Aamulehti seuraa talvilajeja - Urheilu - Aamulehti

Talvilajien seuranta: Niskanen ja Pärmäkoski jäivät Johaugista liki minuutin Davosin kympillä – Suur-Hamari hallitsi paracrossia Pyhällä

Remi Lindholm kamppaili maailmancupin pisteille.

Norja juhli miesten ampumahiihtoviestin voittoa Hochfilzenissä.

12.12.2021 15:50

Niko Kytösaho karsiutui toiselta kierrokselta Klingenthalissa

Suomen ainoa edustaja Niko Kytösaho karsiutui toiselta hyppykierrokselta mäkihypyn maailmancupin kisassa Saksan Klingenthalissa ja jäi sijalle 47. Kytösaho pääsi Klingenthalin HS140-mäestä 106,5 metriä.

Kilpailun voitti Japanin Ryoyu Kobayashi, jonka takana tulosluettelossa tungeksi seuraavilla viidellä sijalla norjalaishyppääjä. Daniel Andre Tande oli toinen, Marius Lindvik kolmas, Robert Johansson neljäs, Halvor Egner Granerud viides ja Johann Andre Forfang kuudes. Maailmancupia johtava Saksan Karl Geiger jäi sijalle 22 laskeuduttuaan ensimmäisellä kierroksella jo 115,5 metrin kohdalla.

Maailmancupissa käydään vielä ensi viikonvaihteessa kaksi kilpailua Sveitsin Engelbergissä ennen vuodenvaihdetta ja Keski-Euroopan mäkiviikkoa.

Suur-Hamari hallitsi paracrossia Pyhällä

Hallitseva paralympiakultamitalisti Matti Suur-Hamari voitti sunnuntaina Pyhällä paracrossin maailmancup-avauksen toisen kisan. Hän otti voiton niin aikalaskussa kuin jokaisessa finaalilaskussakin.

Suur-Hamari kuittasi näin lauantain maailmancup-avauksen pettymyksen. Lauantaina hän oli aikalaskun nopein, mutta kaatui ensimmäisessä karsintalaskussa.

Kisassa toiseksi tuli lauantain kisan ykkönen Ben Tudhope Australiasta.

”Tänäänhän meni oikein hyvin. Kuten eilenkin sain aikalaskuissa naulattua hyvin pohjat, ja linjathan on tiedossa, kun tuossa radalla on varmaan 2 000 kierrosta vedetty vuosien varrella. Haukkalan Juha sai keitokset kohdilleen laudan luistoon, niin ei tarvinnut kuin ottaa virheet pois ja vetää rennosti. Aika helposti voitto tänään tuli, ja hyvä fiilis oli laskea”; Suur-Hamari kommentoi tiedotteessa.

Suur-Hamarin valmentaja Pär Sundqvist oli voitosta tyytyväinen:

”Tänään Matilta oli varmaa työskentelyä treeneistä lähtien. Kaaviolaskuissa laskeminen oli varmaa ja rutiini näkyi. Finaalissa hän sai koko viikon parhaan startin, joten sillä on melkoisen hyvä aloittaa kisakausi. Lauantain kaatumisen jälkeen hän sai tänään uuden mahdollisuuden ja voitti kisan. Loistava meininki.”

Suur-Hamarin kausi jatkuu ensi viikolla kutsukisa Dew Tourilla Yhdysvalloissa. Myös Rene Rinnekangas ja Enni Rukajärvi ovat saaneet kutsun Tourille.

Riiber voitti yhdistetyn Otepäässä, Herola 22:s

Norjalainen Jarl-Magnus Riiber otti uransa 41. voiton yhdistetyn maailmancupissa sujuteltuaan maaliin ensimmäisenä Viron Otepään kisassa. Riiber johti kisaa jo mäkiosuuden jälkeen ja otti voiton yli puolen minuutin erolla saksalaiseen Fabian Riessleen. Saksan Julian Schmid oli kolmas.

Riiber on voittanut kaikki kuusi tämän kauden maailmancupin osakilpailua.

Suomen Ilkka Herola jäi Otepään HS97-mäessä yli kahden minuutin päähän kärjestä, ja vaikka ero Riiberiin kutistui hieman ladulla, jäi Herola sijalle 22 lähes kahden minuutin erolla voittajaan.

Eero Hirvonen (31:s), Arttu Mäkiaho (33:s) ja Otto Niittykoski (34:s) jäivät maailmancupin pisteiltä.

Sulkakosken avauskisa jäi yhteen laskuun

Ensimmäistä kertaa alppihiihdon maailmancupin kisassa mukana ollut Oskari Sulkakoski ylsi Val d'Iseren pujottelussa avauskierroksella 45:nneksi. Hän karsiutui toiselta laskukierrokselta.

Sulkakoski jäi avauskierroksen nopeimman ajan pujotelleesta Ranskan Clement Noelista 4,33 sekuntia. Noel voitti kilpailun selvästi, sillä toiseksi tullut Ruotsin Kristoffer Jakobsen hävisi hänelle kokonaisajoissa 1,40 sekuntia. Kroatian Filip Zubcic oli kolmas. Noelin kokonaisaika oli 1.30,52.

”Laskemiseni on kehittynyt. En ole löytänyt salaista reseptiä, mutta joka tapauksessa se meni loistavasti”, Noel sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Niskanen 15:s, Pärmäkoski 16:s

Norjan Therese Johaug voitti maastohiihdon maailmancupin kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kisan Davosissa. Toiseksi sivakoi Yhdysvaltain Jessie Diggins ja kolmanneksi Ruotsin Frida Karlsson.

Kerttu Niskanen oli parhaana suomalaisena 15:s. Hän jäi voittajasta 50,3 sekuntia. Krista Pärmäkoski oli vajaat kolme sekuntia Niskasta hitaampi ja lopputuloksissa 16:s.

Riitta-Liisa Roponen oli 27:s (–1.17 minuuttia), Anne Kyllönen 52:s, Katri Lylynperä 53:s ja Jasmin Kähärä 62:s.

Röiseland voitti naisten ampumahiihdon cupkisan, Minkkinen 24:s

Norjan Marte Olsbu Röiseland on voittanut ampumahiihdon naisten maailmancupissa 10 kilometrin takaa-ajokisan Itävallassa. Hän kukisti Hochfilzenissä toiseksi sijoittuneen Valko-Venäjän Hanna Solan reilulla neljällä sekunnilla.

Kolmanneksi sijoittui Ruotsin Hanna Öberg runsaat 23 sekuntia voittajasta. Röiseland ampui yhden sakkokierroksen, Sola kolme ja Öberg yhden.

Suomen Suvi Minkkinen oli yhdellä sakolla 24:s (–2.06,2) Nastassia Kinnunen 53:s (–4.33,8) ja Mari Eder 55:s (–5.25,2).

Suomi kävi hakemassa vauhtia koko jonon perältä

Suomen miesten viestijoukkue ei pystynyt sunnuntaina parhaimpaansa ampumahiihdon maailmancupin 4x7,5 kilometrin viestikilpailussa Itävallan Hochfilzenissa. Suomi sijoittui 27 joukkueen kilpailussa 17:nneksi. Suomi hävisi kilpailun voittaneelle Norjalle neljä minuuttia ja 41 sekuntia. Toiseksi tuli Ranska ja kolmanneksi Venäjä.

Suomalaisten toive hyvästä sijoituksesta kuihtui jo avausosuudella. Tuomas Harjula joutui käyttämään makuupaikalla yhden varapatruunan ja kiertämään pystyammunnan jälkeen yhden sakkokierroksen. Harjulan hiihtovauhtikaan ei ollut parasta mahdollista, joten Suomi oli avausosuuksien jälkeen koko joukon viimeinen.

Toisella osuudella Tero Seppälä ampui puhtaasti ja kiri kahdeksan sijaa päästäen Olli Hiidensalon kolmannelle osuudelle 19:ntenä. Hiidensalo käytti Harjulan tavoin makuupaikalla varapatruunan, mutta toi Suomen vaihtoon 13:ntena.

Ankkuriosuudella Joni Mustonen oli viimeisen ammunnan jälkeen 18:ntena ja toi Suomen maaliin pykälän paremmalla sijalla. Yhteensä suomalaiset hiihtivät kolme sakkokierrosta ja käyttivät yhdeksän varapatruunaa.

Maailmancupin kauden avausviestissä Ruotsin Östersundissa Suomi oli 13:s.

Iivo Niskaen ei startannut

Norjan Simen Hegstad Krüger on voittanut maastohiihdon maailmancupin seitsemännen kilpailun Sveitsin Davosissa. Krüger voitti vapaan hiihtotavan 15 kilometrin väliaikalähdön ajalla 32.20,4 ja 22,9 sekunnin erolla joukkuetoveriinsa Johannes Hösflot Kläboon.

Venäjän Sergei Ustjugov oli kolmas 27,2 sekunnin päässä kärjestä.

Remi Lindholm oli kilpailussa parhaana suomalaisena 21:s. Hän jäi minuutti 36,9 sekuntia kärjestä. Juuso Haarala oli 62:s.

Iivo Niskanen ja Perttu Hyvärinen jäivät kilpailusta pois terveydellisistä syistä. Myöskään Verneri Suhonen ei lopulta osallistunut kilpailuun.

Naisten 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailu alkaa kello 15

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut