell; 4 Ville Ottavainen –10 Kasper Puutio.

Kolmoskenttä: 24 Ville Koivunen –20 Samuel Helenius – 33 Brad Lambert; 6 Eemil Viro –3 Ruben Rafkin.

Neloskenttä: 34 Roni Karvinen –28 Sami Päivärinta –23 Kalle Väisänen; 21 Aleksi Heimosalmi.

13. hyökkääjä: 35 Olli Nikupeteri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut