Pekingin talviolympialaisia 2022 uhkaa lumipula - Urheilu - Aamulehti

Olympialaisia uhkaa lumipula – ”Saattavat olla kestämättömimmät talviolympialaiset koskaan”

Yanqingin alppihiihtokeskus nielee jopa 185 miljoonaa litraa vettä, jos rinteet pitää rakentaa lumitykeillä keinolumesta.

Tältä näytti Yanqingin alppihiihtokeskuksessa helmikuussa tänä vuonna.

9.11. 19:30

Lontoo

Pekingin ensi helmikuussa järjestettäviä talviolympialaisia uhkaa pula luonnonlumesta. Asiantuntijoiden mukaan järjestäjät joutuvat turvautumaan keinolumeen varsinkin Yanqingin alppihiihtokeskuksessa.

”Nämä kisat saattavat olla kestämättömimmät talviolympialaiset koskaan, sillä näillä vuorilla ei ole käytännöllisesti katsoen lainkaan lunta”, professori Carmen de Jong Strasbourgin yliopistosta arvioi tilannetta Inside the Games -sivustolla.

Tilastodatan mukaan Yanqingin alueella satoi tänä vuonna tammi–maaliskuun aikana lunta vain kaksi senttiä. Se tarkoittaa, että järjestäjät saattavat joutua käyttämään jopa 185 miljoonaa litraa vettä keinolumen valmistamiseksi. Luku on jyrkässä ristiriidassa YK:n, Kansainvälisen olympiakomitean ja Kansainvälisen hiihtoliiton tuoreimpien ilmasto- ja ympäristölinjausten kanssa.

Yanqingissa vesi johdetaan tekoaltaasta putkistoa pitkin kisa-alueelle, missä noin 200 lumitykkiä on valmiina puhaltamaan lunta rinteisiin.

Tuttua viime kisoista

Keinolumeen on turvauduttu mittavasti myös edellisissä talvikisoissa 2010 Vancouverissa, 2014 Sotshissa ja 2018 Pyeongchangissa. Edellisissä talvikisoissa 2018 alppihiihdon kisapaikkojen lumesta vain kymmenen prosenttia oli luonnonlunta.

Pekingin talviolympialaisten alppilajit on tarkoitus järjestää 6.–19. helmikuuta. Alppihiihdon kilpailupaikka Yanqing sijaitsee hieman yli 70 kilometriä Pekingistä luoteeseen. Alueella järjestetään myös olympialaisten kelkkailukilpailut.

Pekingin ja Yanqingin väliä liikennöidään luotijunalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut