Ruotsi nousi mestariksi, kun se lopetti kaljaliigasählynsä – Suomen valmennuksen ratkaisut kummastuttavat - Urheilu - Aamulehti

Ruotsi nousi mestariksi, kun se lopetti kaljaliigasählynsä – Suomen valmennuksen ratkaisut kummastuttavat

Ruotsi oli täysin voitettavissa. Suomen ote herpaantui kriittisimmällä hetkellä.

11.12.2021 21:28

Aamulehti, Helsinki

Kun Eemeli Salin iski Suomen nopeasti 2–0-johtoon ja Helsingin areenan valtasi infernaalinen meteli, kaikki näytti liian hyvältä. Suomi oli marssimassa kolmanteen peräkkäiseen salibandyn miesten maailmanmestaruuteen kotiyleisön edessä, mutta ensimmäisen erän jälkeen tapahtui jotain, mikä kaivelee pelaajia, valmentajia ja suomalaisfaneja varmasti pitkään.

Yhtäkkiä Suomi alkoi pelata lepsusti ja huolimattomasti. Pallonhallinta kääntyi täysin Ruotsille. Suomi menetti palloja vaarallisissa paikoissa, joista Ruotsi pääsi iskemään huonosti organisoitua Suomen puolustusta vastaan.

Lue lisää: Suomelle jättimäinen pettymys MM-finaalissa – ”Arvostan sitä, että Ruotsi lopetti sen riehumisen”

Ruotsi käytti paikkansa, vei erän 3–0 ja juhli MM-kultaa maalein 6–4 (0–2, 3–0, 3–2). Vaikka Suomi nousi päätöserässä komeasti kahden maalin takaa tasoihin, hävisi joukkue mestaruuden toisessa erässä.

Kaikki oli omissa käsissä, mutta ote herpaantui kriittisimmällä hetkellä. Kaikesta yllättävintä oli, että romahdus käynnistyi Suomen ykköskentästä. Classic-nelikko Tatu Väänäsellä täydennettyä otti kaksi ensimmäistä takaiskua nimiinsä. Ykköskentän piti olla se, joka näyttää muulle ryhmälle, miten Ruotsia vastaan hallitaan.

Puolustaja Krister Savosen poissaolo saattoi olla jopa käänteentekevä. Edes vuosia yhdessä pelanneet ja maajoukkuettakin kannatelleet tamperelaistähdet eivät pystyneet parhaimpaansa ilman Savosta.

Jossiteltavaa jätti myös Joonas Pylsyn vire. Hyökkääjä sai itsensä juuri ja juuri pelikuntoon. Jos Pylsy olisi ollut täydessä iskussa, Suomen esitys olisi varmasti ollut erinäköinen.

Suomen joukkue joutui pettymään lähes täyden Helsingin areenan edessä.

Kulta maistui varmasti Robin Nilsberthille (27), jolle yleisö vihelsi ja buuasi lähes aina, kun hän koski palloon.

Tappion katkeruutta lisää se, että Ruotsi oli täysin lyötävissä. Ruotsi oli Helsingin-turnauksessa yllättävän heikko. Joukkue pelasi jo välierässä Sveitsiä vastaan pitkään vaatimattomasti, vaikka voitti lopulta selvästi. Ruotsin paikka olisi ollut pronssiottelussa – ensimmäisen kerran kisahistoriassa – mutta Sveitsi ei ollut kypsä tekemään historiaa.

Ruotsi otti Suomea vastaan kaikki lailliset ja laittomat keinot käyttöön. Ruotsin kolmoskentällinen esitti kaljaliigasählyä, jossa ei säännöillä ollut väliä. Kun Ruotsi alkoi keskittyä pelaamiseen, sen taso nousi huimasti. Yhteensä pari hyvää erää välierissä ja finaalissa riitti maailmanmestaruuteen. Suomen olisi pitänyt tämä estää.

Maalivahti Jonathan Edling olikin Ruotsin paras pelaaja ratkaisuotteluissa.

Suomella meni finaalissa sormi suuhun. Valmennus alkoi sekoittaa ketjuja, mutta vaihdosta toiseen toimivia koostumuksia ei näyttänyt löytyvän. On hämmästyttävää ja yllättävää, että Suomi ei saanut toimivampia kentällisiä kasaan. Loppuottelussa pantiin kasaan kolmikoita, jotka eivät ole aiemmin pelanneet yhdessä. Näin ei pitäisi olla.

Ruotsilla muutokset toimivat paljon paremmin. Thomas Brottman ja Niklas Norden veivät voiton Petteri Nykyn valmennusryhmästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut