Aamulehden Areenat-liitteen kaikki jutut - Urheilu - Aamulehti

Kulissien takaista vääntöä, Hakametsän alkuhuuma, Tammelan legendaariset pukukopit – lue tästä Areenat-kokonaisuuden kaikki jutut

Kalervo Kummola väänsi kättä Turun kanssa. Hakametsään kerättiin rahaa tanssiaisilla. Martti Jarkko on yksi myyttisimmistä Tampereella pelanneista tähdistä. Mistä syntyi Tammelan henki? Muun muassa nämä tarinat löydät tästä jutusta.

Tältä näytti Uros-areenan työmaalla 10. syyskuuta.

14.9.2021 7:00 | Päivitetty 20.9.2021 13:43

Aamulehti julkaisee tiistaina 14. syyskuuta muhkean Areenat-kokonaisuuden, jossa kerrotaan herkullisia tarinoita Tampereen areenoiden historiasta ja tulevaisuudesta.

Tästä jutusta löydät linkit kokonaisuuden jokaiseen juttuun.

Kummola väänsi kättä Turun kanssa

Kalervo Kummola muistaa, kuinka tamperelaiskiekkoilijalla oli Hakametsän hallin ansiosta kova maine Turussa: Jos omisti tamperelaisseuran verkkarit, sai heti pelipaikan.

Kummola on joutunut vääntämään ankarastikin kättä, jotta Tampereelle on saatu MM-kisapelejä.

Lue lisää: Kalervo Kummola sai juonittua Hakametsän halliin lisää tiloja MM-kisoihin: ”Ne saatiin pienellä valkoisella valheella tehtyä”

Uusi halli tuntui ihmeelliseltä

Lasse Oksanen pääsi ensimmäisenä testaamaan upouuden Hakametsän hallin jäätä. Uusi halli toi mukanaan uusia haasteita. Pelaajien piti opetella muun muassa lättysyöttöjä.

Muiden SM-joukkueiden pelaajat kävivät harjoittelemassa Hakametsässä yömyöhään.

Lue lisää: Hakametsän halli oli tamperelaisten yhteinen ponnistus – ”Koulukadun kentällä järjestettiin tanssiaisia, joiden pääsymaksulla kerättiin rahaa hallihankkeelle”

Mailataituri vailla vertaa

Hakametsän jäällä on viilettänyt monia huippupelaajia. Yksi legendaarisimmista on Martti Jarkko, joka teki jäällä mitä tahtoi. Fysiikkatreenit eivät kiekkotaiturille maistuneet.

Lue lisää: Martti Jarkko on yksi Suomen myyttisimmistä kiekkotähdistä, joka ei pelännyt ottaa valmentajien kanssa yhteen – tyrmää tarinat kuntotestien tuloksista

Kolumni: Muualla Suomessa ollaan taas kateellisia

Tampere on taas urheiluviihteen kuluttamisen ykkösruudussa. Komeat areenat ja stadionit eivät yksin riitä, vaikka ne mahdollistavat paljon, kirjoittaa Aamulehden urheilutoimittaja Mikko Gynther.

Lue lisää: Hakametsä ja Tammela olivat sydänten areenoita – vasta vuosikymmenten päästä nähdään, yltävätkö uudet pyhätöt samaan

Tästä syntyi Tammelan henki

Ari Hjelm ja Juha-Pekka Mäkinen ovat pelaajina sekä valmentajina kokeneet Tammelan vanhalla stadionilla suuria tunteita, ahtautta ja synkeitäkin hetkiä. Nyt he muistelevat, mistä Tammelan kuuluisa henki syntyi.

Lue lisää: Keväällä ja syksyllä kylmä, kesällä paahtavan kuuma: Tammelan stadionin vanhalla pukukopilla on silti erityinen paikka pelaajien sydämessä

Hakametsä saa uuden elämän

Hakametsässä kaikki jatkuu vielä tovin ennallaan sen jälkeenkin, kun liigajoukkueet ovat muuttaneet Uros-areenaan. Lähivuosina aluetta aletaan muokata aivan uudenlaiseksi urheilukampukseksi. Rakentamisen on tarkoitus alkaa 2023.

Lue lisää: Suojelu saattaa vielä vaikuttaa siihen, millainen uudesta Hakametsästä tulee – ”Toivon, että rajoittuu ulkokuoreen”

Neljätoista legendaarista nimeä

Jarmo Wasama kuoli vain 22-vuotiaana. Jäi arvoitukseksi, mihin asti erittäin lahjakkaan puolustajan taidot olisivat kantaneet. Wasaman ja 13 muun kiekkoilijan pelipaidat roikkuvat Hakametsän katossa.

Lue lisää: Nuorena auto-onnettomuudessa kuollut Jarmo Wasama oli Ilveksen suurimpia legendoja

Ensimmäinen zamboni löytyy Nekalasta

Hakametsän hallin myötä Tampereelle saatiin myös ensimmäinen jääntekokone eli zamboni. Uuden koneen ilmestyminen oli suuri hetki ja sitä käytiin porukalla ihastelemassa.

Lue lisää: Zambonit mullistivat jäänhoidon – Hakametsässä uusi ”ihmekone” herätti ihastusta ja ihmettelyä keväällä 1965

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut