Veera Kauppi pelasti valmennuksen kasvot MM-finaalissa - Urheilu - Aamulehti

Veera Kauppi pelasti valmennuksen kasvot MM-finaalissa

Veera Kauppi oli kääntää MM-finaalin Suomen eduksi omin käsin. Ruotsin huima putki tekee hallaa lajille.

5.12.2021 21:29

Aamulehti

Suomi oli tehdä todellisen sensaation salibandyn naisten MM-kisojen loppuottelussa. Suomi pakotti ylivoimaisen suosikin Ruotsin jatkoajalle, mutta joutui jälleen poistumaan kaukalosta pahasti pettyneenä. Ruotsi voitti kotiyleisönsä edessä 4–3.

Äärimmäisen niukka tappio toi salibandyväelle mieleen neljän ja kuuden vuoden takaiset loppuottelut, jotka Suomi hävisi Ruotsille voittomaalikisan jälkeen.

Tälläkään kertaa uhrautuvaa taistelua ei palkittu kirkkaimmalla kruunulla.

Suomen taistelun ilmentymä oli Veera Kauppi, jonka ansiosta finaali venyi jatkoajalle asti. Kaupin katseesta, pelaamisesta ja kaikesta tekemisestä näki, että hän todellakin halusi johdattaa joukkueensa maailmanmestariksi. Tamperelainen osoitti, että häntä ei turhaan ole valittu maailman parhaaksi pelaajaksi.

Lue lisää: Suomelle järisyttävä pettymys: Ruotsi voitti dramaattisen MM-finaalin jatkoajalla

Kauppi oli ylivoimainen tähti niin finaalissa kuin koko turnauksessa. Loppuottelussa hän iski kaksi maalia, joista varsinkin 2–3-kavennus toisen erän puolivälissä sytytti koko joukkueen. Kauppi törmäsi nousun päätteeksi maalivahtiin, nousi nopeasti ylös, voitti pallon takaisin itselleen ja laukoi pyörähtäen pallon ohi Matilda Östlund Visenin.

Tuon maalin jälkeen ottelun luonne muuttui. Siihen asti Ruotsi oli hallinnut ja saanut parempia hyökkäyksiä. Suomen onneksi kotijoukkue tuhlaili paikkojaan.

Ruotsin pelitempo oli parempi. Suomen peli oli liian seisovaa ja hidasta. Organisoidut hyökkäykset olivat vähissä ja lyhyitä.

Suomalaisilla oli vaikeuksia Ruotsin karvauspelin kanssa. Tämä on ollut joukkueen ongelma jo vuosia, mikä on iso miinus Lasse Kurrosen vetämälle valmennusryhmälle.

Suomi oli liian riippuvainen Veera ja Oona Kaupin johtamasta kentästä, jonka kolmas tähti oli puolustaja My Kippilä.

Muiden kenttien hyökkäyspeli oli finaalissa lähes olematonta. Kaupit pelasivat käytännössä niin paljon kuin jaksoivat.

Veera Kaupin kavennuksen jälkeen Ruotsin peli meni hermostuneeksi. Sara Piispan kolmannen erän ylivoimamaalista Suomi sai kunnolla hengen päälle.

Suomalaiskannattajien kädet nousivat jo jatkoajalla, kun Veera Kaupilla oli heti ylivoiman päättymisen jälkeen puolityhjä maali edessään. Veto epäonnistui ratkaisevalla hetkellä. Vain minuuttia myöhemmin suomalaistähtien seurakaveri Emelie Wibron iski voittomaalin. Hän oli jäänyt liian vapaaksi maalin kulmalle.

Suomi sai pelinsä raiteilleen liian myöhään. Ilman Ruotsin huolimatonta viimeistelyä ottelussa ei olisi ollut lopussa mitään jännitettävää. Tiukasta tuloksesta huolimatta Ruotsi oli pelillisesti pitkään selvästi edellä.

Supertähti Veera Kauppi oli kääntää yksin ottelun Suomen eduksi. Hän myös pelasti Lasse Kurrosen kasvot.

Kurronen säästeli Veera Kauppia alkulohkon ottelussa Ruotsia vastaan. Kikkailulla haluttiin pitää ykkösketjun kuviot piilossa länsinaapurilta. Samalla Kaupit menettivät yhden tärkeän sauman löytää heikkouksia mestarisuosikin pelistä. Joukkueen yhteispeliä olisi ollut mahdollista kehittää turnauksen aikana nähtyä enemmänkin.

Suomi pystyy tiiviillä puolustuspelillä ja muutaman supertähden oivalluksilla parhaimmillaan haastamaan Ruotsia, mutta aidoksi mestarisuosikiksi nouseminen vaatii vielä huimasti pelin kehittämistä. Tässä ei valmennus ole riittävästi onnistunut.

Sunnuntaiset mestaruusjuhlat olivat liiankin tutut. MM-kulta on Ruotsille jo kahdeksas peräkkäin.

Ruotsi on voittanut nyt 44 ottelua peräkkäin MM-kisoissa. Edellinen tappio on tullut vuoden 2007 kisojen alkulohkossa Suomelle.

Vaikka Ruotsin voittoputken sekaan mahtuu myös tiukkoja taisteluja, kuten sunnuntaina, on kansainvälinen salibandy naisten osalta kriisissä. Välierissä Ruotsi voitti Sveitsin 14–1. Niin pitkään, kuin meno jatkuu tällaisena, on MM-turnausta vaikea ottaa vakavasti.

Yksi ylivoimainen hallitsija ja pari haastajaa ei riitä millään mielenkiintoisen turnauksen järjestämiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut