EM-painien välieräpaikka jäi Kooveen Elmer Mattilalta yhden ottelun päähän - Urheilu - Aamulehti

Elmer Mattila koki tähtihetken ja kävi sen jälkeen kovan koulun MM-paineissa

Kooveen painija iloitsi avausottelusta ja harmitteli lopuksi alkeellista virhettä. Tie vei keräilyeriin.

Kooveen Elmer Mattilan välieräpaikka jäi yhden ottelun päähän Belgradissa.

2.11. 21:24

Tampereen Kooveen Elmer Mattila koki ilonhetkiä, mutta lopuksi myös harmittavan tappion kreikkalais-roomalaisen painin 23-vuotiaiden MM-kisojen sarjassa 67 kiloa.

Välieräpaikka jäi mieheltä Belgradissa yhden ottelun päähän, kun hän hävisi Kadir Kamalille pistein 1–5. Kun turkkilainen hävisi seuraavaksi välierän, Mattila siirtyi kisakatsojaksi.

Suomalaisten mitalitoiveet jäävät viimeisen päivät keräilyjen varaan.

Niissä painivat Mattilan tavoin puolivälierätappion kokeneet vielä lajin tämän hetken suomalainen ykkösmies Arvi Savolainen (97 kiloa) ja Otto Ketonen (82).

Vantaalaista Ylä-Tikkurilan Kipinää edustava Markus Sihtola pääsi tiistaina keräilyistä luovutuksella pronssiotteluun. Puolan Szymon Szymonowicz kukisti kuitenkin Sihtolan mitalitaistossa pistein 5–2.

Nälkää ensi vuoteen

Mattila väläytti Saudi-Arabian Ahmed Barahmania vastaan avausjaksolla noin 40 sekunnissa kirjon osaamisestaan: ylivoimainen pistevoitto luvuin 9–0 koostui takavyönostosta, jota seurasivat neljän pisteen heitto ja vyörytys. Sinetiksi vastustaja määrättiin vielä uudelleen alle mattoon.

”Lupaavan avausottelun jälkeen tein alkeellisen virheen, kun käteni jäi kiinni turkkilaisen otteeseen. En muista viime vuosilta vastaavaa virhettä. Sellaisessa tilanteessa on mahdotonta puolustaa vyörytystä vastaan”, Mattila harmitteli.

Mattila totesi yhteen tappioon päättyneiden seniorien MM-kisojen Oslossa noin kuukautta aiemmin jättäneen paljon menestymisen nälkää, eikä matka Belgradiin sitä mainittavasti lievittänyt.

”Viimeinen tilaisuus menestyä nuorissa ovat 23-vuotiaiden EM-kisat ensi vuonna”.

Mattila toteaa kuluvan vuoden tuoneen kuitenkin paljon kokemusta.

”Vuoden aikana matkoja on ollut ympäri Eurooppaa turnauksiin ja leireille. Kaukaisimmat kohteet ovat olleet Pohjois-Makedonia ja Bulgaria, jossa järjestettiin yksi olympiakarsintaturnaus”, Mattila selvitti.

Savolaisella ei jakoa

Tokion olympiakisojen jaettu viides sija ei ollut Savolaiselle enne huippumenestyksestä Belgradissa. Mestaruushaaveet Serbiassa karisivat 5–8-pistehäviöön Valko-Venäjän Pavel Hlinchukille.

Jo avausottelun 3–1-voitto Viron Richard Karelsonista antoi vaikutelman, ettei Savolainen ole fyysisesti parhaassa iskussaan. Karelson johti vielä tauolla 1–0. Toista jaksoa Savolainen hallitsi ”säästöliekilläkin”: allepanosta hän vyörytti kerran ja torjui sen jälkeen hallitusti Karelsonin yrityksiä.

Kokonaan mönkään kilpailut eivät sarjan 97 kiloa avauspäivänä menneet, koska Savolainen selviytyi keräilyihin.

Savolainen tuli kuitenkin realistisin odotuksin Belgradiin.

”Mitään ei näissäkään kisoissa saa ilmaiseksi. Ensin on voitettava avausottelu, pidemmälle ei pidä kurkottaa sitä ennen”, Savolainen tuumi juuri ennen lähtöä koti-Suomesta.

Kalsarifarssi

Sarjassa 72 kiloa ei Joni Komppa päässyt hakemaan otetta vastustajasta, kun mattotuomari takertui painitrikoiden alta reidessä pilkottaneeseen alusasuun. Pyöräilysortseihin verrattavia alusasuja on painijoilla ollut ennenkin, mutta Kompan kohdalla ei annettu armoa.

Kun hän ei ehtinyt minuutissa pukuhuoneessa vaihtamaan asua trikoiden alla, vastustajan käsi nostettiin ylös voiton merkiksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut