Emil Soravuo toi Suomeen harvinaisen MM-mitalin - Urheilu - Aamulehti

Emil Soravuo toi Suomeen harvinaisen MM-mitalin: ”Olen erittäin kylmähermoinen tekijä”

Emil Soravuo oli iloinen, että suomalainen voimistelu sai hänen MM-pronssistaan näkyvyyttä.

Emil Soravuo sai käteensä kukkapuskan palattuaan sunnuntai-iltana Japanista Suomeen.

25.10. 18:00

Emil Soravuo palasi onnellisena, mutta väsyneenä pronssimitalistina sunnuntai-iltana kotiin voimistelun MM-kisoista Japanista.

”On niin kova jetlag, etten muista mihin aikaan”, aikaerosta toipuva Soravuo sanoi maanantaina nauraen.

Lentokentällä häntä oli vastassa iso joukko onnittelijoita, perhettä ja tuttavia. Myös puhelin oli täyttynyt onnitteluviesteistä.

”En ole kaikkiin edes ehtinyt vastata. Hieno juttu, että voimistelu saa näkyvyyttä”, Soravuo sanoi.

Yksi onnittelijoista oli Jani Tanskanen, joka voitti rekillä MM-kultaa vuonna 1997. Kesti 24 vuotta ennen kuin suomalaisvoimistelija nousi mitaleille maailmanmestaruuskisoissa.

Jari Mönkkönen voimisteli rekillä EM-hopeaa vuonna 1998. Tomi Tuuha voitti hypyn Euroopan mestaruuden 2010.

Soravuo voimisteli MM-permannolla viimeisenä finalistina. Kaikkiaan loppukilpailuun pääsi karsinnasta kahdeksan voimistelijaa. Soravuo taiteili kansainvälisen piste-ennätyksensä 14,700.

Maailmanmestariksi Kitakyushussa Fukuokassa pidetyissä kilpailuissa voimisteli Italian Nicola Bartolini (14,800). Hopeaa otti Japanin Kazuki Minami (14,766).

Soravuo ei odottanut mitalia, mutta piti sitä mahdollisena, jos koko liikesarja onnistuu täydellisesti.

”Olen erittäin kylmähermoinen tekijä. Se tarkoittaa sitä, että pystyn pitämään pään kasassa ilman stressiä. En lähtenyt finaaliin sillä mielellä, ettenkö saisi mitalia. Olin omassa maailmassani ennen suoritusta, vaikka voimistelin viimeisenä. Se oli paineita tuottava lähtösija”, 24-vuotias Soravuo sanoi.

Uusi kärkikolmikko

MM-kisojen mitalikolmikko oli täysin eri kuin kolme kuukautta aiemmin Tokion olympiakisojen permantokisassa. Silloin voiton otti Israelin Artem Dolgopyat. Espanjan Rayderley Miguel Zapata voimisteli olympiahopeaa ja Kiinan Ruoteng Xiao pronssia.

Vaikka olympiamitalistit puuttuivat MM-kisoista, se ei himmennä Soravuon mitalia. Mitalit jaetaan niiden urheilijoiden kesken, jotka ovat paikalla.

”Tokion kärkikaksikko jäi olympiakisojen jälkeen lomalle. Se ei vähennä pronssin arvoa”, Soravuo sanoi.

Olympiakisoissa Soravuo oli maailmancupin sijoitusten perusteella ensimmäinen varasijalle jäänyt urheilija. Juuri Zapata pääsi Soravuon edeltä olympiakisoihin ja mitaleille.

Myös Soravuo aikoo pitää lomaa voimistelusta, tosin vain viikon. Sen jälkeen alkaa uuden sarjan opettelu, kun säännöt muuttuvat ensi vuonna ennen maailmancupin kilpailuja.

Uuden opettelu tarkoitta lisää vaikeusasteita ja erilaisia volttisarjoja.

”Tähän asti on saanut bonuspisteitä kahdesta peräkkäisestä kierrevoltista. Ensi vuonna ei enää saa, vaan pitää tehdä peräkkäin kierrevoltti ja tuplavoltti. Muuten en ole uusin sääntöihin vielä niin perehtynyt.”

Lisää vaikeutta

Kaksi vuotta sitten Soravuon permantovoimistelun vaikeusaste oli 5,5–5,6. Vuodella eteenpäin siirrettyihin olympiakisoihin vaikeusaste oli nostettu 6,0:aan. Vaikeusaste on arvostelun pohja, jonka päälle lisätään suorituspisteet.

Soravuolla oli viisivuotiaana luontainen taipumus voimisteluun. Lajivalinta olisi voinut mennä toisinkin. Isä Riku Soravuo kuului 1990-luvulla Suomen parhaisiin golfammattilaisiin. Nyt hän toimii golfopettajana.

”Itse en ole päässyt nyt lainkaan golfille. Pitäisi käydä edes vaikka rangella [lyöntiharjoittelualueella]. Voimistelu vie kaiken ajan.”

Soravuo opiskelee liikunnanohjaajaksi Urheassa, Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiassa. Urheassa on huippu-urheilijoille räätälöity opiskelurytmi, jossa voi edetä omaa tahtiaan.

”Jos opiskelua olisi kahdeksan tuntia päivässä, en olisi sitä aloittanut. Pariisin olympiakisoja [2024] ajatellen tämä sopii minulle, kun opiskelun aikataulu on joustava. Urheassa on kaikki hoidettu: asuminen, treenit ja ruokailu”, Soravuo kehui syksyllä avattua Urhea-kampusta.

Soravuo harjoittelee myös kotiseuransa Espoon Telinetaiturien salilla Vitikassa. Salin toiselle päätyseinälle on levitetty kaksi isoa lakanaa. Toisessa lukee Tokio 2020 ja toisessa Pariisi 2024.

Tokio meni, mutta Pariisin lakanaa Soravuo saa katsoa treeneissä vielä monta kertaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut