Supertähti Mikaela Shiffrinin tähtäimessä uran kolmas olympiavoitto – surutyön takanapäin - Urheilu - Aamulehti

Surutyö hidasti supertähti Mikaela Shiffrinin voittokulkua, nyt tähtäimessä on uran kolmas olympiavoitto

Olympiatalven maailmancup alkaa perinteisellä suurpujottelulla Itävallassa, ja Shiffrin tavoittelee uransa 70. mc-voittoa.

Mikaela Shiffrin on alppihiihtomaailman suurimpia tähtiä. Kuva vuodelta 2016 Levin maailmancupista.

23.10. 9:00

Amerikkalainen Mikaela Shiffrin on päässyt alppihiihtäjän urallaan siihen vaiheeseen, että hänellä saattaa olla haasteita asettaa itselleen uusia tavoitteita.

Tämä johtuu siitä, että Shiffrin on 26-vuotiaana lajin menestynein nykyurheilija ja saavuttanut vähintään kertaalleen käytännössä kaiken mahdollisen.

Kultamitali kolmansissa peräkkäisissä olympialaisissa kahdeksan vuoden aikajänteellä on kuitenkin yksi tavoittelemisen arvoinen asia. Vuoden 2014 kisoissa Shiffrin voitti 18-vuotiaana pujottelun ja neljä vuotta myöhemmin suurpujottelun.

Olympiatalven maailmancup alkaa lauantaina perinteisellä suurpujottelulla Söldenin Rettenbach-jäätiköllä Itävallassa. Siellä Shiffrin tavoittelee uransa 70. mc-voittoa.

Viime kaudella Shiffrin kartutti mc-voittosaldoaan vain kolmella palattuaan uransa pisimmältä, noin 300 päivän mittaiselta kilpailutauolta.

Edellinen kausi jäi kesken helmikuussa 2020, kun Shiffrinin isä kuoli kotona Coloradossa tapahtuneen onnettomuuden seurauksena. Päälle tuli myös koronapandemia ja selkävaivoja.

Torsoksi ja surun sävyttämäksi jääneellä kaudella Shiffrin ei voittanut yhtään mc-osakilpailua. Kolmella edeltävällä kaudella hän voitti maailmancupin kokonaiskilpailun ja kahmi 40 osakilpailuvoittoa.

Viime kaudella Shiffrin keskittyi tekniikkalajeihin eli pujotteluun ja suurpujotteluun, mutta MM-kisoissa hän voitti pujottelusta ja syöksylaskusta muodostuvan alppiyhdistetyn ja sai pronssia super-g:ssä. Suurpujottelussa tuli hopeaa ja pujottelussa pronssia.

Tällä kaudella hän haluaa menestyä jälleen myös vauhtilajeissa ja palata entiselle tasolleen.

Söldenin mc-avauksessa Shiffrin on kilpaillut kahdeksan kertaa ja voittanut vain kerran, vuonna 2014. Silloin kyseessä oli hänen uransa ensimmäinen mc-voitto suurpujottelussa.

Kuten monet alppihiihtäjät aiemminkin, Shiffrin arvostaa mc-menestyksen korkealle myös olympiatalvena.

”Olisin paljon pettyneempi vauhtini merkittävästä hidastumisesta tai jäämisestä maailmancupissa ilman menestystä, vaikka saavuttaisin olympialaisissa mitalin tai mitaleita. Onni vaikuttaa olympialaisten tuloksiin enemmän kuin maailmancupissa tai kun katsoo koko kauden tuloksia”, Shiffrin sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Naisista eniten mc-voittoja (82) on USA:n Lindsey Vonnilla. Miehet mukaan lukien tilastoykkönen on Ruotsin Ingemar Stenmark, joka kahmi 86 voittoa pujottelussa ja suurpujottelussa 1970- ja 1980-luvuilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut