Kuvakooste Tampereen Kalevan kisoista - Urheilu - Aamulehti

Kahden konkarin haikeat jäähyväiset, maailmantähti palkintojenjaossa ja riemukkaat SE- ja mestaruustunnelmat – katso 27 kuvan kooste Tampereen Kalevan kisoista

Yleisurheilun Kalevan kisat järjestettiin Tampereella 13 vuoden tauon jälkeen. SM-kisat päättyivät huikeasti, kun Wilma Murto hyppäsi uuden Suomen ennätyksen seipäässä.

Wilma Murto huipensi Kalevan kisat tekemällä uuden seiväshypyn SE:n 472.

30.8. 15:19

Aamulehti

Tampereella järjestetyissä Kalevan kisoissa hyvästeltiin kaksi yleisurheilukenttien konkaria. Viime torstaina Jarkko Kinnunen, 37, starttasi viimeistä kertaa kotimaassa kilpakävelyyn. Lauantaina Antti Ruuskanen, 37, ilmoitti, että hänen uransa päättyy. Ruuskanen ei kilpaillut enää Tampereella, vaikka hän oli ilmoittautunut keihäskarsintaan.

Kisat saivat arvoisensa päätöksen, kun Wilma Murto hyppäsi seiväsfinaalissa uuden Suomen ennätyksen 472.

Kotikisat olivat erityisen onnistuneet järjestäjäseura Tampereen Pyrinnölle. Seuraan Suomen mestaruuden toivat pika-aituri Reetta Hurske, korkeushyppääjät Ella Junnila ja Daniel Kosonen, seitsenottelija Miia Sillman sekä kestävyysjuoksija Jarkko Järvenpää.

Lisäksi pyrintöläisistä pronssia juhlivat Urho Kujanpää seiväshypyssä, Jere Haapalainen 400 metrin aidoissa ja Ville Eikkula korkeudessa.

Kalevan kisoista eniten pisteitä nappasi Jyväskylän Kenttäurheilijat (JKU), 118. Tampereen Pyrintö oli kotikentällään toiseksi paras 93,5 pisteellään.

Pyrintö johtaa edelleen kisaa Kalevan maljasta. Palkinto annetaan joka kesä parhaalle yleisurheiluseuralle. Pisteitä kerrytetään kahdeksasta eri tapahtumasta. Maljan voittaja ratkeaa syyskuun toisena viikonloppuna Oulussa SM-viesteissä. Pyrinnön ja JKU:n välinen ero on 20,5 pistettä.

Anniina Kivimäestä tuli Kalevan kisojen ensimmäinen mestari. Kivimäki voitti Laukontorin ympäristössä käydyn 10 kilometrin kilpakävelyn ennätyksellään 46.55.

Heta Veikkola, Elisa Neuvonen ja Anniina Kivimäki järjestivät yllätyksen viimeistä kertaa kotimaassa kilpailleelle Jarkko Kinnuselle (vas.).

Jarkko Kinnusen ura päättyi liikutukseen. Kinnunen hylättiin 200 metriä ennen maalia 20 kilometrin kilpakävelyssä.

Jarkko Kinnusen perhe antoi tukensa konkarille maalissa. Kinnunen voitti urallaan viisi SM-kultaa, kolme SM-hopeaa ja kolme SM-pronssia.

Perjantaina kisojen päänäyttämö vaihtui Ratinan stadionille. Korkeuden karsinnassa sää oli kolea, mittari näytti +16 astetta. Ella Junnila piti itseään lämpimänä muun muassa huovan ja säärystimien avulla.

Helena Leveelahden kiekkofinaali päättyi suureen pettymykseen. Virtain Urheilijoiden Leveelahti lähti kisaan haastamaan kiekon ykkösnaista Salla Sipposta (oik.), mutta jäi kisassa viimeiseksi. Sipponen lohdutti kilpakumppaniaan kesken oman kisansa.

Pika-aitureiden kovasta kolmikosta Kalevan kisoihin osallistui vain Reetta Hurske. Hän kesti ennakkosuosikin paineet kotikentällään ja tyylitteli uransa toiseen ulkoratojen mestaruuteen.

Pyrinnöllä oli vahva edustus pika-aitojen finaalissa, peräti kolme naista. Vilma Väliharju (vas.) sijoittui ennätyksellään kuudenneksi ja Olivia Ben Khalida (kesk.) kahdeksanneksi. Reetta Hurske (oik.) voitti ajalla 13,12.

Antti Ruuskanen hyvästeli kilpakentät Ratinassa. Toni Kuusela (vas.) ja Lassi Etelätalo (oik.) kantoivat moninkertaisen arvokisamitalistin kultatuolissa stadionilta ulos.

Frantz Kruger, 46, jatkoi huimaa hallintaansa kiekkoringissä. Kruger heitti Tampereella jo uransa seitsemännen SM-kullan ulkoradoilta. Kiekkolegenda lupasi osallistua ensi vuonna Joensuun Kalevan kisoihin.

Samuel Purola (oik.) oli pitelemätön pikamatkoilla. Lauantai-iltana Purola kiiti uransa viidenneksi parhaan ajan 100 metrillä, 10,38, vaikka ei juossut täysillä loppuun asti. Oulun Pyrinnön juoksija tuuletteli voittoaan jo ennen maaliviivaa. Samuli Samuelsson (kesk.) otti toista vuotta putkeen hopeaa 100 metriltä.

Ella Junnila tuuletti helpottuneena korkeuskisan voittoa. Junnilan kesä on ollut vaikea, mutta korkeusfinaalissa hän ponkaisi kauden parhaansa 191 ja oli lähellä rikkoa tulosrajan 195 ensi kesän EM-kisoihin.

Aaron Kangas palasi Ratinassa kilpailuihin kahden kuukauden tauon jälkeen. Kangas vei mestaruuden tuloksella 73,51.

Ratinassa nähtiin myös maailmantähti, kun Mike Powell oli jakamassa mitaleja. Yhdysvaltalainen Powell hyppäsi pituuden yhä voimassa olevan maailmanennätyksen 895 vuonna 1991.

Sunnuntaina nähtiin todellinen yllätysmestari 10 000 metrillä, kun Pyrinnön Jarkko Järvenpää kiri kultaan. Järvenpää empi vielä edellisenä päivänä, osallistuuko Kalevan kisoihin lainkaan.

Samuel Purola nappasi Kalevan kisoista tuplamestaruuden. 200 metrillä hän juoksi huppuaikaan 20,80, jolla Purola jäi vain sadasosan omasta ennätyksestään.

Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson otti tuplahopeaa pikamatkoilta Ratinassa. Samuelsson toivoi kisoilta enemmän, mutta antoi tunnustusta Purolalle tämän kovasta kunnosta. Seuraavaksi kaksikko kisaa Ruotsi-ottelussa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Joonas Rinne uusi vuoden takaisen temppunsa ja otti mestaruudet sekä 1 500 metriltä että 800 metriltä.

Oliver Helander jysäytti keihäspommin päätöspäivänä. Helander heitti kauden parhaansa 86,13. Tulos on hänen uransa kolmanneksi paras. Viikonloppuna keihästähti kertoi myös vaihtavansa valmentajaa. Tero Pitkämäki ottaa vastuun Helanderin valmennuksesta.

Korkeuspaikalla jaettiin Suomen mestaruus Daniel Kososen (vas.) ja Arttu Mattilan (oik.) kesken. Mattilalle mestaruus oli jo kolmas peräkkäinen Kalevan kisoissa. Kososelle aikuisten SM-kulta ulkoradoilta oli uran ensimmäinen.

Seitsenottelun 800 metriä oli hapokas. Suomen mestaruuden voittanut Miia Sillman (oik.) lähti onnittelemaan muita suorituksensa jälkeen.

Seitsenottelijoiden kunniakierros sisälsi useat kumarrukset äänekkäästi kannustaneelle Ratinan yleisölle.

Topi Raitanen osallistui Kalevan kisoissa vain 3 000 metrin esteisiin. Raitanen ei ehtinyt kisaan liikaa valmistautua, sillä hän juoksi edellisenä iltana Pariisissa Timanttiliigan osakilpailussa. Raitanen oli Helsinki-Vantaan lentokentällä vielä puoli neljän aikaan iltapäivällä. Estekisa startattiin kello 18.45.

Wilma Murto sai yleisöltä raikuvat taputukset hypättyään uuden Suomen ennätyksen 472.

SE merkitsi Murrolle paljon. Myös edellinen Suomen ennätys oli hänen nimissään. Sen hän hyppäsi hallissa tammikuussa 2016.

SE-tunnelmiin oli hyvä päättää Kalevan kisat ja luovuttaa viestikapula seuraavaksi Joensuulla, jossa SM-mitaleista kilpaillaan kesällä 2022.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut