IS: Seitsenottelun Suomen mestari Miia Sillman kertoo joutuneensa lapsena seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi – tekijänä pirkanmaalainen tunnettu ravivalmentaja - Urheilu - Aamulehti

IS: Seitsenottelun Suomen mestari Miia Sillman kertoo joutuneensa lapsena seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi – tekijänä pirkanmaalainen tunnettu ravivalmentaja

Tampereen Pyrintöä edustava Sillman voitti Suomen mestaruuden elokuussa Ratinan stadionilla.

Miia Sillman voitti seitsenottelun Suomen mestaruuden Tampereella elokuun lopussa.

9.11. 16:37 | Päivitetty 9.11. 17:46

Seitsenottelun Suomen mestari Miia Sillman joutui tunnetun ravivalmentajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi lapsena. Hän kertoi asiasta Ilta-Sanomien haastattelussa.

Pirkanmaalainen ravivalmentaja Erkki-Pekka Mäkinen sai 4,5 vuoden ehdottoman vankeustuomion kesäkuun alussa yhdestä lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, yhdestä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ampuma-aserikkomuksesta.

Mäkinen ei valittanut saamastaan tuomiosta, joten se on lainvoimainen.

Yksi kolmesta asianomistajasta oli Tampereen Pyrintöä seuratasolla edustava Sillman. Hänen kohdallaan rikosnimike oli lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Sillman, 26, joutui seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi lapsena perheen kesämökin lähellä sijainneella ratsastustallilla.

”Koskemattomuuttani rikottiin. Asiatonta käyttäytymistä ja puheita, väkisin halailua, pussailua, koskettelua sopimattomista paikoista. Sellaisia tilanteita, jotka tuntuisivat aikuisestakin epämukavilta. Saati pienestä lapsesta”, Sillman kertoi Ilta-Sanomille.

Hyväksikäyttö alkoi 10-vuotiaana ja päättyi 14-vuotiaana, kun Sillmanin lempihevonen myytiin.

”Se oli minulle vapaudu vankilasta -kortti. Pian sen jälkeen kävin yhtenä yönä kenenkään tietämättä hakemassa tavarani tallilta. Päätin, että sinne en palaa.”

Sillman kertoo pystyneensä harjoittelemaan ja urheilemaan vapautuneesti siihen asti, että asia nousi uudelleen esiin toisen uhrin esitutkinnan yhteydessä.

”Olen ollut hyvä lakaisemaan asioita maton alle. Ja urheilu on ollut henkireikäni.”

Unelman olympialaisista tapahtumien läpikäyminen kuitenkin vei. Sillman yritti rikkoa Tokion kisarajaa Itävallan Götzisissä, mutta keskeytti ennen viimeistä lajia 800 metriä.

Hänellä oli esitutkintaan liittyvä kuuleminen heti kisaviikonlopun jälkeen, mikä vei keskittymiskyvyn.

”Götzisin jälkeen tuli niitä perinteisiä kommentteja, että kannattiko lähteä sinne asti keskeyttämään. Toivoisin tällaisen urheilijoiden arvostelun loppuvan, sillä kukaan ulkopuolinen ei voi koskaan tietää, mitä kaikkea suorituksen taustalla voi olla.”

Sillman kommentoi aihetta Instagramissa tiistaina.

”Haluan oman tarinani avulla auttaa muita samoin kokeneita ihmisiä, sekä painottaa teille muille, että asioista puhuminen niiden oikeilla nimillä on tärkeää ja hyvin tervetullutta. Mikäli siis edes yhdelle ihmiselle on apua tarinastani, niin tapahtumat eivät ole tapahtuneet ”turhaan” kohdallani, jos näin voi tähän tilanteeseen nyt sanoa”, hän kirjoittaa.

Sillman on saanut IS:n jutun jälkeen paljon positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa, ja muun muassa seitsenottelija Maria Huntington, pika-aituri Nooralotta Neziri, kolmiloikkaaja Senni Salminen ja entinen suunnistustähti Minna Kauppi kehuivat rohkeaa päätöstä puhua aiheesta.

”Tää on niin iso juttu et uskalsit puhua tästä. Varmasti niin niin monet saa susta rohkeutta puhua omista kokemuksistaan”, Huntington kirjoitti Sillmanin julkaisun yhteyteen.

”Olet rohkea, toivottavasti tulevaisuudessa näissä tapauksissa (jotka ei ihan heti lopu) ei tarvitse ylittää yhtä iso kynnystä”, Kauppi kirjoitti.

Sillman sai viime kaudelle kuitenkin hienon lopun, kun hän voitti Suomen mestaruuden Tampereella ja oli mukana Ruotsi-ottelussa.

Mestaruus oli Sillmanille uran ensimmäinen. Aiemmin hän oli saavuttanut SM-hopeaa kahdesti ja SM-pronssia kolmesti. Meriittilistalta löytyy lisäksi opiskelijoiden universiadien mestaruus vuodelta 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut