Leijonat oli tulikuuma ylivoimalla, Venäjä kaatui – Sami Vatanen: ”Kyllähän tuollaisten pelaajien kanssa kelpaa pelata” - Urheilu - Aamulehti

Leijonat oli tulikuuma ylivoimalla, Venäjä kaatui – Sami Vatanen: ”Kyllähän tuollaisten pelaajien kanssa kelpaa pelata”

Ylivoimatehot ja maalivahti Juho Olkinuora vauhdittivat Suomen voittoa Venäjästä.

Suomen Sami Vatanen (vas.) ja Miro Aaltonen latoivat tehoja ylivoimalla.

11.11. 21:44

STT, Helsinki

Kasvojenpesu onnistui totaalisesti, jos Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen torstai-illan esitystä vertasi viime vuoden Helsingin EHT-turnauksen avausotteluun. Tuolloin liigamiehistä kasattu Suomi hävisi nuorelle Venäjän joukkueelle 2–6. Nyt Leijonat raateli nuoren kesyttäjäyrittäjän 3–0 ylivoimatehojen ja maalivahti Juho Olkinuoran huippusuorituksen vauhdittamina.

”Otimme sen ottelun esille, kun valmistauduimme peliin. Venäjän nuoria ei pidä aliarvioida. Nyt saimme hyvän lähdön otteluun. Kamppailuhalukkuutta ja räväkkyyttä riitti”, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen kiitteli.

Meneillään oleva kausi on kaksien arvokilpailujen kausi, kun helmikuun Pekingin olympialaisten jälkeen MM-mitalit ratkaistaan toukokuussa Tampereella. Imua maajoukkueeseen on, kuten Eurooppaan palanneiden NHL-konkareiden Valtteri Filppulan ja Sami Vatasen esimerkki osoittaa.

Torstaina Vatanen hääri ylivoiman kapellimestarina ja ruokki toisessa erässä ensin Harri Pesosen ja sitten Miro Aaltosen maalinälkää.

”Oli kiva pelata, ja tuntui hyvältä. Viidellä viittä vastaan pelasimme ehjää peliä. Kiva oli saada myös onnistumisia. Pelasimme simppeliä peliä ylivoimalla ja lauoimme”, Aaltonen sanoi, mutta toppuutteli vielä arvokilpailu-uteluita.

”Olympialaisten suhteen pitää olla realisti. Siellä on NHL-pelaajat mukana, mutta tietysti ne ja MM-kilpailut kiinnostavat”, KHL:ssä palkkaa nauttiva tehohyökkääjä jatkoi.

Sveitsissä pelaavien Filppulan ja Vatasen lisäksi konkaripitoinen joukkue on kasattu pääosin muistakin Euroopan huippusarjoista KHL:stä ja Ruotsin SHL:stä. Kotimaan liigamiehiäkin mahtui mukaan, mutta neljä heistä seurasi torstain ottelun katsomosta seuranaan reilut 8 000 muuta katsojaa.

Juho Olkinuora piti Suomen maalin puhtaana.

Pelisilmä punaisena

Jo avauserässä Suomi sai paikkansa ylivoimalla, kun esimerkiksi Niko Ojamäki kolisteli maalirautoja. Myös Aaltonen ja Veli-Matti Savinainen olivat sähäköitä.

Venäjän pelaajat totuttelivat erän alun lännen valoihin, mutta pääsivät hiljalleen mukaan peliin. Suomen maalilla Olkinuora hoiti työnsä.

Toisessa erässä Pesonen yllätti punapaitojen maalivahti Dmitri Shugajevin. Pirteästi pelannut Aaltonen ja siniviivapelote Vatanen nappasivat syöttöpisteet.

Venäläisten kurittomuus kostautui toisenkin kerran, kun Aaltonen rokotti ylivoimalla Vatasen syötöstä. Aaltonen jutteli haastattelualueella toinen silmä punaisena. Koko maajoukkuereissu olisi saattanut jäädä väliin.

”Maila osui aloituksessa silmään vähän aikaa sitten, mutta onneksi ei käynyt pahemmin. Silmä meni vain punaiseksi.”

Vatanen vakuutti

Kolmannessa erässä Venäjän Ivan Zintshenko hölmöili 5+20 minuutin rangaistuksen, josta seuranneen ylivoiman aikana Filppula paketoi pelin Aaltosen ja Iiro Pakarisen esityön jälkeen. Myös Vatanen hääri kentällä.

”Kyllähän tuollaisten pelaajien kanssa kelpaa pelata. Saimme ylivoiman toimimaan. Mukava oli pelata maajoukkueessa pitkästä aikaa”, viimeksi World Cupissa 2016 maajoukkueasuun pukeutunut Vatanen tuumi.

”Ei niitä olympialaisia nyt mieti, mutta jokainen pelaaja sinne haluaa. Ne ovat niin harvinaista herkkua.”

Suomi jatkaa pelejään lauantaina, jolloin vastassa on Tshekki. EHT-turnaus huipentuu sunnuntaina Suomen ja Ruotsin otteluun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut