Lauantain talviurheiluseuranta 11.12. - Urheilu - Aamulehti

Lauantain talviurheiluseuranta: Herola viides yhdistetyn erikoisessa kisassa – Yhdistetyssä nähtiin ensimmäinen suomalaisnainen maailmancupissa

Aamulehti seuraa tässä artikkelissa launtain eri talviurheilulajien tapahtumia maailmancupin kisoista.

Jasmi Joensuu ja kolme muuta suomalaisnaista hiihtivät Davosin mc-sprintissä karsinnasta alkueriin. Kukaan ei kuitenkaan edennyt välierävaiheeseen. Kuva Rukan maailmancupista.

11.12.2021 14:42 | Päivitetty 11.12.2021 19:21

Kytösaho hyppäsi Saksassa maailmancupin pisteille

Niko Kytösaho sijoittui 27:nneksi mäkihypyn miesten maailmancupin kilpailussa Saksan Klingenthalissa. Kytösaho hyppäsi HS140-mäestä avauskierroksella 126 metriä ja piti toisella kierroksella sijoituksensa 121 metrin hypyllä.

Maailmancupin pistesaalis oli Kytösaholle kauden toinen. Suomalaishyppääjä aloitti maailmancupin marraskuussa 18. sijalla Venäjän Nizhni Tagilissa.

Kisan voiton otti Itävallan Stefan Kraft ennen Norjan Halvor Egner Granerudia ja Puolan Kamil Stochia.

Oinas ensimmäinen suomalaisnainen yhdistetyn maailmancupissa

Suomen Annamaija Oinas sijoittui 17:nneksi ensimmäisessä yhdistetyn naisten maailmancupin kilpailussaan. Viron Otepäässä hiihdettiin tuuliolojen takia ensin viiden kilometrin kilpailu ja vasta sen jälkeen kilpailijat päästettiin HS97-mäkeen. Oinas oli yhteislähtöhiihdon 22:s ja venytti 77 metrin hypyllä sijoitusta viisi pykälää paremmaksi.

Norjan Gyda Westvold Hansen ja Ida Marie Hagen ottivat kaksoisvoiton ennen Japanin Yuna Kasaita.

Herola viides yhdistetyssä

Suomen Ilkka Herola sijoittui viidenneksi yhdistetyn miesten maailmancupin kilpailussa Viron Otepäässä. Lauantain sijoitus on hänelle toistaiseksi kauden paras.

Kilpailussa suoritettiin sääolojen takia ensin kymmenen kilometrin hiihto-osuus yhteislähtönä. Sen jälkeen miehet päästettiin HS97-mäkeen, josta Herola ponkaisi 88 metriä ja paransi hiihto-osuuden kymmenennen sijansa viidenneksi.

”Ihan hyvää perussuorittamista. Hiihto oli taktisesti sellainen, mitä suunnittelin. Yritin saada mahdollisimman suuren eron niihin, jotka tippuivat letkasta. Sijoituksella maalissa ei ollut niin paljon merkitystä, koska erot olivat pienet”, Herola tuumi Hiihtoliiton äänitteellä.

Hän jäi kärjestä 5,7 sekuntia. Eero Hirvonen sivakoi sijan paremmin ja jäi kärjestä 4,6 sekuntia. Hirvosen mäkiosuus meni pipariksi, ja hän putosi 32:nneksi vain 76 metrin hypyllään. Otto Niittykoski oli 31:s ja Arttu Mäkiaho 42:s.

Norjan Jarl Magnus Riiber voitti kilpailun ennen maanmiestään Espen Björnstadia ja Saksan Manuel Faisstia. Riiber venytti peräti 96 metriä ja oli etevin hiihdon lisäksi myös mäessä.

Viime talven MM-hopeamitalisti Herola on tunnettu kovana hiihtäjänä, mutta lauantaina syytä tyytyväisyyteen oli myös mäessä.

”Ihan hyvä päivä. Koekierros oli parempi kuin kilpailuhyppy, mutta ei missään nimessä huonoa (kilpailussakaan). Tosi lähellä on”, Herola viittasi nappihyppyjen etsimiseen.

Liian kova tuuli riepotteli Otepäässä jo perjantaina, jolloin yhdistetyn varakilpailu ja karsinta jouduttiin perumaan. Myös mäkiharjoituksien aikatauluja piti rukata uusiksi.

Kläbö otti omansa

Norjan Johannes Hösflot Kläbo jatkoi hurjaa menoaan hiihtoladuilla, kun hän voitti maastohiihdon miesten maailmancupin sprintin Davosissa. Vapaalla sivakoidussa kilpailussa norjalainen taivutti toiseksi tulleen Venäjän Sergei Ustjugovin 0,87 sekunnilla. Ranskan Richard Jouve oli kolmas.

Suomalaisista vain Juuso Haarala eteni erävaiheeseen, mutta hän kaatui puolivälierässään eikä selvinnyt välieriin.

Niilo Moilanen, Lauri Vuorinen ja Verneri Suhonen jäivät aika-ajoihin.

Naisten sprinttivoitto Ruotsiin

Ruotsin Maja Dahlqvist voitti maastohiihdon naisten maailmancupin sprintin Davosissa. Hän on voittanut kauden kolme ensimmäistä sprinttikilpailua. Sveitsin Nadine Fähndrich oli toinen ja Slovenian Anamarija Lampic kolmas.

Davosin vapaan hiihtotavan kilpailu sujui suomalaisilta heikosti, vaikka Katri Lylynperän, Krista Pärmäkosken, Jasmi Joensuun ja Jasmin Kähärän paikat erävaiheessa herättivät toiveita. Nuori Kähärä suoriutui mukavasti jälleen pisteille, ja Lylynperä oli pitkään kiinni välieräpaikassa. Pärmäkoski jäi puolivälierässään neljänneksi, mutta samassa lähdössä hiihtänyt Joensuu kaatui viimeisessä mutkassa.

Suomi ampumahiihtoviestissä sijalla 11

Suomi sijoittui ampumahiihdon naisten maailmancupissa Itävallassa 11:nneksi. Joukkue Suvi Minkkinen, Mari Eder, Nastassia Kinnunen, Venla Lehtonen hävisi Hochfilzenissä kisan voittaneelle Ruotsille kaksi minuuttia ja 45 sekuntia.

Suomen kilpailijat käyttivät kahdeksalla ampumapaikalla yhteensä 11 varapatruunaa. Voittaja Ruotsilta ankkuri Hanna Öberg kiersi sakkokierroksen.

Toiseksi kisassa tuli Venäjä ja kolmanneksi Ranska.

Juuso Haarala kaatui

Juuso Haaralan puolivälierä maastohiihdon maailmancupin vapaan sprintissä Davosissa päättyi pettymykseen, kun hän kaatui radan loppuvaiheessa. Hän oli ainoa aika-ajosta jatkoon selvinnyt suomalaismies. Niilo Moilanen, Lauri Vuorinen ja Verneri Suhonen jäivät aika-ajoon.

Haaralan aika-ajon 19. sija loi toiveita erävaiheeseen, mutta kyyti oli liian kovaa jo ennen kaatumista.

Juuso Haarala oli ainoa suomalaismies Davosin mc-sprintin erävaiheessa.

Suomalaisnaiset jäivät ulos välieristä sprintissä

Katri Lylynperä, Jasmin Kähärä, Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski eivät selvinneet välieriin maastohiihdon maailmancupin Davosin sprintissä. Lylynperä oli puolivälieränsä neljäs ja roikkui pitkään lucky loser -listalla, mutta aika ei riittänyt jatkoon. Kähärä oli eränsä viides.

Joensuu ja Pärmäkoski jäivät erässään vaikeaan paikkaan. Joensuu kaatui viimeisessä mutkassa, kun radalla oli ahdasta, ja jäi viimeiseksi. Pärmäkoski oli erän neljäs.

Suomalaisnaisista kilpailussa hiihti myös Anne Kyllönen, mutta hänen kisapäivänsä päättyi jo aika-ajoissa.

Sveitsin juhlat jatkuivat alppihiihdossa

Sveitsin Marco Odermatt otti voiton miesten supersuurpujottelussa Ranskassa lauantaina. Suomen Samu Torsti ei päässyt mukaan toiselle kierrokselle, vaan oli sijalla 39.

Tulokset:

Suurpujottelu: 1) Marco Odermatt Sveitsi 2.12,31 (1.07,14+1.05,17), 2) Alexis Pinturault Ranska jäljessä 0,59 sekuntia (1.07,46+1.05,44), 3) Manuel Feller Itävalta –1,24 (1.08,34+1.05,21), 4) Luca De Aliprandini Italia –1,31 (1.08,09+1.05,53), 5) Henrik Kristoffersen Norja –1,59 (1.08,65+1.05,25), 6) Alexander Schmid Saksa –1,92 (1.08,23-1,06), 7) Loïc Meillard Sveitsi –1,93, 8) Mathieu Faivre Ranska –2,04, 9) Justin Murisier Sveitsi –2,14, 10) Zan Kranjec Slovenia –2,19.

Suomen Samu Torsti oli 1. kierroksen 39:s ajalla 1.10,70 ja karsiutui 2. kierrokselta.

Maailmancupin kokonaiskilpailu: 1) Odermatt 446, 2) Matthias Mayer Itävalta 310, 3) Aleksander Aamodt Kilde Norja 229, 4) Pinturault 205, 5) Vincent Kriechmayr Itävalta 199, 6) Beat Feuz Sveitsi 160.

Lara Gut juhli supersuurpujottelussa

Sveitsin Lara Gut voitti naisten supersuurpujottelun lauantaina St. Moritzissa Sveitsissä. Italian Sofia Goggi oli toinen ja USA:n Mikaela Shiffrin kolmas. Suomalaisia ei ollut mukana.

Tulokset:

1) Lara Gut-Behrami Sveitsi 1.19,82, 2) Sofia Goggia Italia jäljessä 0,18 sekuntia, 3) Mikaela Shiffrin USA –1,18, 4) Ragnhild Mowinckel Norja –1,45, 5) Ariane Rädler Itävalta –1,70, 6) Elena Curtoni Italia –1,74, 7) Wendy Holdener Sveitsi –1,87, 8) Federica Brignone Italia –1,90, 9) Marta Bassino Italia –2,01, 10) Jasmine Flury Sveitsi –2,10.

Maailmancupin kokonaiskilpailu:1) Shiffrin 465, 2) Goggia 395, 3) Petra Vlhova Slovakia 340, 4) Gut-Behrami 298, 5) Andreja Slokar Slovenia 210, 6) Breezy Johnson USA 206,

... 89) Rosa Pohjolainen Suomi 7,... 95) Riikka Honkanen Suomi 3.

Seuraava kilpailu: 18.–19.  12. Val d'Isere (syöksylasku, supersuurpujottelu).

Seppälällä vahva kisa

Tero Seppälä on sijoittunut kahdeksanneksi ampumahiihdon miesten maailmancupin takaa-ajossa. Hän hävisi 12,5 kilometrin kilpailun voittaneelle Ranskan Quentin Fillon Maillet'lle 47,5 sekuntia.

Ranskan kolmoisvoiton varmistivat voittajalle 32,1 sekuntia hävinnyt Emelin Jacquelin ja Simon Desthieux (–38,2).

Seppälä ampui neljällä paikalla yhden laukauksen ohi. Hän jäi kärjestä 47,5 sekuntia. Kaksi laukausta ohi ampunut Olli Hiidensalo oli maailmancupin pisteillä 26:s (–1.39,4).

Tero Seppälä oli vahva ampumahiihdon takaa-ajossa lauantaina. Kuva edelliseltä kisaviikonlopulta Östersundista.

Davosin sprintin karsinnat käyty

Jasmi Joensuu, Jasmin Kähärä, Krista Pärmäkoski ja Katri Lylynperä etenivät vapaan hiihtotavan sprintin pudotusvaiheeseen maastohiihdon maailmancupissa Sveitsin Davosissa.

Joensuu, Kähärä ja Pärmäkoski sijoittuivat aika-ajossa peräkkäisille sijoille 17–19. Lylynperän sijoitus oli 27:s. Anne Kyllönen oli 42:s ja karsiutui erävaiheesta.

Aika-ajon nopein oli slovenialainen Eva Urevc.

Suomalaismiesten aika-ajot sujuivat vaisummin, sillä vain Juuso Haarala eteni pudotusvaiheeseen 19. sijallaan. Niilo Moilanen oli 32:s ja viime viikolla Lillehammerin sprinttikisassa viidenneksi yltänyt Lauri Vuorinen 34:s.

Lillehammerista flunssan takia sivussa ollut Verneri Suhonen jäi 37:nneksi. Norjan Johannes Hösflot Kläbo oli miesten aika-ajon nopein hiihtäjä.

Pudotushiihdot alkavat kello 15.15.

Julia Kykkänen hyppäsi pisteille

Julia Kykkänen otti 22. sijan mäkihypyn naisten maailmancupin kilpailusta Saksan Klingenthalissa. Kykkänen ponnisti HS140-mäestä 112,5 ja 105,5 metrin hypyt, joista hän sai 156,6 pistettä.

Jenny Rautionaho jäi avauskierroksella 102,5 metriin ja karsiutui toiselta hyppykierrokselta.

Naisten kilpailun voitti maailmancupia ylivoimaisesti johtava Itävallan Marita Kramer 137 ja 134 metrin hypyillä ja yli 20 pisteen erolla muihin.

Norjan Silje Opseth oli kilpailussa toinen ennen Saksan Katharina Althausia ja Japanin Sara Takanashia.

Miesten kilpailu alkaa kello 17. Suomea edustaa kilpailussa Niko Kytösaho.

Yhdistetyssä hyvin erikoinen kisapäivä puolivälissä

Suomalaiset yhdistetyn hiihtäjät Eero Hirvonen ja Ilkka Herola pääsivät niukasti kärkikymmenikköön maailmancupin hiihto-osuudella Viron Otepäässä. Kympin hiihto järjestettiin poikkeuksellisesti yhteislähtönä, kun mäkiosuus piti siirtää tuulen takia iltapäivään.

Hirvonen oli hiihdossa yhdeksäs ja Herola kymmenes.

Yhteislähtö riisti yhdistetyn vauhdikkaimmilta hiihtäjiltä menestystoiveet, koska reitillä ei ollut mahdollisuutta irtiottoon. Herola yritti harventaa kärkiryhmää kaksi kilometriä ennen maalia, mutta kirikamppailuun lähti pääryhmässä toistakymmentä kilpailijaa. Hiihto-osuudella kärjen erot jäivät mitättömiksi.

Maailmancupia johtava Norjan Jarl Magnus Riiber ennätti maaliin ensimmäisenä yhteislähdöstä huolimatta. Hän jätti loppukirissä Saksan Vinzenz Geigerin 0,5 sekunnin erolla toiseksi ja joukkuetoverinsa Jörgen Graabakin 0,6 sekunnilla kolmanneksi.

Saksan Johannes Rydzek oli neljäs ja cupissa toisena oleva Itävallan Johannes Lamparter viides.

Hirvonen jäi hiihdossa 4,6 ja Herola 5,7 sekuntia kärjestä. Otto Niittykoski oli 31:s 55,9 sekunnin päässä Riiberistä. Arttu Mäkiaho jäi sijalle 45 yli kahden minuutin erolla kärkeen.

Yhdistetyn HS97-mäki on tarkoitus aloittaa kello 16 Suomen aikaa. Alkuperäisen aikataulun mukaan mäkiosuuden piti alkaa 10.30.

Liian kova tuuli esti yhdistetyn varakilpailun ja karsinnan perjantaina, joten kilpailuun otettiin kaikki osanottajat.

Tämä on päivittyvä artikkeli.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut