Tokion olympialaiset: Tero Pitkämäki avautuu Oliver Helanderin huolestuttavasta tilanteesta - Urheilu - Aamulehti

Tero Pitkämäki on valmis Oliver Helanderin henkilö­kohtaiseksi valmentajaksi – ”Syksyllä on tehtävä erittäin isoja ratkaisuja ja muutoksia”

Keihäslegendan mielestä Oliver Helanderin tulee siirtää tavoitteensa kauemmas tulevaisuuteen ja hoitaa terveytensä kuntoon. Syksyn on tuotava suuria muutoksia.

Tero Pitkämäki on huolissaan Oliver Helanderin tilanteesta.

4.8.2021 19:27

Vaikka nivusvamman Tokiossa saanut Oliver Helander oli jopa olympiajoukkueen lääkärin suulla uloskatsottu keihäänheiton karsinnasta, 24-vuotias urheilija ilmestyi yllättäen keskiviikkona heittopaikalle.

Helander heitti kauden tasollaan 78,81 ja jäi kauas loppukilpailusta. Ilmajoella karsintaa katseli vuonna 2019 uransa lopettanut seitsemän arvokisamitalin legenda, Urheiluliiton lajivalmentajiin kuuluva Tero Pitkämäki.

– Sinänsä hyvä Oliverille, että heitti. Ei tarvitse korvat luimussa kotiin tulla.

Helanderin toimintaa Kuortaneen urheiluopistolla läheltä seurannut ja nuorukaista paljon auttanut Pitkämäki ei liiemmälti pitänyt siitä, miten takavuosien arvokisavoittajat Kimmo Kinnunen ja Tapio Korjus patistivat Helanderia viivalle kivuista huolimatta, Kinnunen kovasanaisestikin.

– Se oli vähän turhaa sivustahuutelua. Mutta ymmärrän kyllä heitä, koska he edustavat vähän eri urheilijasukupolvea ja kyllähän keihäänheitto on joskus sellaista, että joutuu puskemaan kulmahampaat esillä kivuista välittämättä.

Aiemmin kovalla tasolla käsipalloa pelannutta Oliver Helanderia on vuodesta 2012 saakka yleisurheilukentällä valmentanut Glenn Lignell.

Huoli lahjakkaasta heittäjästä

Pitkämäki ei halunnut puhua Helanderin tilanteesta julkisesti ennen olympiakarsintaa, mutta nyt lajivalmentaja puhuu avoimesti, miten suurta huolta tuntee erittäin lahjakkaan ja ominaisuuksiltaan timanttisen heittäjän tilanteesta.

– Syksyllä on tehtävä erittäin isoja ratkaisuja ja muutoksia. Jos niitä ei tehdä, mies ei tule saamaan terveitä harjoitus- ja kilpailukausia ja into hiipuu. Ei kukaan kestä tällaista loputtomiin.

Oletko itse valmis Helanderin henkilökohtaiseksi valmentajaksi?

– Olen siihen valmis, mutta näen, että hän tarvitsee avukseen tiimin. Sitä toki pitää jonkun johtaa. Ja ennen kaikkea Oliverin pitää itse ottaa jämäkämpi ote omaa uraansa koskevista ratkaisuista. Siinä mielessä hän ei ole vielä huippu-urheilija lainkaan samalla tavalla kuin olivat aikanaan vaikka Aki Parviainen tai Antti Ruuskanen.

Parviainen ja Pitkämäki olivat Helanderin ikäisinä maailmanmestareita.

– Huippu-urheilijaksi tullaan myös laadukkaan kilpailemisen kautta. Oliver ei ole koskaan ollut terve niin pitkää pätkää, että sellaista kokemusta olisi kertynyt.

Jos Pitkämäki alkaisi nyt Glenn Lignellin valmentamaa Helanderia jatkossa ohjata, yksi ohje tulisi ennen muita:

– Ensinnäkin pitää nopeasti päättää, mennäkö syksyllä leikkaukseen vai ei. Kun miehen akillesjänne on pian kaksi vuotta häirinnyt kaikkea tekemistä, niin pitäisihän se nyt leikkauspöydällä tarkistuttaa.

Myös Helanderin tammikuussa 2020 operoitu oikea olkapää on Pitkämäen havaintojen mukaan kaikkea muuta kuin laadukasta lajiharjoittelua sallivassa kunnossa.

– Se taas on erittäin vaikea tilanne siksi, että Oliverin kaltainen tekniikkaheittäjä tarvitsisi runsaasti lajiharjoittelua kovilla tehoilla.

Pitkämäen mielestä Helanderin pitäisikin asettaa luuppinsa kauemmas tulevaisuuteen kuin kauteen 2022.

– Kun on koko ajan merkittäviä terveysmurheita, ei ole mitenkään järkevää asettaa koko ajan tavoitteita seuraavaan kauteen, koska ne eivät vammojen kanssa kuitenkaan toteudu. Oliverin kannattaisi ehkä jo miettiä vaikka kesän 2024 EM- ja olympiakisoja.

Mikäli parhaimmillaan 88,02, kaudella 2018, heittänyttä Helanderia ei näy ensi kesän arvokisoissa – EM-Münchenissä ja MM-Eugenessa – mutta mies on muuten tehnyt järkiratkaisuja uransa kanssa, Pitkämäki olisi jopa optimistinen.

– Siinä tapauksessa se ei olisi missään nimessä kaiken loppu, vaan parhaimmillaan kaiken alku. Tiedän, että vaikka Oliverista voi saada julkisuudessa aran ja ujon vaikutelman, hän osaa olla urheilijana myös päättäväinen ja kovapäinen. Tulevana syksynä hänen täytyy olla kumpaakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut