Suomalaiset saivat oivan startin hiihdon olympiatalvella - Urheilu - Aamulehti

Suomalaiset saivat oivan startin hiihdon olympiatalvelle – Rukan tulosliuskat paljastavat iloisen asian hiihdon kiinnostavuudelle

Iivo Niskanen on taas valmis menestymään isojen arvokisojen lähestyessä.

28.11.2021 19:15

Aamulehti

Kun hiihdon maailmancupin avausviikonloppu Kuusamon Rukalla oli saatu pakettiin ja vilkaisi tulosluetteloita, silmiin osui viime vuosiin verrattuna norjalaisten ylivoiman puuttuminen.

Kun otetaan pois laskuista sunnuntain miesten takaa-ajokisa, josta norjalaiset jäivät pois kovan pakkasen vuoksi, Norjan urheilija voitti yhden viidestä hiihtokisasta.

Palkintosijoja norjalaiset kahmivat kuusi 15:stä. Vuonna 2020 Rukalla vastaavat luvut olivat viisi kuudesta voitosta ja kahdeksan palkintosijaa.

Norjalaisten ylivoiman viime kausilla on jo nähty vievän mielenkiintoa pois hiihdosta. Etenkin kun vertaa huiman ailahtelevaan ampumahiihtoon.

Frida Karlssonin ja Iivo Niskasen voitot väliaikamatkoilla ja sprinteissäkin norjalaisten taipuminen lupaa hyvää tulevalle olympiatalvelle – muillakin vaikuttaa olevan oikeasti mahdollisuuksia. Etenkin naisissa Therese Johaugin ylivoima on ollut ajoittain musertavaa, miehissä sentään norjalaiset ovat saaneet kohtalaisesti haastetta.

Hiihdon kiinnostavuuden kannalta olisi suotavaa, että Norja saisi tulevissa Pekingin olympialaisissa haastajan mitalitaulukossa.

Vielä kun kärkisijoille nousisi keskieurooppalaisia hiihtäjiä, voisi hiihto pystyä valtaamaan uutta yleisöä ja markkinatilaa ampumahiihdolta Pohjoismaiden ulkopuolelta.

Nyt ainoa kolmen kärkeen Rukalla yltänyt muu kuin Venäjän, Norjan, Ruotsin ja Suomen hiihtäjä oli Saksan Katharina Hennig naisten kympin perinteisellä.

Suomalaisten kannalta olympiatalven alku oli varsin mallikas. Kruununa tietenkin Niskasen voitto perinteisen 15 kilometrillä. Isojen arvokisojen kautena Niskanen on osoittanut olevansa taas valmis menestymän.

Kun tähän lisää kolme finaalipaikkaa sprinteissä, Krista Pärmäkosken nelossijan vapaan hiihtotavan takaa-ajossa, Kerttu Niskasen hyvä paluu ja usean hiihtäjän uran parhaat maailmancupin sijoitukset, voisi maajoukkueen lähtötilanne Lillehammeriin kauden toiseen kisaviikonloppuun olla selvästi huonompi.

Pitkä miinus oli tosin Ristomatti Hakolan loukkaantuminen, kun hän mursi kylkiluunsa kaatuessaan, etenkin miesten viestijoukkuetta ajatellen. Lillehammerissa on edessä viestikisat, joissa on varmasti jo paljon panosta, kun haetaan hiihtojärjestystä ja kisataan viestijoukkueen paikoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut