Silja Kosonen voitti nuorten MM-kultaa - Urheilu - Aamulehti

Silja Kosonen oli ylivoimainen MM-finaalissa: kultaa kisaennätyksellä! ”Ensimmäisen kerran urallani pystyin oikeasti nauttimaan”

Tampereen Pyrinnön Aleksi Savolainen otteli viidenneksi. Lempäälän Kisa Yleisurheilun Santtu Heikkinen joutui kovaan kyytiin 1 500 metrin finaalissa.

Silja Kosonen kesti suosikin paineet finaalissa. Kuva Tokion olympialaisista.

21.8. 17:48 | Päivitetty 21.8. 19:59

Nuorten ME-nainen Silja Kosonen otti lauantaina Nairobissa nuorten maailmanmestaruuden odotetun tyylikkäästi ja ylivoimaisesti. Voittotaistelu oli ohi, kun Kosonen lähetti ensimmäisellä yrityksellään moukarin yli 70 metriin.

Toisella heittokierroksella Kosonen taiteili kisaennätyksen 71,64 ja kaunisteli päätöskierroksella sarjaansa 70,63 metrin tuloksella. Vastustajat jäivät häkellyttävästi yli neljän metrin päähän.

–  Oikeastaan ensimmäisen kerran urallani pystyin oikeasti nauttimaan tekemisestä tuollaisessa kilpailussa. Oli tosi rento olo. Tiesin, että osaan heittää ja ensimmäinen heitto meni vielä heti yli 70 metrin, Kosonen kertasi kilpailua Urheiluliiton nettisivuilla.

Kosonen, 18, heitti maaliskuussa Suomen ennätyksen 72,44. Kesäkuussa hän paransi ennätyksen nuorten ME-lukemiin 73,43 sekä yli olympiarajan ja haki heinäkuussa Tallinnassa järjestetyistä kisoista nuorten Euroopan mestaruuden tuloksella 71,06.

Tokion olympialaisten karsinnassa Kosonen oli 14. sijalla tuloksella 70,49.

Kosonen on kiiruhtanut vauhdilla ja erinomaisin tuloksin tavoitteesta seuraavaan.

–  Tokion jälkeen ehdin olla pikkaisen aikaa kotona, mutta tähän pitää totuttua. Tällaista se on muinakin vuosina, Kosonen kommentoi kiivasta ohjelmaansa Nairobista.

Nairobin helteessä Kosonen oli silti hieman huolissaan, kun karsinta ja finaali heitettiin peräkkäisinä päivinä.

–  Pelkäsin vähän, onko sitä ihan puhki. Mutta oli hyvä fiilis ja jalat toimi hyvin, Kosonen ihasteli kilpailun jälkeen.

Kososen kilpailukiireet jatkuvat seuraavaksi Tampereen Kalevan kisoissa 29. elokuuta ja Ruotsi-ottelussa Tukholmassa 5. syyskuuta. Viime vuonna hän saavutti sekä Suomen mestaruuden että maaotteluvoiton.

Kosonen nosti suomalaisten kultamäärän kolmeen. Tampereen Pyrintöä edustava Saga Vanninen 7-ottelussa ja Janne Läspä keihäänheitossa ovat Nairobin MM-kisojen muut suomalaismestarit.

Savolainen viides

Sonja Stång nousi 100 metrin aitajuoksussa neljänneksi ajalla 13,63. Heinäkuussa järjestetyissä nuorten EM-kisoissa hän oli kuudes.

–  En olisi kesän alussa uskonut, että menee näin hyvin, Stång tunnusti Urheiluliiton nettisivuilla.

Jamaikan Ackera Nugent otti mestaruuden ajalla 12,95. Viron Anna Maria Mellend ja Unkari Anna Toth ottivat muut mitalit ajoin 13,45 ja 13,58.

Miesten 10-ottelussa Ville Toivonen oli neljäs 7 275 pisteellä ja Pyrinnön Aleksi Savolainen viides 7 183 pisteellä. Savolainen jäi vain hieman ennätyssarjastaan 7 243. Hän paransi ennätystään 100 metrillä, pituushypyssä, 110 metrin aitajuoksussa ja kiekonheitossa.

Tshekin Frantisek Doubek otti mestaruuden ennen Belgian Jente Hauttekeeteä ja Espanjan Jose San Pastoria, josta Savolainen jäi 247 pistettä.

Lempäälän Kisa Yleisurheilua edustava Santtu Heikkinen juoksi yhdeksänneksi 1 500 metrin finaalissa ajalla 3.49,14. Loppukilpailussa juostiin kovaa. Kenian Vincent Kibet Keter vei kultaa ajalla 3.37,24 ennen Etiopian kaksikkoa Wegene AddisuMelkeneh Azize.

– Läksin rohkeasti mukaan tavoittelemaan pääletkaa ja kahdeksatta sijaa, kun ensimmäisen kierroksen jälkeen lähdettiin kiristämään vauhtia. Sitten kävi niin, että toinen kierros oli alle minun ennätysvauhtini ja itselleni liian kova, Heikkinen sanoi Urheiluliiton tiedotteessa.

– Taistelin sen kolmannen kierroksen hirveillä hapolla. 300 metriä ennen maalia tunsin, että laktaatit ovat liian korkealla, mutta taistelin maaliin.

Kovia tuloksia

Pikamatkoilla tehtiin viimeistä edellisenä kilpailupäivänä hurjia tuloksia Nairobin ohuessa ilmanalassa.

Namibialainen olympialaisten hopeamitalisti Chrstine Mboma voitti 200 metrin kilpailun nuorten ME-ajalla 21,84. Nigerian Udodi Chudi Onwuzurike voitti miesten kilpailun ajalla 20,21.

Miesten 400 metrillä botswanalainen Anthony Pesela kohensi alkuerissä juoksemaansa ennätystä yli sekunnin ja otti mestaruuden kisaennätyksellä 44,58.

Pesela oli rankasti kärjen jäljessä vielä toisen kaarteen puolivälissä, mutta nousi hurjalla loppuvedolla ylivoimaiseen mestaruuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut